fbpx
Γενική

Προβολή προϊόντων Δικτύου Γυναικείων Συνεταιρισμών ΑΜΘ στην Ξάνθη


Όλα χειροποίητα, αγνά, ποιοτικά και υγιεινά
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Προϊόντα από Συνεταιρισμούς Γυναικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλήθηκαν το Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Πρόκειται για το Δίκτυο Συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής μας που έχει τον δικό του εκθεσιακό χώρο στο 8 ο χλμ Ξάνθης- Σταυρούπολης. Η XanthiNews βρέθηκε εκεί και μίλησε με δύο εκπροσώπους από τον παλαιότερο και το νεότερο αγροτουριστικό συνεταιρισμό.
ΤΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ
Η κ. Ζωή Φραγκούδη από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου «ΓΑΙΑ» δήλωσε στην XanthiNews για την πρωτοβουλία τους: «Θέλουμε να προβάλλουμε το Δίκτυο, την προσπάθεια που κάνουμε ενωμένοι οι συνεταιρισμοί. Από μόνοι μας παίρνουμε πρωτοβουλίες και συμμετέχουμε σε διάφορες εκθέσεις και η τελευταία εδώ και έξι μήνες είναι η δημιουργία του καταστήματος του Δικτύου, που βρίσκεται στο δρόμο Ξάνθης- Σταυρούπολης. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουμε σ αυτόν τον χώρο που εκθέτουμε τα προϊόντα μας και ότι μπορεί να έρθει ο κόσμος να μας βρει.
Θα βρείτε μια σειρά από ζυμαρικά που φτιάχνονταν στα σπίτια, τα γιουφκάδια, το χειροποίητο φύλλο, τοπικούς τραχανάδες, τους γαλατένιους, με τα λαχανικά. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε φύλλα και πίτες. Έχουμε μεγάλη γκάμα από γλυκά, κυδώνι, καρπούζι, σύκο, βύσσινο, κεράσι, κολοκύθι, μαρμελάδες. Και πολύ όμορφα ιδιαίτερα υφαντά από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης».
Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός στο Ν. Έβρου έχει χώρο παραγωγής, εργαστήρι και πρατήριο λιανικής πώλησης και τα προϊόντα του υπάρχουν σε καταστήματα. Στην Ξάνθη μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στην οδό Δαγκλή, στο εμπορικό κέντρο.
ΟΛΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ
Η κ. Αναστασία Κιουμουρτζή από τον Συνεταιρισμό Δράμας που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια, με επτά μέλη, σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας: «Προς το παρόν πάμε καλά. Κάναμε τον δικό μας χώρο με το δικό μας μαγαζάκι που πουλάμε προϊόντα λιανικής στο χωριό και επεκταθήκαμε σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ στη Δράμα και τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε και σε ξενοδοχεία.
Θέλουμε να δείξουμε τα παλιά που έκαναν οι γιαγιάδες μας γιατί η νεολαία σήμερα δεν τα γνωρίζει. Οι νέες ειδικεύονται στα γλυκά, οι παλιές στα ζυμαρικά γιατί τα γνωρίζουν και θέλουμε να αρχίσουν να τα γνωρίζουν και τα νέα κορίτσια. Να ξέρουν, να τρώνε υγιεινά, να μην τρώμε τα συσκευασμένα με τα συντηρητικά. Αυγά και γάλα από το χωριό. Όλα παραδοσιακά, όπως τα έκαναν. Στο χέρι κομμένες οι χυλοπίτες, τα γλυκά όπως τα έκαναν οι γιαγιάδες μας, μόνο με το ξινό τους».
Στην ερώτηση για το αν κερδίζουν χρήματα μας είπε: «Είναι ένα μικρό βοήθημα για την οικογένεια μας. Προς το παρόν δεν έχουμε μεγάλα έσοδα αλλά είμαστε απασχολημένες ένα οκτάωρο επί καθημερινής βάσεως στο Συνεταιρισμό. Πάμε καλούτσικα. Δεν έχουμε μηχανήματα, γίνονται όλα με το χέρι και χρειάζονται ώρες. Μια μηχανή βγάζει 100 κιλά τραχανά την ώρα και εμείς θα τα βγάλουμε σε 2- 3 μέρες».
Οι Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι:
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου με την επωνυμία «Η ΓΑΙΑ».
Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων Δράμας Σ.Π.Ε.
Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός με την επωνυμία «Η ΚΑΛΟΑΓΡΙΤΙΣΣΑ».
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πέπλου.
Παραγωγικός Οικοτεχνικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοτύλης Ν. Ξάνθης.
Παραγωγικός Οικοτεχνικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Γυναικών Σατρών Ν. Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα