Γενική

«Η αντίδραση θα γίνει οργή και μετά εξέγερση»


Οι αγανακτισμένοι της Ξάνθης συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία κάθε βράδυ στις 8. Την δεύτερη μέρα ήταν περισσότεροι και είχαν και ηχητική εγκατάσταση που σημαίνει ότι ο καθένας μπορούσε να πάρει το μικρόφωνο και να μιλάει για όσα τον απασχολούν, τον προβληματίζουν, τον ενοχλούν και θέλει να τα αλλάξει. Δυστυχώς δεν μίλησαν πολλοί γεγονός που δείχνει ότι ακόμη ο κόσμος είναι μουδιασμένος ή φοβισμένος ή κουρασμένος ή απλώς δεν παίρνει το θάρρος λόγω της κριτικής που θα δεχθεί από την κλειστή κοινωνία μας. Η XanthiNews απευθύνθηκε στο Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη και στον Επικεφαλή των Πολιτών για την Ξάνθη Νίκο Ανταμπούφη για το πώς βλέπουν αυτήν την πρωτοβουλία.

Δηλώσεις Δημάρχου και Επικεφαλή των Πολιτών για την Ξάνθη για τους αγανακτισμένους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Μαζί με τους αγανακτισμένους τάσσεται ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του στη δήλωση που μας έκανε. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα, ειδάλλως η αντίδραση θα γίνει εξέγερση με δυσάρεστα επακόλουθα: «Είναι γεγονός πως η κατάσταση που επικρατεί είναι τέτοια που ξεπέρασε τα όρια αντοχής του κόσμου. Μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο η αντίδραση αυτή και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους κυβερνώντες γιατί το κύμα αυτής της αντίδρασης σήμερα, αύριο θα είναι κύμα οργής και μεθαύριο εξέγερσης και ενδεχομένως τα επακόλουθα θα είναι πολύ δυσάρεστα. Πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα που επιβάλλονται, να δώσουν ανακούφιση στον κόσμο, διότι δεν πάει άλλο».
Εάν ένας από τους λόγους που έγινε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών χθες ήταν και οι αγανακτισμένοι ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Νομίζω πως και αυτό βαραίνει στις οποιεσδήποτε κινήσεις του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης αλλά με συσκέψεις και παρασυσκέψεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει να πάρουν μέτρα, ξέρουν ποια είναι. Δεν θα πρέπει συνέχεια να κάνουμε αυτά που μας υποδεικνύουν η τρόικα και το ΔΝΤ».
ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Υγιή χαρακτήρισε την αντίδραση των αγανακτισμένων ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, Επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι μια υγιής αντίδραση ανθρώπων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους και όλο το προηγούμενο διάστημα δεν εξέφραζαν προς τα έξω την αγανάκτηση τους και την αντίθεση τους με αυτό που συμβαίνει. Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για κάτι ελπιδοφόρο και έχω την εντύπωση ότι αν συνεχιστεί οι ίδιοι οι άνθρωποι που το κάνουν και συμμετέχουν θα βρούνε τους τρόπους και τις διαδικασίες ώστε να βάλουν τις προτεραιότητες σε αυτό που λένε και να ξεκαθαρίσουν τους στόχους και το τι ακριβώς θέλουν να πούνε. Είναι μια καταρχήν μια αυθόρμητη έκφραση των πολιτών η οποία θα βρει τον δρόμο της και τον λόγο της».
Όσον αφορά στο αν αυτή η αυτή η πρωτοβουλία κινητοποίησε ολόκληρο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επεσήμανε ο ίδιος: «Έχω την εντύπωση ότι από την μεριά του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης γίνονται κάποιες ενέργειες σπασμωδικές με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, διότι δεν υπάρχει κάτι που θέλει η κυβέρνηση να συζητήσει επί της ουσίας. Ζητάει συναίνεση και συζήτηση όμως επάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και σε μια συγκεκριμένη προοπτική την οποία έχει προκαθορίσει. Είναι λογικό μια τέτοια συζήτηση να μην είναι ουσιαστική».
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Απόψεις, ιδέες και προτάσεις ακούστηκαν από λιγοστούς αγανακτισμένους της δεύτερης συγκέντρωσης στην Ξάνθη. Πρότειναν να πραγματοποιηθούν και μουσικές εκδηλώσεις γιατί μέσα από τα τραγούδια έχουν να πούνε πολλά, να βγούνε με διάφορα αντικείμενα που προκαλούν θόρυβο, να αποφασίσουν τις μετέπειτα δράσεις και για ποιο λόγο συγκεντρώνονται.
Η αλήθεια είναι ότι είναι σωστή η καθιστική διαμαρτυρία αλλά μια συντονιστική επιτροπή θα μπορούσε να συλλέγει προτάσεις των αγανακτισμένων και έπειτα να διοργανώνονται και εκδηλώσεις ώστε να βγούνε κάποια συμπεράσματα και να σταλεί επιστολή σε άλλους αγανακτισμένους της χώρας για να προχωρήσει η κατάσταση. Ειδάλλως θα βαρεθούν γρήγορα και θα είναι ένα πυροτέχνημα. Οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής πάντως δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους και το μόνο που τους καίει είναι η εξεταστική του Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα