Γενική

Και φέτος Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα!!!

Θυμίσματα και παρχάρια στην Ξάνθη για 13 η χρονιά
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Ένα αυθεντικό διήμερο Ποντιακό Πανηγύρι, τα 13 α Θυμίσματα και Παρχάρια, διοργανώνει χθες και σήμερα 8 και 9 Ιουλίου στο Λιμνίο Ξάνθης ο Σύλλογος Ποντίων. Σήμερα Σάββατο θα είναι ο Δημήτρης Καρασσαβίδης στο τραγούδι και ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος στη λύρα, ο Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι και ο Μίλτος Χατζόπουλος στα πλήκτρα. Η είσοδος είναι δέκα ευρώ αντί για τρία ευρώ που ήταν πέρυσι και παιδικό πέντε ευρώ (περιλαμβάνει φαγητό και αναψυκτικό).
Ο πρόεδρος κ. Θόδωρος Ρωμανίδης δήλωσε στην XanthiNews: «Είναι μια καλοκαιρινή εκδήλωση που οργανώνει ο Σύλλογος μας για 13 η συνεχόμενη χρονιά. Θα έχει ένα πλήρες δείπνο με την τιμή αυτή και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να ακούσει μουσική και να χορέψει, να ξεδώσει, κόντρα σε αυτήν την μίζερη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, λίγο ή πολύ».
Χθες στην εκδήλωση παρέστη και μια ομογενής μας από την Αυστραλία. Επίσης η κ. Τανιμανίδου Μπαλτατζή, η κόρη του αείμνηστου Προέδρου Τανιμανίδη χάρισε στο Σύλλογο μια ποδιά της γιαγιάς της την οποία έφερε από τον Πόντο.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ
Θυμίσματα είναι οι μνήμες και παρχάρια είναι η εξοχή για τους Πόντιους. Τα ποντιακά δεν είναι ξένη γλώσσα όπως γράφτηκε πριν από ένα μήνα περίπου στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» http://opengov.gr την οποία χειρίζεται το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της ιστοσελίδας, όπου αναρτώνται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πλήρωση καίριων θέσεων ευθύνης στον κυβερνητικό και στον κρατικό μηχανισμό (Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Διοικήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων, επιστημονικό προσωπικό κ.α.). Στην Φόρμα Υποβολής υπήρχε η κατηγορία «ΓΛΩΣΣΕΣ», όπου ο ενδιαφερόμενος- υποψήφιος όφειλε να επιλέξει για τη «ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ», τη «ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» και για άλλες «ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ» που ομιλεί και χειρίζεται. Η επιλογή σε κάθε μία από αυτές τις υποκατηγορίες έπρεπε να γίνει από μία λίστα που διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο.
Στη λίστα των γλωσσών από τις οποίες πρέπει να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος- υποψήφιος συμπεριλαμβάνονται δεκάδες γλώσσες από ολόκληρη την υφήλιο με πρώτη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Ωστόσο σοβαρότατα ερωτηματικά προκάλεσε μεταξύ άλλων η καταγραφή στην κατηγορία των ξένων γλωσσών και των εξής επιλογών: «ΠΟΝΤΙΑΚΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ, ΒΛΑΧΙΚΑ»!
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ
Η ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία της Ιστορικής Μονής στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος τον Δεκαπενταύγουστο του 2011, επιβεβαιώθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως σε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Φανάρι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Τετραμελής αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Παρχαρίδη και την συμμετοχή του Γ.Γ Γεωργίου Γεωργιάδη, του Α Αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Αλεξανδρίδη και του Προέδρου του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, είχε συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη.
Τα μέλη της Π.Ο.Ε. με συγκίνηση άκουσαν από τα χείλη του Οικουμενικού Πατριάρχου την χαρμόσυνη αυτή είδηση και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους για όλες τις ενέργειες του Οικουμενικού Θρόνου που για δεύτερη χρονιά πετυχαίνει την λειτουργία της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Πρόθεση της Π.Ο.Ε. είναι όπως και πέρυσι να υποστηρίξει με την παρουσία μελών της το Προσκύνημα και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα, με ευπρέπεια, θρησκευτική ευλάβεια και τήρηση των κανόνων. Αυτό δε προτείνει και προτρέπει σε όλους τους συμπατριώτες Ποντίους από όλο τον κόσμο που θα θελήσουν να παραβρεθούν εκείνη την ημέρα στην Τραπεζούντα.
Η Π.Ο.Ε. αισθάνεται δικαιωμένη για την απόλυτη στήριξη της πνευματικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ιστορικό χώρο του Πόντου και θα ενισχύσει την προοπτική αυτή με κάθε πρόσφορο μέσο.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Δεν θα διοργανώσουμε εκδρομή αλλά θα υπάρχουν ενδεχομένως άλλοι σύλλογοι από Θεσσαλονίκη. Ήταν κάτι που ξεκίνησε πέρυσι και χαροποίησε τους Πόντιους και οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και στα ανοίγματα που θέλει να κάνει η Τουρκία γενικά στο θέμα της ελευθερίας των θρησκευμάτων κτλ.»

Σχετικά Άρθρα