Ανεβασμένη η ΔΑΠ ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ανεβασμένα ήταν τα ποσοστά της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές της 18 ης Μαΐου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κ. Ευθύμη Σκεπάρνη σε δηλώσεις του στην XanthiNews, προσθέτοντας ότι «η παράταξη του στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης συμμετείχε για 2 η χρονιά στις εκλογές των τμηματικών Συλλόγων και μάλιστα οι φοιτητές που φέτος στήριξαν την παράταξή ήταν πολύ περισσότεροι από πέρσι με αποκορύφωμα στους Πολιτικους Μηχανικούς όπου το αποτέλεσμα θεωρείται βάσει απόλυτου αριθμού ψήφων νικηφόρο στην πόλη, ύστερα από 12 χρόνια».
Την αιτία που αυξήθηκαν τα ποσοστά ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ την αποδίδει στο γεγονός ότι βάση της περσινής κίνησης τους να στηρίξουν την ίδρυση των συλλόγων: «Έγινε έργο, το είδαν οι φοιτητές και προσήλθαν στις κάλπες. Οι φοιτητικές εκλογές να μην είναι το τέλος μιας χρονιάς αλλά η αρχή της επόμενης.
Σαν ΔΑΠ ΝΔΦΚ είχαμε ταχθεί υπέρ και βάση προτάσεων στο Νόμο Πλαίσιο Γιαννάκου. Φέτος 21 Φλεβάρη γνωστοποιήσαμε τις νέες προτάσεις μας για την παιδεία και αιτήματα σαν Πολυτεχνείο. Θέλουμε να εφαρμοστεί η αξιολόγηση παντού. Κάποια πράγματα για το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Αναμόρφωση αναγνωστηρίου. Αναβαθμολόγηση.
Δεσμευόμαστε πως οι αυτοδυναμίες που μας δόθηκαν από τους φοιτητές θα μετουσιωθούν σε έργο με στόχο την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας».
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Τα συνθήματα των φετινών φοιτητικών εκλογών ήταν κατά του μνημονίου που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Έπεισαν άραγε τους φοιτητές που πήγαν και ψήφισαν: «Θεωρώ ότι βάση αποτελεσμάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας η απάντηση στην κυβέρνηση ήταν μια: αντιμνημονιακή πολιτική. Από εκεί και πέρα αυτό φάνηκε και από τα χαμηλά ποσοστά της ΠΑΣΠ, πολύ λιγότερα από πέρυσι και πανελλαδικά και στην πόλη που έπεσε».
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
Στο ερώτημα μας σχετικά με την στάση του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά που δεδομένης της χρονικής συγκυρίας που τον ευνοεί θα έπρεπε να είναι ισχυρός ο κ. Σπεπάρνης τόνισε: «Θα ήθελα να είναι πιο ισχυρός ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό αλλά τι πολιτική θέλει να ασκήσει ο καθένας. Σαν ΔΑΠ και σαν ΟΝΝΕΔ έχουν γίνει πάρα πολλές δράσεις πανελλαδικά φέτος. Σίγουρα οι φοιτητές και οι γενικότερα οι νέοι πρέπει να κάνουν δράσεις και να επεκτείνουν την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση».
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στις εκλογές δεν συμμετείχε το τμήμα των Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου λόγω ότι το Δ.Σ. της Αρχιτεκτονικής αποτελείται από ανεξάρτητους φοιτητές ως επί το πλείστον. Στο καταστατικό της αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχουν παραταξιακά ψηφοδέλτια, αλλά ενιαίο. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σημείωσε επί του ζητήματος: «Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε, αλλά μέχρι να γίνει θα τους κατατάσσουμε σε ειδικές εκλογές. Το καταστατικό δεν υπάγεται στην ΕΦΕΕ αλλά ορίζει όποτε θέλει εκείνο δικές του φοιτητικές εκλογές όποτε θέλει. Μπορεί να κάνει και την ίδια μέρα».
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;
Αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε ο ίδιος: «Μόνο ένα κείμενο για διαβούλευση είχε βγει τον Οκτώβριο. Ακούγεται ότι τώρα θα γίνει νόμος. Να δούμε αν θα είναι ίδιος με το κείμενο».
ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα οι φοιτητικές παρατάξεις εξακολουθούν να είναι πιστές στα πολιτικά κόμματα που πλέον δεν εμπιστεύονται πολλοί πολίτες. Είναι απορίας άξιο γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας αυτού του τόπου που πάντα πρωτοπορούσε δεν έχει αναλάβει τα ηνία της αντίδρασης όπως συμβαίνει στην Ισπανία και στην Ιταλία. Συγκεκριμένα οι επονομαζόμενοι από τον ισπανικό Τύπο «Αγανακτισμένοι», που διαμαρτύρονται για την ανεργία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, διαδηλώνουν επί πέντε μέρες σε κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων.
Το κίνημα έχει γίνει γνωστό ως M- 15, σε μία αναφορά στις 15 Μαΐου, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 50 ισπανικές πόλεις. Το κίνημα εμφανίστηκε στο Ίντερνετ πριν από μερικούς μήνες, ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης στη χώρα.