Πώς ένας θαρραλέος δικαστής έστρεψε αλλού τις ανακρίσεις για να καθησυχάσει την γκεστάπο που πίεζε να βρεθούν οι δράστες της υπεξαίρεσης της γερμανικής σημαίας…
Γράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης
[email protected]
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News
Τις μέρες που έρχονται, θα γίνει το 40/ήμερο μνημόσυνο του Λάκη Σάντα, ακριβώς 70 χρόνια από τότε που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν το μισητό λάβαρο των Γερμανών, τη σβάστικα, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ανατρέχω σε κείμενο του Λάκη Σάντα για να σας θυμίσω το τολμηρό εγχείρημα τους ( αφήνω στίξεις και ορθογραφία στο κείμενο του)
«Άπειρα μάτια Ελληνικά εδάκρυσαν το πρωινό εκείνο, βλέποντας το σύμβολο των Ούννων να λερώνει το μνημείο του πολιτισμού τον Παρθενώνα… Έτσι εδάκρυσαν και τα δικά μου. Μα…. ύστερα τα βλέφαρά μου σφίχτηκαν κι άστραψαν από μια φλόγα που θα μπορούσε να λιώσει και ατσάλι ακόμη. Την ίδια φλόγα διέκρινα και στα μάτια του Μανώλη του Γλέζου του συμμαθητή μου. Κοιταχτήκαμε στα μάτια και χωρὶς κουβέντες συνεννοηθήκαμε… Κι έξαφνα ένα δειλινὸ πού ήμαστε στο Ζάππειο κι ο ήλιος έγερνε, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως… Και τότε το βλέμμα μας έπεσε πάνω στην Σημαία τους πού περήφανα κυμάτιζε ψηλὰ-ψηλὰ και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα. Να, τί πρέπει να τους κάνωμε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρωμε. Να την γκρεμίσωμε, να την ξεσχίσωμε και να πλύνωμε έτσι την βρωμιά απ’ τον Ιερό βράχο… Φθάσαμε στον κοντό. Ψηλά κυμάτιζε η σημαία τους. Λύσαμε το συρματόσχοινο και τραβήξαμε για να την κατεβάσουμε. Μα την είχαν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τα τρία συρματόσχοινα πού στήριζαν τον κοντό. Κρεμιούμαστε κι οι δυο για να την κατεβάσουμε. Κραυγή ενθουσιασμού μου ξέφυγε όταν ξεμπλέξαμε τα συρματόσχοινα και τότε το μισητό σύμβολο του φασισμού κατέβηκε…»
Το εγχείρημά τους πέτυχε. Ενθουσιάστηκαν οι Αθηναίοι εξοργίστηκαν οι Γερμανοί κι έβγαλαν την εξής ανακοίνωση: « …κατά την νύκτα της 30ής προς την 31η Μαίου υπεξηρέθη η επι της Ακροπόλεως κυμματίζουσα Γερμανική Πολεμική Σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται ανακρίσεις αυστηραί. Οι ένοχοι και οι συνεργοί θα τιμωρηθούν δια της ποινής του θανάτου…»
Ο Τσολάκογλου για να ικανοποιήσει τους Γερμανούς απέλυσε τους αρχηγούς Αστυνομίας και Χωροφυλακής, ενώ ο κατοχικός υπουργός Δικαιοσύνης Λιβιεράτος, διέταξε τον εισαγγελέα Ηλία Μικρουλέα να ενεργήσει ανακρίσεις « δια την κλοπήν της γερμανικής σημαίας» ενώ οι έρευνες ανατέθηκαν σ’ έναν ανακριτή (Δαβίλα) και τρείς εισαγγελείς ( Στυλιανίδη, Χουλιαρά και Καραμήτσο).
Δαβίλας και Καραμήτσος που γνώριζαν Γερμανικά, έβγαλαν τον βόα από την … τρύπα, στρέφοντας αλλού τις ανακρίσεις, με στόχο να καθησυχάσουν τους Γερμανούς, και κυρίως τον λυσσασμένο αρχηγό της γκεστάπο Τόϋμπελ. Κατάφεραν και βρήκαν μάρτυρες που κατέθεσαν ότι την μοιραία νύχτα μία άσπρη κούρσα στην οποία επέβαιναν ένας άνδρας με στολή γερμανού αξιωματικού και μία ξανθιά γυναίκα πλησίασαν στα προπύλαια. Με τα πόδια ανέβηκαν τις σκάλες προς τον Παρθενώνα και μετά από μία ώρα κατέβηκαν και εξαφανίστηκαν!..
Τη… μυστηριώδη κούρσα «είδε» συμπτωματικώς και ο φύλακας της Ακρόπολης κι έτσι έδεσε η υπόθεση! Ο Δαβίλας για να δείξει πόσο καλά κάνει τις ανακρίσεις, πήρε πολλές φορές στην Ακρόπολη εκπρόσωπο της γκεστάπο, ακόμα και τον Τόϋμπελ, κι έκαναν αυτοψία.
Πέρασαν οι μέρες, το πράγμα άρχισε να ξεχνιέται από τους Γερμανούς, όχι όμως από τους Αθηναίους που στέναζαν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9, ενώ αρκετοί σύρθηκαν στην γκεστάπο ως ύποπτοι κι άλλοι ξυλοκοπήθηκαν γιατί… δεν ενθυμούντο πού ήταν το μοιραίο βράδυ…
Περάσουν 4 χρόνια για να μάθουν οι Αθηναίοι ότι τη σημαία κατέβασαν δύο ελληνόπουλα, 25χρονοι φοιτητές, Γλέζος (Ανωτάτης Εμπορικής) και Σάντας (Νομικής). Τα ονόματα τους αποκάλυψαν ο «Ριζοσπάστης» και η «Εστία» της 25ης Μαρτίου 1945…