Γενική

«Θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους για διαμαρτυρία»

Σε έγγραφο που έχουν συντάξει επιτελικά στελέχη των τριών σωμάτων ασφαλείας, το Μνημόνιο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ. και το Π.Σ.- ίσως και … οι εγκληματίες, η ακτοπλοΐα και οι φωτιές- θα λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή και θα αργούν τα Σαββατοκύριακα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ο κ. Κώστας Μαλλικόπουλος, Πρόεδρος Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης μίλησε στην XanthiNews για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προαναγγέλλει ότι θα αποστείλουν υπόμνημα σε φορείς του Νομού, ζητώντας λύσεις.

Υπόμνημα στους φορείς θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητώντας λύσεις
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Εδώ και πολλά χρόνια οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Ξάνθης έχουν επισημάνει την έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς όμως δεν έχουν εισακουστεί μέχρι τώρα. Ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλλικόπουλος αναφέρει την διάσταση του προβλήματος: «Η προβλεπόμενη δύναμη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης πρέπει να 397 άτομα και είναι 316. Αυτή η υπάρχουσα οργανική δύναμη είναι από το 1979. Από τότε έχουν αλλάξει οι συνθήκες και θα έπρεπε να είχε γίνει μια ανακατανομή ή μια αναδιάρθρωση της αστυνομικής δύναμης προς τα πάνω, αλλά αντιθέτως φεύγουν συνάδελφοι είτε σε σύνταξη, είτε με μεταθέσεις και δεν στέλνουν πια άτομα στην Ξάνθη. Ένας αστυνομικός ανά 250 κατοίκους αντιστοιχεί. Η Ελληνική Αστυνομία πέραν της κύριας αποστολής της ασχολείται και με πάρεργα που θα έπρεπε να απασχολούνται άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Όπως είναι τα στρατιωτικά έγγραφα, η επίδοση κλήσεων, οικονομικοί κανονισμοί. Δεν είναι αυτά στην αρμοδιότητα της αστυνομίας. Μας κρατάνε μέσα στα γραφεία, ενώ έπρεπε να είμαστε μάχιμοι. Έχουμε φτάσει σε σημείο τα περισσότερα περιπολικά να βγαίνουν με ένα άτομο. Ή μπορεί να μην βγαίνει το περιπολικό καθόλου.
Επίσης, πράγματι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστούν αυτοκίνητα. Εμείς έχουμε την τύχη να βάζουμε καύσιμα από το στρατόπεδο και όχι από ιδιώτες».
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ
Ο κ. Μαλλικόπουλος επεσήμανε επίσης ότι ήταν σοκαρισμένος με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και προβλέπει για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: μείωση στον προϋπολογισμό κατά 16,4%, θα υπάρχει μείον 12% η αντικαταβολή μισθών προσωπικού μείον 49,2% για την καταβολή πρόσθετου μισθολογικού χαρακτήρα όπως είναι τα νυχτερινά και τα πενθήμερα. Και σχολίασε ο ίδιος: «Οι αστυνομικοί πολύ πιθανόν να δουλεύουν Σαββατοκύριακα χωρίς να αμείβονται γι αυτό. Γυρνάμε δηλαδή σε δεκαετίες πριν το 1960. Εμείς οι αστυνομικοί δεν θα το δεχθούμε αυτό. Θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους. Ειδικά για τους μάχιμους αστυνομικούς. Όσοι βρίσκονται στους δρόμους με όλες τις αντιξοότητες, έχουν να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους, δεν θα επιτρέψουμε να μην πληρώνονται το νυχτερινό και το πενθήμερο τους».
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
Σε ερώτηση μας πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται σε διαδηλώσεις και να αντιμετωπίζουν τους πολίτες που έχουν τα ίδια προβλήματα μας είπε ο κ. Μαλλικόπουλος: «Εμείς συμμεριζόμαστε την αγωνία και τον προβληματισμό όλων των πολιτών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάλει τον αστυνομικό απέναντι στον πολίτη και ειδικά η πολιτική ηγεσία. Ο αστυνομικός πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη. Αυτά προσπαθούν να τα καλλιεργήσουν κάποιοι άλλοι κύκλοι για εμάς. Εμείς είμαστε δίπλα στον πολίτη, όταν είμαστε σε μια κινητοποίηση φυλάσσουμε τον πολίτη και την περιουσία του. Και όχι γιατί μαλώνουμε με τον πολίτη. Το σύνολο των πολιτών είναι δίπλα μας και γνωρίζουν ότι και εμείς είμαστε δίπλα τους».
ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τέλος με αφορμή την είδηση ότι οι Ξανθιώτες έκαναν ανάληψη 183 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο, συμβούλευσε: «Καλό θα ήταν τα χρήματα να τα πάνε στις τράπεζες και πάλι. Δεν είναι να τα φυλάμε στα σπίτια. Από τις φήμες είναι λογικό να υπάρχει πανικός. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να αυξηθεί η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα περιστατικά μη νομιμότητας. Θα καταθέσουμε υπόμνημα προς όλους τους φορείς του Νομού που αναφερόμαστε στα τοπικά προβλήματα και στις λύσεις τους ώστε να λειτουργούμε ακόμη καλύτερα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα τις πραγματοποιήσουνε γιατί αυτό το μνημόνιο πάει πολλά χρόνια πίσω την Ελλάδα».

Σχετικά Άρθρα