fbpx
Γενική

Υπέρ της πράσινης επένδυσης μαμούθ οι τρεις Δήμαρχοι του Ν. Ξάνθης

Δεν έχει κατατεθεί φάκελος στην Πολεοδομία και στο Επιμελητήριο ακόμη

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Επικροτούν οι τρεις Δήμαρχοι του Νομού Ξάνθης Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων την επένδυση που πρόκειται να λάβει χώρα στην Ξάνθη και γίνεται λόγος για πραγματική ενεργειακή επανάσταση από την εταιρεία Defkalion Green Technologies που θα την υλοποιήσει, με οφέλη για τον τόπο μας και γενικότερα για τη χώρα μας. Χθες παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με την παρουσία ΜΜΕ από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται να γίνει στο παλιό εργοστάσιο του Χάρη Ατματζίδη στην Σχολή Αστυνομίας, αλλά σε επικοινωνία που είχαμε με το Επιμελητήριο και την Πολεοδομία Ξάνθης, μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν να έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος από την εταιρεία.
Ας δούμε όμως τι μας δήλωσαν οι Δήμαρχοι της περιοχής μας.
Δήμαρχος Ξάνθης: Θα χειροκροτήσουμε τον Σ. Ξυνίδη εάν φέρει αυτήν την επένδυση
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε σχετικά με την επένδυση: «Μακάρι να γίνει και οποιαδήποτε άλλη επένδυση που θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εδώ για την περιοχή μας. Πέραν το ότι κάθε επένδυση προσφέρει στην εθνική οικονομία, θα προσφέρει και στην οικονομία του τόπου, αλλά και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που είναι υπερπολύτιμες ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολα οικονομική περίοδο.
Θα χειροκροτήσουμε όλοι τον Σωκράτη Ξυνίδη, εάν φέρει αυτή την επένδυση η οποία στηρίζεται σε πρωτοποριακή τεχνολογία».
Δήμαρχος Τοπείρου: «Κάτι θα κινηθεί στον τόπο μας»
Ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου ευχήθηκε να γίνει όσο πιο γρήγορα αυτή η επένδυση στην περιοχή μας και πρόσθεσε: «Και πρωτοποριακή θα είναι και τεχνολογικά προηγμένη. Κάτι θα κινηθεί στον τόπο μας».
Δήμαρχος Αβδήρων: «Το θέμα είναι να γίνει και να προχωρήσει»
«Είναι θετικό να γίνονται τέτοιες επενδύσεις στην περιοχή μας», τόνισε ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και συμπλήρωσε: «Από ότι ενημερώθηκα έχει ευρύτερη διάσταση, πέρα από τα ελληνικά δεδομένα και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό. Από ότι είδα έχει την αποκλειστικότητα για όλο τον κόσμο, πλην των ΗΠΑ, από ότι διάβασα. Είναι σημαντικότατο αυτό».
Ωστόσο σημείωσε: «Το θέμα είναι να γίνει και να προχωρήσει. Γιατί είμαστε κουμπωμένοι με αυτά». Και φυσικά είναι δικαιολογημένη η ανησυχία του με τόσα που έχουμε δει. Με επενδύσεις που ευαγγελίζονταν να γίνουν, όπως μια αυτοκινητοβιομηχανία Αιγύπτιου επιχειρηματία που φωτογραφιζόταν με τον πρώην Νομάρχη ή με επενδύσεις που έγιναν και μετά μεταφέρονταν σε βαλκανικές χώρες με φθηνά μεροκάματα.
Ο λαός μας λέει μια σοφή παροιμία: «Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι». Πάντως τον Μάρτιο ο κ. Συμεών Τσαλίκογλου, εκ μέρος της Defkalion Green Technologies που θα προχωρήσει στην πράσινη επένδυση μαμούθ στο Ν. Ξάνθης, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, μας μίλησε για την επαναστατική ιδέα για το πιο φθηνό, ανεξάντλητο και καθαρό ρεύμα μέσω της ψυχρής σύντηξης που βασίζεται σε ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων, για τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν, τα πιστοποιητικά ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν ήδη εκδοθεί.
Τότε είχε δηλώσει ότι περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν εντός του 2011 και περίπου οι μισές αφορούν εξειδικευμένες θέσεις προσωπικού παραγωγής, κυρίως ειδικών τεχνιτών σε μηχανοκατασκευές και ηλεκτρονικά. Το ερευνητικό κέντρο της εταιρίας Defkalion Green Technologies προτίθεται να συνεργαστεί με όλα τα τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως και με ορισμένα του εξωτερικού, για την περεταίρω ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας αλλά και της θεωρητικής έρευνας.
Εξάλλου έγινε ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια πράσινη τεχνολογία εντελώς καθαρή και ασφαλής: «Σύμφωνα με τα διεθνή πιστοποιητικά που ήδη έχουν εκδοθεί αλλά και από τον σχεδιασμό της παραγωγικής μονάδας, τεκμηριώνεται ότι η διαδικασία παραγωγής δεν χρησιμοποιεί, παράγει ή ανακυκλώνει κανένα ρύπο ή επικίνδυνο απόβλητο. Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι η χρήση της τεχνολογίας στα προϊόντα μας σε οποιεσδήποτε εφαρμογές τους, χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες γραμμάρια νικελίου και υδρογόνου με κατάλοιπο επαναχρησιμοποιήσιμο χαλκό».

Σχετικά Άρθρα