Γενική

Το μεγαλύτερο θαύμα είναι το να πιστεύεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις ένα

Τα υπόλοιπα είναι απλά
Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης

Το κλίμα που διαμορφώνεται στον ενεργειακό αλλά και στον εργασιακό χώρο στη χώρα μας είναι δυσμενές, για τους εργαζόμενους αλλά και για την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, με αποτέλεσμα να πλήττονται οικονομικά τα νοικοκυριά και η αγορά να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Θεωρούμε ότι στους αυτούς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, εφόσον έναν χρόνο μετά το μνημόνιο ο θαυματοποιός χωρίς να χάσει την ισορροπία των κινήσεων του συνδυάσει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Η κρίση του χρέους στην Ευρώπη είναι δομική και οφείλεται στην αρχιτεκτονική και στη λειτουργική φιλοσοφία του ευρώ σαν κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αν αυτά δεν τα επιτύχουμε, θα καταλήξουμε στο σημείο να είμεθα κυνηγοί μελισσών, καθεστώς που θα άνοιγε την όρεξη των κερδοσκόπων να σπρώξουν τη χώρα μας στο τούνελ της πτώχευσης, γεγονός που ο οποιοσδήποτε θαυματοποιός θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία και για οποιοδήποτε πολιτικό κόστος σε συνεργασία βέβαια όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Η συνεχιζόμενη χρεοκοπία μιας οικονομίας αποφέρει τεράστια κέρδη στους κερδοσκόπους.
Τι πρέπει να γίνει; Το αυτονόητο: Α) Επιτέλους πάταξη της δημόσιας σπατάλης αρχίζοντας από την αρχή της πυραμίδας και ο νοών νοείτω. Όχι ημίμετρα στις εξαγγελθείσες διαρθωτικές αλλαγές και να εγκαταλείψουμε την λογική του μπάχαλου και του ωχαδελφισμού. Σφικτή αλλά δίκαιη δημοσιονομική πολιτική. Πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Σύγχρονους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και φοροδιαχειριστές με ικανότητες και ενδεδειγμένης αρετής.
Οι διαρκείς φημολογίες περί χρεοκοπίας ευνοούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών οι οποίες με χειρουργική ακρίβεια επιχειρούν την απαλλοτρίωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αντί πινακίου φακής.
Ο κόσμος έχει απαυδήσει από το πλήθος των διορισμένων επιτρόπων και των με μεγάλες αντιμισθίες συμβούλων, οι οποίοι οι μεν συμβουλεύουν τους δε.
Το πείραμα της Αργεντινής ίσως αποτελεί παράδειγμα διαχείρισης δημόσιου χρέους. Ο τότε πρόεδρος της χώρας με την εφαρμογή σωστής δημοσιονομικής πολιτικής έβγαλε την χώρα από την οικονομική κρίση, ξεπληρώνοντας τον Δεκέμβριο του 2005 το χρέος των 93 δις δολαρίων. Με αποτέλεσμα η Αργεντινή τότε να αποστασιοποιηθεί από την επιρροή του ΔΝΤ και να διατηρήσει την εθνική της αξιοπρέπεια.
Ας ελπίσουμε παρόλες τις αντιξοότητες που μας ταλανίζουν να έχουμε και μερικά βήματα μπροστά αξιοποιώντας την ύπαρξη μας και τη δημόσια περιουσία μας πριν αυτή καταρρεύσει, με εύστοχες αποκρατικοποιήσεις οι οποίες θα φέρουν σημαντικά κέρδη στα κρατικά ταμεία.
Μέγαρο Σαρκούτσου στην Ξάνθη, παραδοσιακή κατοικία Αλέκου Στάλιου καπνέμπορου στην Ξάνθη (Δημόσιος διαχειριστής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) πρώην Λιμεναρχείο Λάγους και πάρα πολλά δημόσια κτήματα σε όλη την Ελλάδα τα οποία δεν τα πουλάμε αλλά ούτε τα αξιοποιούμε πριν αυτά γίνουν ερείπια.
Και τέλος, να βρεθούν οι οποιοδήποτε διαχειριστές που εγκλημάτισαν εις βάρος του κράτους, να δημευθούν οι περιουσίες των μέχρι Γ βαθμού συγγένειας, υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
«Τα μνημόνια και οι θαυματοποιοί» οι προ, οι νυν και οι μετά.

Σχετικά Άρθρα