fbpx
Γενική

Όλοι τρώνε από τα έτοιμα

Μήνυμα κινδύνου εκπέμπουν οι μικροκαταθέτες

Γράφει ο
Σταύρος Καρυπίδης
Μήνυμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες μικροκαταθέτες τραπεζών και στην Ξάνθη! Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και ενώ έχουν νεκρώσει όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, η ρευστότητα έχει χαθεί και οι επιχειρήσεις μετά βίας «κρατιούνται», η Κυβέρνηση άφησε στη μοίρα τους και όσους έχουν αποταμιεύσει τους κόπους ετών στις Τράπεζες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μικροκαταθετών συνεχίζει να «τρώει» από τα έτοιμα, αφού πλέον οι μισθοί και τα άλλα έσοδά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Η ανεργία χτυπά κόκκινα, οι συντάξεις έχουν ψαλιδιστεί σημαντικά και έτσι χιλιάδες Ξανθιώτες ζουν αποκλειστικά από τις λίγες οικονομίες που έχουν στις Τράπεζες. «Πάμε κατά διαόλου. Σε λίγο καιρό που θα εξαντληθούν και οι καταθέσεις μας τι θα κάνουμε; Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην δίνει λύση στο πρόβλημα. Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση!!!» σημειώνουν συμπολίτες μας.
Μείωση καταθέσεων κατά 30%
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων τραπεζών της Ξάνθης, μέχρι και το τέλος του χρόνου προβλέπεται μείωση τουλάχιστον 30% στο συνολικό ποσό των καταθέσεων που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κόσμος κάνει οικονομία απ όπου μπορεί, «τραβώντας» συνεχώς από την Τράπεζα χρήματα για τις καθημερινές του ανάγκες. Από τα έτοιμα πληρώνουν το ενοίκιο, μέχρι και μια έξοδο για ένα ποτό, αλλά μέχρι πότε;
Δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση
Το ερώτημα για το αν μπορεί ή όχι να αλλάξει αυτή η κατάσταση παραμένει.Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο. Με την αγορά της Ξάνθης να έχει νεκρώσει και τα «λουκέτα» σε καταστήματα και επιχειρήσεις να διαδέχονται το ένα το άλλο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να κρατηθούν. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη, όταν τα έσοδα είναι μηδενικά και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν συνεχώς;» μου είπε έμπορος ενδυμάτων της Ξάνθης.
Ζουν στον κόσμο τους
Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από τα λόγια του Πρωθυπουργού που είπε προχθές και το επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη του ότι «θα συνεχίσει με όσους θέλουν να αλλάξουν την χώρα»!!! Δεν νομίζω ότι σας έχουν μείνει και πολλοί να ακολουθούν το ΠαΣΟΚ Γιώργο μου, δεν το έχεις αντιληφθεί; Την ίδια ώρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης λένε αόριστα «Η ανάκαμψη και η ανασύνταξη της οικονομίας, θα έρθει από τις δικές μας δυνάμεις», χωρίς στην ουσία να προχωράνε σε καμιά ενέργεια τόσης της αγοράς.
Μας εμπαίζουν
«Προφανώς και μας εμπαίζουν οι Κυβερνώντες» λένε με τη σειρά τους οι Ξανθιώτες επιχειρηματίες και έμποροι που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. «Οι ίδιοι οι πολιτικοί δημιούργησαν τα τεράστια αυτά προβλήματα της οικονομίας και τώρα έρχονται με λόγια και συμπάσχουν στον πόνο μας! Καλό θα είναι να καταλάβουν, ότι πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα πριν είναι πολύ αργά» λένε. Ενθαριντικό της όλης κατάστασης, το γεγονός ότι μέσα στην κρίση ενεργοποιούνται στην Ξάνθη μικρές ομάδες επιχειρηματιών που αναλαμβάνουν δράση και ασκούν πιέσεις στους κυβερνητικούς βουλευτές και κυρίως στον φίλο του Πρωθυπουργού και υφυπουργό ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη.

Σχετικά Άρθρα