Γενική

Το «τεφτέρι» πάει σύννεφο και μόνο για τα απαραίτητα!


Φέτος θα πουλάνε το καρπούζι σε φέτες

Γράφει ο
Σταύρος Καρυπίδης
Αυξήσεις νέες αυξήσεις και συνεχόμενες ανατιμήσεις έχουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες εξαιτίας της αύξησης των φόρων και η μείωση από την άλλη πλευρά της αγοραστικής δύναμης των Ξανθιωτών. Ψαλιδίσθηκαν και οι μισθοί, τα επιδόματα και οι συντάξεις και έχουν οδηγηθεί οι καταναλωτές της πόλης μας στο να… σφίγγουν όλο και πιο πολύ το ζωνάρι.
Απόδειξη των παραπάνω το γεγονός ότι το καλάθι της νοικοκυράς διαρκώς συρρικνώνεται, καθώς όλοι αγοράζουν πια απ το σούπερ μάρκετ, το μανάβικο ή το χασάπη τους, μόνο τα τελείως απαραίτητα για τις επόμενες μια δυο μέρες, ενώ δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι οι οδηγοί οι οποίοι για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους ως επάνω.
Στο μεταξύ, οι ανυπόστατες, όπως αποδεικνύεται, φήμες για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στην δραχμή οδηγούν πανικόβλητους Ξανθιώτες στο να σηκώνουν τις καταθέσεις τους απ τις τράπεζες και να παίρνουν τα χρήματα σπίτι, για να τα διασφαλίσουν!!!
Οι αγορές από το μάρκετ της γειτονιάς
Ενώ η Ξανθιώτισσα νοικοκυρά κρατά όλο και μικρότερο καλάθι κατά τις επισκέψεις της στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, ταυτόχρονα κυνηγά τις προσφορές, καθώς λόγω της οικονοµικής κρίσης η τιµή των προϊόντων είναι το πρώτο πράγμα που λαμβάνει πλέον υπόψη για να επιλέξει αυτά που της χρειάζονται. Παράλληλα, όλο και πιο πολλοί είναι εκείνοι που αντικαθιστούν ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων που αγοράζουν µε είδη ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή.
Εννοείται ότι οι περισσότεροι πελάτες των σούπερ µάρκετ μπαίνουν σ αυτά με λίστα στην οποία έχουν καταγράψει τα ψώνια τους, ώστε να μην παρεκτραπούν και ψωνίσουν περισσότερα απ’ τα απαραίτητα. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες συνειδητοποιώντας την κατάσταση επιλέγουν πια το μπακάλη της γειτονιάς και όχι το πολυκατάστημα, στο οποίο και μαζικές αγορές κάνουν αλλά και διόχνουν τα χρήματα εκτός Ξάνθης.
Σε απόγνωση κρεοπώλες και μανάβηδες
Ακόμα και τα παραδοσιακά μανάβικα που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά στην Ξάνθη, έχει αρχίσει να αγγίζει η οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ενόψει καλοκαιριού οι περισσότεροι μανάβηδες σκέφτονται να πουλάνε το καρπούζι όχι ολόκληρο, όπως παλιότερα, αλλά κομμένο στη μέση ή ακόμα και σε φέτες (!), αφού τόση ποσότητα ζητούν οι καταναλωτές. Όσο για τα υπόλοιπα φρούτα, οι πιο πολλοί προτιμούν τα εποχής, καθώς είναι πιο φτηνά, ενώ τα εξωτικά προϊόντα που διαθέτουν πολλά καταστήματα, μένουν πλέον στο ράφι! Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα κρεοπωλεία όπου οι πελάτες παίρνουν μόνο το απαραίτητο κρέας για το φαγητό του μεσημεριού και τίποτε παραπάνω. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που κάποιος ψώνιζε κρέατα 50 και 60 ευρώ!!!
Πήραν τα χρήματα στο σπίτι
Δεν είναι και λίγοι οι Ξανθιώτες που από την Δευτέρα τρέχουν στις τράπεζες. Όσοι είχαν φροντίσει να κάνουν κάποιες οικονομίες και μέχρι πρόσφατα τις κρατούσαν στις τράπεζες, αποφάσισαν υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας να σηκώνουν όσα χρήματα έχουν σ αυτές και να τα κρύψουν στο σπίτι! Πιο νευρικοί απ’ όλους αποδεικνύονται οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι μικροκαταθέτες.

Σχετικά Άρθρα