Ο κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας άσκησε σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης.
Ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης οι προτάσεις Σαμαρά
Τις προτάσεις του Προέδρου της Ν.Δ. για την οικονομία σχολίασε ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας σε συνέντευξη του στην XanthiNews. Παράλληλα απάντησε σε κρίσιμες ερωτήσεις μας σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία, έναν χρόνο μετά την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης. Ο κ. Τσαρτσάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα περισσότερα που είπε ο κ. Σαμαράς είναι ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και ότι χωρίς τον οικονομικό μηχανισμό δεν θα μπορούσε να τις κάνει. Εξάλλου ο ίδιος είπε πως το χρέος διπλασιάστηκε κατά την πενταετή διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Τσαρτσάρας δικαιολόγησε την κυβέρνηση για την απόφαση της να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ αν και όπως είπε είναι ένας μισητός οργανισμός παγκοσμίως αλλά επεσήμανε ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε από την Ε.Ε. που από εκεί λάβαμε τα περισσότερα χρήματα.
Πάντως συμφωνεί να γίνουν περικοπές μισθών και στους βουλευτές και όπου παρουσιάζονται φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο, να κόβονται από τη ρίζα, λέγοντας πως άπειρες περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
XanthiNews: Να μου σχολιάσετε τις προτάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία.
Αχιλλέας Τσαρτσάρας: Απλά απορώ τι γράφανε τόσο καιρό. Γιατί από όλα αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς τα περισσότερα είναι ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης. Όπως: κατάργηση του κώδικα βιβλίων, ήδη έχει συσταθεί επιτροπή που ασχολείται με αυτό το θέμα, το τόσο κρίσιμο για τους επαγγελματίες. Δεύτερον: απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ήδη έχει περιγράψει ο Υπουργός Οικονομικών από τις 9 Μαΐου το σχεδιασμό αυτού του project. Τρίτον: έχει ήδη αποφασιστεί να περάσει με νόμο η κατάργηση του πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας για δύο χρόνια. Τέταρτον: για το περιουσιολόγιο έχει ήδη θεσπιστεί με το Νόμο 3842 του 10 συνολικό περιουσιολόγιο. Πέμπτον: για τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου, η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει και νομοθετήσει με το Νόμο 3943 του 11 με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις οι οποίες συμψηφίζονται.
Είναι εύκολο για τον κ. Σαμαρά να βγαίνει και να κάνει αυτές τις προτάσεις, με τη στήριξη του οικονομικού μηχανισμού του οποίου καταγγέλλει ο ίδιος. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να κάνει αυτές τις προτάσεις. Το μόνο που είδαμε από τον κ. Σαμαρά είναι πως χρησιμοποιεί λέξεις του κ. Καραμανλή. Την επανίδρυση την ονόμασε επανεκκίνηση και δεν αλλάζει τίποτα για εμάς σ αυτόν τον χώρο.
ΧΝ: Σήμερα έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα πως η κυβέρνηση εξετάσεις τέσσερις προτάσεις.
Α.Τ.: Οι εφημερίδες κάνουν την δουλειά τους και έτσι πρέπει. Δεν είδα τι γράφουν σήμερα. Αλλά ενδεικτικά είναι αυτά που ανέφερα. Αυτά που πρότεινε ο κ. Σαμαράς ήδη γίνονται πράξη. Δεν πρόσθεσε τίποτα νέο.
Αναφέρθηκε στην Πορτογαλία ότι δεν καταργήθηκε ο 13 ος και 14 ος μισθός. Έχει λάβει υπόψη του ο κ. Σαμαράς ποιοι είναι οι μισθοί στην Πορτογαλία; Πόσο υποδεέστεροι των δικών μας. Και δεν ξέρουμε αν υπάρχει 14 ος μισθός στην Πορτογαλία.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΧΝ: Πέρα από τις προτάσεις του κ. Σαμαρά για τα οικονομικά μέτρα, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει γενναία μέτρα έτσι ώστε να έχουμε ανάπτυξη και να μην βυθιστούμε και άλλο στο χρέος; Γιατί έχει ενισχύσει πολύ τις τράπεζες, έχει φέρει σε πολύ δεινή θέση τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με τη μείωση μισθών, επιδομάτων, συντάξεων, με τη μείωση της ανεργίας. Αλλά βλέπουμε οι βουλευτές και οι σύμβουλοι τους δεν έχουν μειώσει τόσο πολύ τους μισθούς τους έτσι ώστε να μην θεωρεί ο ελληνικός λαός ότι είναι εμπαιγμός εις βάρος του όλη αυτή η κατάσταση.
Α.Τ.: Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης στην αρχή ήταν πραγματικά να σωθεί η χώρα. Λίγο να καθυστερούσε η κυβέρνηση και δεν προχωρούσαμε στο Μνημόνιο που δεν μου αρέσει και δεν αρέσει σε κανέναν Έλληνα, θα είχαμε πτώχευση εδώ και έναν χρόνο. Το αν σε κάποιους κλάδους δεν έχουν γίνει μειώσεις όσο θα έπρεπε, κρατήσεις επιδομάτων κτλ όπως γίνονται σε όλους μας, σαφώς και δεν μου αρέσει. Είμαι από αυτούς που είμαι μπροστά και θα επιμένω ναι να κρατηθεί και από αυτούς αυτό που πρέπει.
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΧΡΕΟΣ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΧΝ: Αυτές όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από στελέχη του δικού σας κόμματος που ήταν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί λέμε για ψεύτικα στοιχεία που εισήλθαμε στην Οικονομική Νομισματική Ένωση και για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα αυτά δεν ξέραμε ότι θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάσταση που είμαστε σήμερα;
Α.Τ.: Τις ευθύνες πάντα τις αναγνωρίζαμε διαχρονικά. Αλλά αυτό που έγινε κατά την διακυβέρνηση Καραμανλή που μέσα σε μια πενταετία το χρέος που είχε το ελληνικό δημόσιο διπλασιάστηκε, αυτό δείχνει ποιοι πλαστογραφούσαν τα νούμερα. Φαίνεται ξεκάθαρα.
ΜΙΣΗΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟ ΔΝΤ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Ε.
ΧΝ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείτε ότι είναι μια λύση που θα σώσει οπωσδήποτε τη χώρα και τώρα που λέμε ότι θα πάμε σε ένα ακόμη Μνημόνιο;
Α.Τ.: Το ΔΝΤ παγκοσμίως είναι ένας Οργανισμός να μην τον πω μισητός. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και κάτι άλλο, ότι τα περισσότερα χρήματα είναι από την Ε.Ε. και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι από την Ε.Ε. και όχι από το ΔΝΤ.
ΝΑ ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ
ΧΝ: Παρόλη την λιτότητα σε όλους μας, δεν έχουν σταματήσει οι ρεμούλες και οι λαμογιές στο δημόσιο. Συνεχώς αποκαλύπτονται σκάνδαλα και ακόμη αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος: «Μαζί τα φάγαμε». Δεν αναφέρομαι μόνο στους πολιτικούς αλλά και από άλλους επίορκους του δημοσίου.
Α.Τ.: Σαφώς δημόσιο δεν είναι μόνο οι πολιτικοί, Είναι υπηρεσίες, οργανισμοί, η πολιτεία γενικότερα με αυτούς που την υπηρετούν. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια αποκτήθηκε μια νοοτροπία στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά καθαρή. Ο τρόπος λειτουργίας του κράτους κτλ. Από τη μία μέρα στην άλλη δυστυχώς όσο και να το θέλουμε δεν αλλάζει αυτή η νοοτροπία. Όπου βρίσκουμε όμως τέτοια φαινόμενα πρέπει να ξηλώνονται από τη ρίζα, όχι μόνο από το κεφάλι.
ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΧΝ: Πώς θα γίνει αυτό όταν υπάρχει ατιμωρησία; Δεν τιμωρείται και κάποιος σ αυτή τη χώρα.
Α.Τ.: Άπειρες μα άπειρες περιπτώσεις είναι ήδη στη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση. Η δικαιοσύνη είναι αυτοδιοικούμενος πυλώνας.