Μάγγανα: Η μοναδική παραλία του Ν. Ξάνθης με γαλάζια σημαία
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Την μοναδική γαλάζια σημαία του Ν. Ξάνθης πήρε ο Δήμος Τοπείρου και η παραλία των Μαγγάνων. Στο Δήμο υπάρχουν και οι παραλίες του Ερασμίου και του Δασοχωρίου που δεν είναι τόσο οργανωμένες. Ο κ. Χρήστος Δελλής, Δημοτικός Σύμβουλος Τοπείρου υπεύθυνος επί του θέματος μίλησε στην XanthiNews για την βραβευμένη παραλία αλλά και για άλλα αναξιοποίητα μέρη, λόγω των Συνθηκών Ραμσάρ και Νατούρα που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ
Τα Μάγγανα έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία που σημαίνει ότι πληρούν τους προβλεπόμενους όρους. Ο κ. Δελλής είπε συγκεκριμένα: «Είναι από τις καλύτερα αξιοποιημένες παραλίες του Νομού μας, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις άλλες παραλίες των άλλων δήμων. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Λειτουργεί και ένα αναψυκτήριο ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είναι όμορφα στημένο με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως είναι το beach volley, το ποδόσφαιρο στην άμμο. Υπάρχουν υποδομές και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Άνετοι χώροι στάθμευσης. Η παραλία μας έχει όλες τις υποδομές για τις απαιτήσεις όλων των λουομένων.
Ο ναυαγοσώστης πέραν το ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβεις την γαλάζια σημαία ήταν και μια ενέργεια που κάναμε, διότι η παραλία των Μαγγάνων προσελκύει αρκετούς λουόμενους, οπότε θεωρήσαμε σκόπιμο να υπάρχει. Ούτως ώστε αν συμβεί κάποιο ατύχημα (μακάρι να μη συμβεί) να μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Επίσης υπάρχει φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα. Κατόπιν θα έχει συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αβδήρων ή το Νοσοκομείο Ξάνθης».
Δίμηνη σύμβαση θα έχει ο ναυαγοσώστης, κάτοχος πιστοποιητικού ή πτυχίου Ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, βάσει του οποίου χορηγείται άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική Αρχή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά στον Δήμο Τοπείρου, στο Εύλαλο, στον υπάλληλο του Δήμου Τοπείρου κ. Λουκμακιά Αθανάσιο έως και την Τρίτη 21 Ιουνίου.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Δυστυχώς δεν έχουν στο Δήμο Τοπείρου οργανωμένα κάμπινγκ και καταλύματα. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δελλής εξήγησε τους λόγους: «Υπήρξαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι αλλά δεν ευδοκίμησε κάτι τέτοιο. Προς το παρόν τουλάχιστον. Υπάρχει αναβλητικότητα. Των καιρών σημάδια αυτά. Υπάρχει διάθεση να αναπτυχθεί η περιοχή αλλά όχι στην παρούσα φάση. Υπάρχουν νομικά κωλύματα που δεν μας επιτρέπουν την αξιοποίηση, αλλά είναι μέσα στους στόχους μας. Θα είναι ένα επιπλέον έσοδο για τον Δήμο μας, ιδιαίτερα τους καιρούς αυτούς που βρισκόμαστε».
ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ
Αλλά και στο Δέλτα του Νέστου τους μπλοκάρουν οι Συνθήκες Ραμσάρ και Νατούρα. «Είμαστε εγκλωβισμένοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές δράσεις και να αναπτυχθούμε. Συν το γεγονός ότι μας μπλοκάρει το θέμα με την Φωνή της Αμερικής. Είναι μπερδεμένη κατάσταση. Είναι τοποθεσίες άπειρου φυσικού κάλλους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα εκεί», σημείωσε ο κ. Δελλής.
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι παραλίες του Δήμου καλύπτονται από πλούσια ψιλή άμμο και αποτελούν το μισό παραθαλάσσιο τμήμα στα δυτικά του Νομού Ξάνθης. Πολλά χιλιόμετρα αμμουδιά με προοδευτική βάθυνση και για αρχάριους κολυμβητές μέσα στη θάλασσα. Είναι ιδανικές για οικογένειες, για αθλητισμό, ηλιοθεραπεία, παιχνίδια, βόλεϊ στην παραλία, ιππασία, τένις, beach parties, παιχνίδια της θάλασσας, θαλάσσιο σκι κ.α.
Υπάρχουν ψαρότοποι για τους φίλους του καθαρού ψαριού, οστρακοκαλλιέργειες και πρότυπες ιχθυοκαλλιέργειες του Συνεταιρισμού Ερασμίου σε φυσικά κανάλια. Τα κανάλια που διαμορφώνονται είναι και υδροβιότοποι με πλούσια χλωρίδα και ποικιλία πουλιών. Οι υδροβιότοποι φτάνουν στην περιοχή Δασοχωρίου στις εκβολές του Νέστου (Δέλτα).