fbpx
Γενική

Συζήτηση για το μέλλον της δημόσιας υγείας και παιδείας

ΔΝΤ- Ε.Ε και κυβέρνηση σταδιακά βάσει σχεδίου, διαλύουν τη Δημόσια Υγεία σπρώχνοντας τους πολίτες στα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας (εφ’ όσον αντέχει η τσέπη τους). Μειώνεται το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία (χαρακτηριστικά παραδείγματα Καρδιολογική και Παθολογική στο νοσοκομείο μας). Εξαγγέλλεται κατάργηση κλινικών και νοσοκομείων. Συνεχείς ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικά υλικά. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων, των χειρουργείων και των φαρμάκων που πληρώνουμε από τη τσέπη μας. Ταυτόχρονα, το πάρτι των προμηθειών συνεχίζεται (οι τιμές των υλικών ορίζονται από το υπουργείο μέχρι και 20 φορές μεγαλύτερες από τις κανονικές, σύμφωνα με έρευνα του αν. καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Δ.Μάρδα), το δε «φακελάκι» συνεχίζει να βασιλεύει. Και όμως η πολιτική αυτή δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει η ολοκληρωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για πλήρες δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας.
Στα χρόνια του μνημονίου επιχειρείται διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με το μετασχηματισμό της φυσιογνωμίας του δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς, της επιχείρησης, αλλά και της κατάργησης της μορφωτικής προοπτικής του. Το κράτος προσπαθεί να απαλλαγεί από το κόστος λειτουργίας των σχολείων με κάθε δυνατό τρόπο. Η επίθεση ξεδιπλώνεται στις συγχωνεύσεις σχολείων, το κλείσιμο του Ο.Ε.Δ.Β., την προσπάθεια κατάργησης του έντυπου σχολικού βιβλίου, τον σχεδιασμό του «νέου» Λυκείου. Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία του σχολείου που, από την άποψη υλικοτεχνικών υποδομών θυμίζει όλο και περισσότερο τη δεκαετία του ’50. Οι συγχωνεύσεις σχολείων αποτελούν ακόμη μια έκφραση της κυβερνητικής προσπάθειας να συρρικνωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να μηδενίσει τη χρηματοδότησή του. Έτσι το σχολείο, για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, θα αναγκαστεί να αναζητά πόρους από τους γονείς ή από επιχειρηματίες επιβάλλοντας τους νόμους της αγοράς ακόμη και στο αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η επίθεση στην υγεία και παιδεία τα δυο βασικά κοινωνικά αγαθά γίνεται κάτω από καθεστώς του φόβου της ανοικτής χρεοκοπίας, της παράλυσης και της μηδενικής προοπτικής που καλλιεργείται από την κυβέρνηση του Μνημονίου με την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια προσπάθεια κατασκευής μιας πλαστής συναίνεσης. Απαιτείται ένα διεκδικητικό πλαίσιο και μια αγωνιστική πρόταση που θα διαμορφωθεί με διακλαδικά-πανεργατικά χαρακτηριστικά και με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης, των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, του κόσμου της δουλειάς γενικότερα, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω οργανώνεται από την ένωση Ιατρών νοσοκομείου- Κ.Υ. Ξάνθης και τον Διδασκαλικό σύλλογο ΕΛΜΕ Ξάνθης, εκδήλωση- συζήτηση με εισηγητές τον Θοδωρή Ζδούκο μέλος Γ.Σ. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και τον Παύλο Χαραμής πρόεδρο ΚΕΜΕΤΕ την Τρίτη 10 Μαΐου 7.30 μ.μ. στο Π των καπναποθηκών (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης).

Σχετικά Άρθρα