Διαδικασίες- εξπρές για έκδοση οικοδομικών αδειών, κατάργηση των πολεοδομιών και μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στους μηχανικούς, σύσταση νέου σώματος ελεγκτών που θα κάνουν τουλάχιστον μία αυτοψία σε κάθε οικοδομή και δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για το σύνολο των κτιρίων της χώρας, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών που παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπαπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής Ν. Σηφουνάκης.
Ευκολία και πάταξη της διαφθοράς
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ο κ. Σταύρος Ζουρίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων δήλωσε στην XanthiNews ότι ο κατασκευαστικός κλάδος λέει καταρχήν ναι σ αυτές τις διαδικασίες και εξήγησε: «Θα γίνει ευκολότερος ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, που σημαίνει ότι ο χρόνος στον οποίο θα βγαίνει μια οικοδομική άδεια, θα μειωθεί στο ελάχιστο και από την στιγμή αυτή θα μπορέσει να δοθεί κίνητρο και στην αγορά και στον κόσμο να μπορέσει να χτίσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα και θα δοθεί έργο και στους κατασκευαστές. Θα κινηθεί η αγορά πολύ πιο γρήγορα. Τώρα μια οικοδομική άδεια βγαίνει σε 8- 10 μήνες, αν συνυπολογίσεις ότι γίνεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, του τρόπου υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών.
Από τη στιγμή που περιμένεις 8 και 10 μήνες, μπορεί και έναν χρόνο για να βγει μια οικοδομική άδεια, όταν φτάσεις στο επίπεδο να δώσεις μια προσφορά μετά από τόσο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι εκτός χρονοδιαγράμματος, οικονομικής απολαβής που θα έχεις.
Θα κερδίσουμε σε χρήματα γιατί θα υποβάλλουμε κανονικά όλα τα σχέδια και τις μελέτες. Αλλά δεν θα έχουμε αυτό το πήγαινε έλα στις πολεοδομίες γιατί το νομοσχέδιο αυτό μιλάει μέσα και για κωδικοποίηση και για απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας, οπότε δεν θα μπορεί ο κάθε υπάλληλος να κρίνει διαφορετικά ένα θέμα και να περιμένεις να κάνει ερώτημα στο Υπουργείο το οποίο πρέπει να απαντήσει».
Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι το κλειδί για την πάταξη της διαφθοράς στις Πολεοδομίες (την οποία όπως είπε εξέθρεψε η ίδια η Πολιτεία με την πολυνομία) είναι ο διαχωρισμός του εγκριτικού από το εποπτικό έργο, τα οποία ως τώρα ασκούνταν από την ίδια υπηρεσία (την Πολεοδομία).
Ο κ. Ζουρίδης σημείωσε επί αυτού: «Θα την πατάξει την διαφθορά, γιατί οι ποινές στη φάση της κατασκευής θα αφορούν τους μελετητές. Δεν θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να κάνει οποιαδήποτε παρανομία, γιατί αυτό θα υπεισέρχεται στην φερεγγυότητα του κάθε μελετητή. Δηλαδή την οποιαδήποτε παρανομία θα πληρώνει ο συνάδελφος μηχανικός. Δεν θα μπορεί να κάνει άναρχη δόμηση και παραπάνω τετραγωνικά. Ότι επιβάλλεται στην οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί».
Το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες πέρασε την Τετάρτη από πρώτη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη δεύτερη ανάγνωση και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων.
– Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών.
– Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου.
Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί.