Γενική

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της συνέλευσης Αγανακτισμένων από την πλατεία της Ξάνθης

Εκφράζουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στα άτομα με ειδικές ανάγκες και σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Αγανακτισμένοι κατεβήκαμε στην πλατεία της πόλης μας όπου βρισκόμαστε καθημερινά για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στα συνεχόμενα μέτρα των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, τα οποία μας επιβάλλονται χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Παράλληλα έχουμε τη γνώση ότι τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα, αναπόφευκτα πλήττουν και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του λαού μας:
Τα ΑΜΕΑ και τις υπόλοιπες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως βιώνουν την ίδια κατάσταση με όλους τους υπόλοιπους, επιβαρυμένοι όμως από τις δυσκολίες που προέρχονται από το πρόβλημα τους. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως έρχονται να προστεθούν κατ εξαίρεση σε αυτούς και επιπλέον μέτρα, όπως:
Η έκδοση χωρίς καμία προειδοποίηση νέας εγκυκλίου με την οποία περικόπτεται στο ήμισυ η συμμετοχή του ΙΚΑ σε κρίσιμα αναπηρικά βοηθήματα (πρόσθετα μέλη, αναπηρικά αμαξίδια κ.τ.λ.).
Η νέα διάταξη που μεταφέρει από τον ΟΑΕΔ στις περιφέρειες του Καλλικράτη και όχι στον ΑΣΕΠ την εφαρμογή του γνωστού νόμου 2643/98 που θεσπίστηκε για να υπερασπίζεται το δικαίωμα των ειδικών κατηγοριών στην εργασία και ο οποίος με τη διάταξη αυτή καταστρατηγείται.
Η διακοπή των επιχορηγήσεων σε ιδρύματα όπως για παράδειγμα η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος η οποία απειλείται με λουκέτο.
Και τέλος οι μεθοδεύσεις της πολιτείας με τις οποίες απαξιώνει και οδηγεί σε σταδιακό κλείσιμο πολλές ψυχιατρικές κλινικές κάτω από τον μανδύα της (δήθεν) αποιδρυματοποίησης, χωρίς όμως να προσφέρει παράλληλα κάποια εναλλακτική μέριμνα στους ψυχικά ασθενείς, πετώντας τους ουσιαστικά στον δρόμο.
Σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση οι ειδικές κατηγορίες δίνουν την απάντηση τους. Το πρωί της Δευτέρας 6/07/2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ από μια ομάδα ΑΜΕΑ. Η κατάληψη έληξε το βράδυ της επόμενης μέρας και μόνο αφού ο διοικητής του ΙΚΑ δεσμεύτηκε ενώπιων τους ότι η “κρίσιμη” εγκύκλιος δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ παράλληλα ζήτησε από εκπρόσωπο των ΑΜΕΑ να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν για να αρθούν οι αδικίες της εγκυκλίου υπό την σημερινή της μορφή.
Επίσης στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αίτημα την καταβολή της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης, έχοντας την συμπαράσταση και άλλων προνοιακών φορέων.
Με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις, έχοντας αρχίσει να βιώνουμε αυτή τη γενικότερη απαξίωση και σε τοπικό επίπεδο, με τις ελλείψεις και τους απλήρωτους εργαζόμενους στο γηροκομείο και στο Ψυχολογικό κέντρο Ξάνθης, θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους αυτούς τους ανθρώπους και να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, καθώς θεωρούμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε για ένα κοινό σκοπό: Το δικαίωμα στη ΖΩΗ και στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ, ΤΟΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΚΤΗΝΩΝΕΤΑΙ
Συνέλευση κεντρικής πλατείας Ξάνθης 08/06/2011

Σχετικά Άρθρα