fbpx
Γενική

Εξαιρετικές και απλές προτάσεις εξόδου από την οικονομική κρίση

Τις καταθέτουν οι ομάδες Κοινωνικής Δράσης Ξάνθης

Πολλές συνταγές κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό σχετικά με την έξοδο από την οικονομική κρίση. Πως δηλαδή αντί για ελλείμματα που κάνει το κράτος κάθε χρόνο θα μπορεί να κάνει πλεονάσματα και να αποπληρώνουμε έτσι το τεράστιο χρέος των 350 δις ευρώ.
Τα κόμματα συγκρούονται, αντί να βρουν την καλύτερη δυνατή συνταγή ώστε να ξεφύγουμε από την κρίση. Δυστυχώς και αυτή την ύστατη στιγμή, πολλές φορές το ατομικό ή κομματικό όφελος μπαίνει πάνω από το εθνικό συμφέρον, σε σημείο που μπορεί να μιλάμε και για περίπτωση εθνικής προδοσίας και για νέο Γουδί.
Αυτή είναι η άποψη πολλών ίσως των περισσοτέρων πολιτών που ζουν κάτω από συνθήκες τρόμου, αβεβαιότητας και φυσικά δίκαιας αγανάκτησης. Χωρίς φόβο και πάθος θέλω να δώσω τις δικές μου απόψεις- σκέψεις για τα αίτια αλλά και την έξοδο από την κρίση χωρίς να διεκδικώ δάφνες σοφίας. Αυτό όμως που βεβαιώνω είναι ότι οι απλές επιγραμματικές προτάσεις μου κινούνται μονό από την αίσθηση του εθνικού συμφέροντος.
Αντιλαμβανόμενος ότι το κυρίαρχο αίτιο που οδήγησε σ’ αυτή την κρίση είναι το τεράστιο, αδηφάγο, αναποτελεσματικό, άδικο κράτος, γύρω από το οποίο συγχρωτίζονταν:
α) οι περίπου 1,2 εκατομμύρια δημόσιο/υπάλληλοι με την εντελώς ευρεία του όρου έννοια, στενό δημόσιο, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, άλλες μορφές κρατικοδίαιτων οργανισμών κλπ.
β)κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες
γ)και φυσικά κάποιες χιλιάδες πολιτικοί, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτάδες, δημαρχέοι που βόλευαν και βολευόταν.
Προτείνω λοιπόν:
1.Να μειωθεί το κράτος κατά το 1/3, δηλ. 400.000 άτομα περί το δημόσιο να φύγουν από την αεργία του δημοσίου και να μπουν στο στίβο τις παραγωγής του ιδιωτικού τομέα. Έτσι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 400.000άτομα Χ 40.000 ευρώ/ετήσιο κόστος = 16δις ευρώ (ετήσιο κόστος = μισθός+εισφορές κράτους + κόστος συντήρησης της θέσης κλπ.)
2.Για λόγους κυρίως κοινωνικής δικαιοσύνης, ίση αμοιβή για ανάλογη δουλειά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα .Ίσως και μικρότερη αμοιβή κατά 15%, ώστε να μην αποτελεί το δημόσιο όνειρο όλων των νεοελλήνων. Η μείωση του ελλείμματος από αυτή την κίνηση: 800.000άτομα Χ 20.000 ευρώ = 16δις ευ΄ρω το έτος.
3.Μείωση όλων των επιχειρηματικών δράσεων του κράτους στις ελάχιστες αναγκαίες και απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές με τους ιδιώτες. Εκτίμηση οφέλους από αυτά περί τα 10δις ευρώ το χρόνο.
4.Συνολική εξοικονόμηση 16+16+10=36δις ετήσια. Δηλαδή από έλλειμμα 26δις ευρώ πάμε σε πλεόνασμα 36- 26=10δις ευρώ.
Ύστερα απ αυτές τις ενέργειες σοκ, θα έχουμε σε σχέση με την ανεργία:
Υπάρχοντες 700.000 του ιδιωτικού τομέα + 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι + 100.000 από παράπλευρες απώλειες (αυτοαπασχολούμενοι μαγαζιά κλπ) = 1.200.000 άνεργοι.
5.Ταυτόχρονα με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το Κράτος:
α) Να γίνουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, που θα βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί όπως πχ. έργα υποδομής στον τουρισμό στην γεωργία στις υπηρεσίες κλπ.
β) Να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, σε νέες καινοτόμες και βιώσιμες παραγωγικές δράσεις σ όλους τους τομείς της οικονομίας με αιχμή τον τουρισμό, την ναυτιλία, τον πολιτισμό, τις δράσεις που απαιτούν επιστήμονες, γιατί τελευταία μόνο επιστήμονες έχει η χώρα μας.
γ) Να δοθούν κίνητρα σε υπάρχουσες μόνον βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις.
δ) Τα κίνητρα μπορεί να είναι φορολογικά, (μείωση του συντελεστή φορολογίας) και υπό μορφή επιδοτήσεων, διευκολύνσεις και μείωση της γραφειοκρατίας, κλπ.
6.Αντί για επιδόματα ανεργίας στους ανέργους, να δοθεί επίδομα απασχόλησης ώστε οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και οι νέες να απορροφήσουν όλους τους ανέργους.
7.Το κόστος όλων αυτών των δράσεων μπορεί να φτάσει τα 15-20δις ευρώ.
8.Το πολλαπλασιαστικό όμως όφελος από την τεράστια ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση των εξαγωγών κλπ θα είναι της τάξης άνω των 50δις ευρώ, αυτό σημαίνει περισσότερα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση του ΑΕΠ της κατανάλωσης κλπ. Θα χρειαστεί βέβαια και πατριωτισμό, να προτιμούμε τα δικά μας Ελληνικά προϊόντα να πληρώνουμε τους ανάλογους φόρους εφ όσον δεν θα είναι πλέον ληστρικοί όπως σήμερα κλπ.
11.Εκτιμώ λοιπόν πως αν τα 36δις ευρώ που ξοδεύουμε την αεργία των δημοσίων και αργόσχολων λοιπών Ελλήνων τα χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, τότε θα πετύχουμε:
α) Κοινωνική δικαιοσύνη.
β)Ανάπτυξη της οικονομίας.
γ)Πρωτογενή πλεονάσματα.
δ)Μείωση του δημόσιου χρέους.
ε)Αύξηση του ΑΕΠ και πραγματική αύξηση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων.
Θέλει τόλμην η αρετή αγαπητοί συνέλληνες. Ντρέπομαι όταν ακούω ότι όλα τα παιδιά μας θέλουν να πάνε στο δημόσιο να λουφάρουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο με δουλειά υπάρχει δημιουργία, υπάρχει πραγματικό και όχι δανεικό εισόδημα, υπάρχει ευτυχία και εθνική υπερηφάνεια!!
Καιρός να ξεχάσουμε τα κουτσαβάκικα της τελευταίας τριακονταετίας και να στρωθούμε στη δουλειά, αν θέλουμε να αφήσουμε μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας.

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης Υπεύθυνοι θέματος
Κορωνίδης Αγάπιος- Χατζησάββας Νικόλαος

Σχετικά Άρθρα