Γενική

Ο θάνατος του εμποράκου είναι αργός και καθημερινός

Ο εμπορικός κόσμος ζητάει να σταματήσουν τα σκληρά μέτρα
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Άλλοι πεθαίνουν μια φορά, και άλλοι κάθε μέρα. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι έμποροι. Ο θάνατος του εμποράκου είναι συνεχής και πολλοί προσανατολίζονται στο λουκέτο, βλέποντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Ο κ. Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης μίλησε στην XanthiNews για τα νέα μέτρα και τις δυσάρεστες εξελίξεις που τους περιμένουν: «Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν τους πάντες. Είναι η ταφόπλακα σε όλα. Είναι σε πολύ άσχημη η κατάσταση και την ζούμε καθημερινά. Ελπίδα για ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα δεν φαίνεται. Γιατί αυτό που βλέπουμε συνέχεια είναι να μειώνονται μισθοί και συντάξεις και αυτό σημαίνει ότι μειώνονται και τα εισοδήματα των επαγγελματιών. Περιμένουμε και το 23% στα είδη. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα ανεβούν και οι μισθοί και οι συντάξεις θα κατεβαίνουν. Βλέπουμε συνέχεια συρρίκνωση. Όλοι οι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα αρχίζουν και ζορίζονται υπερβολικά. Υπάρχει πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ, με το ΦΠΑ μας, χίλια δύο προβλήματα και άμα συνεχιστούν να δούμε που θα καταλήξει η χρονιά. Έχουν χρέη. Όταν έχεις να πληρώσεις τα ενοίκια, ΤΕΒΕ, ρεύμα και όλα ανεβαίνουν, από εκεί και πέρα τι μπορείς να κάνεις;»
Και ανάμεσα στα προβλήματα προστίθεται ένα ακόμη και μάλιστα μεγάλο. Το παραεμπόριο που δημιουργούν οι γείτονες μας, μετά το άνοιγμα του δρόμου στο Ζλάτογκραντ. Πέρα το ότι υπάρχουν αρκετοί που μεταβαίνουν στη Βουλγαρία για ψώνια, λόγω του φθηνού κόστους, υπάρχουν και Βούλγαροι που έρχονται εδώ και πουλάνε τα εμπορεύματα τους. Η εφημερίδα μας έχει πραγματοποιήσει ρεπορτάζ πριν μερικούς μήνες και είχαμε επισημάνει την επικινδυνότητα των ευπαθών προϊόντων και τους λιγοστούς ελέγχους, λόγω ασυνεννοησίας των αρμοδίων και έλλειψης προσωπικού. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τοποθετήθηκε για το θέμα: «Αυτό που βλέπω συνέχεια είναι ότι μπαίνουν ανεξέλεγκτα από Βουλγαρία. Πουλάνε τα πάντα: αλουμίνια, ψωμιά, κρέατα, ρούχα, κασέρια, τυριά. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος έλεγχος. Τον Φεβρουάριο είχαμε μιλήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ και έχει γίνει μια ομάδα στην οποία είναι η Αστυνομία, το τμήμα εμπορίου και ελέγχουν όσο μπορούν στα σύνορα. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το παραεμπόριο. Τελείως αθέμιτος ανταγωνισμός».
Εν τω μεταξύ, δεν μπορούν ακόμη να κάνουν απολογισμό για το αν το Εμπορικό Κέντρο flamingo έχει προκαλέσει πλήγμα στην τοπική αγορά. Ο κ. Μίλκογλου υπογράμμισε σχετικά με το ζήτημα: «Σε έξι μήνες θα κρίνουμε για το αν έχει κάνει ζημιά το Εμπορικό Κέντρο. Όταν έρχεται κάτι καινούργιο, όλοι θα περάσουν από εκεί να το δουν. Είναι δύο μήνες και δεν μπορούμε να κρίνουμε για να έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση. Είναι ένας μεγάλος χώρος και περνάει η ώρα τους. Δεν αγοράζουν ποσότητες. Πάνε για βόλτα».
Σ αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελαν έναν φορέα που να τους στηρίζει. Το Επιμελητήριο Ξάνθης όμως ταλανίζεται από δικά του εσωτερικά θέματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι ισχυρό απέναντι στα μέλη του που είναι απεγνωσμένα και ζητούν χείρα βοηθείας. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σχολίασε: «Γινόμαστε δύσπιστοι λόγω αυτών που έχουν γίνει στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται. Να δοθεί το βάρος στον ελληνικό λαό οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να υπάρχει ανάπτυξη, για να δούμε και φως. Δεν πρέπει να ανεβαίνουν συνέχεια ο ΦΠΑ, όλα τα είδη, πρέπει να μπει ένα στοπ και να δώσουν προοπτική ανάπτυξης. Να φορολογήσουν τους έχοντες και κατέχοντες. Ακούμε ότι υπάρχουν Έλληνες που έχουν βγάλει πολλά δις στο εξωτερικό. Αυτά πώς βγαίνουν;»
Εμείς για πολλοστή φορά επισημαίνουμε, όπως άλλωστε κάνουμε συνέχεια όλα τα χρόνια, ότι είναι αναγκαία η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Το να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα και δη από την πόλη μας σημαίνει ότι ενισχύουμε την ίδια μας τσέπη. Μπορούμε να κάνουμε την απαραίτητη έρευνα αγοράς και να επιλέγουμε φθηνά προϊόντα και στην Ξάνθη. Υπάρχουν επαγγελματίες που γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση. Πάντως αν θυμηθούμε και την πρόσφατη είδηση ότι στην Ξάνθη από πέρυσι τον Ιανουάριο έως τον φετινό αντίστοιχο μήνα καταθέτες έχουν σηκώσει 184 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και την ίδια στιγμή σε ώρες αιχμής επί καθημερινής βάσης είναι γεμάτες οι καφετέριες τι προφίλ να σχηματίσουμε για τον Ξανθιώτη καταναλωτή;

Σχετικά Άρθρα