Γενική

Η δύναμη του Εθελοντισμού


Ποτέ δεν εμπλεκόμαστε με τον εθελοντισμό προκειμένου να αποκτήσουμε δημοσιότητα ή προβολή

Γράφει ο
Γιάννης Παπαχρόνης (*)

Ο εθελοντισμός είναι αξία, είναι αγάπη για το συνάνθρωπο και τη φύση, για τη ζωή την ίδια, είναι ο δρόμος που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός συνειδητού πολίτη. Στον εθελοντισμό προσφέρουμε το χρόνο μας χωρίς πίεση, αλλά με τη θέλησή μας αφιερώνουμε κάτι από τον εαυτό μας στην εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας, άμεσα ή έμμεσα. Ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα, υπάρχει παντού χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας, θρησκείας και ιδεολογίας. Τα μέλη του πρέπει να διαπνέονται από το αίσθημα της αγάπης και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο τα αισθήματα αυτά συμβάλλουν ώστε να αναπτυσσόμαστε πνευματικά, ψυχικά και σωματικά.
Στον Εθελοντισμό προσφέρεις το χρόνο σου αφιλοκερδώς χωρίς κανένα τίμημα και δεν είναι μια αμφίδρομη σχέση του δίνω και παίρνω με την στενή οικονομική έννοια και σχέση που συνήθως επικρατεί. Δίνω χαρά, επικοινωνία, γνώση, αγάπη, εκπαίδευση. Παίρνω απεναντίας δύναμη για δράση, αναλαμβάνω ευθύνη και πρωτοβουλία, πληροφόρηση, αποκτώ εμπειρίες, ενθαρρύνομαι, κοινωνικοποιούμαι, αποκτώ προσόντα, ικανότητες, μαθαίνω να καλλιεργώ τις ανθρώπινες σχέσεις. Το έχουμε πει ξανά ότι κυρίως όσοι ασχολούμαστε με τον ανθρώπινο πόνο και την ανακούφισή του γινόμαστε και καλύτεροι άνθρωποι και πολίτες.
Τα οφέλη λοιπόν του Εθελοντισμού είναι πολλά και ποικίλα και βοηθούν στο να διαμορφώνουν συνεχώς τον άνθρωπο, στην αλλαγή της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας και στη στάση ζωής του με στόχο την παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση παγκοσμίων , πανελληνίων και τοπικών προτεραιοτήτων. Ποτέ όμως δεν εμπλεκόμαστε με τον εθελοντισμό προκειμένου να αποκτήσουμε δημοσιότητα ή προβολή, αλλά για να προσφέρουμε το χρόνο και τη διάθεσή μας για συνεργασία με συλλογικότητα, χωρίς επάρσεις και τυμπανοκρουσίες. Απεναντίας χρησιμοποιούμε σε εισαγωγικά τη δημοσιότητα και την προβολή ως ένα εργαλείο χρήσιμο και απαραίτητο για την προώθηση των θεμάτων, την εξεύρεση λύσεων, την προσέγγιση νέων εθελοντών και συμπαραστατών των δράσεων και ενεργειών μας. Ο Εθελοντισμός δίνει το παράδειγμα για κάθε πολίτη να έχει ενεργό κοινωνικό ρόλο, που απαιτεί ηθική δύναμη, υπευθυνότητα, ενθουσιασμό, αγάπη και είναι έργο άξιο, ώστε να βρει μιμητές.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη για τη συμμετοχή του σε εθελοντικές δραστηριότητες είναι ο στόχος αυτών που προαναφέραμε για την προώθηση του εθελοντισμού, επειδή η ιδέα του εθελοντισμού πρέπει να παραμείνει ζωντανή, όπως ζωντανή παραμένει η ανάγκη ανοιχτής και ανιδιοτελούς προσφοράς στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

(*) Ο Γιάννης Παπαχρόνης είναι Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»

Σχετικά Άρθρα