fbpx
Γενική

Σχετικά με την τραγωδία της Κύπρου του 1974

Σκέψεις- Ικασίες- Εύρευνες

Γράφει ο
Αντ/γος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης

Τις μέρες της «Εθνικής Κατάθλιψης» που ζούμε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική και κρίση θεσμών, κυρίως όμως κρίση αξιών), βρήκαν κάποιοι να αποπροσανατολίσουν τον Νεοέλληνα από τα προβλήματα του και πρόβαλαν στην ΕΤ2 (Πέμπτη βράδυ 28 Απριλίου 2011) την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας» με θέμα το Σχέδιο Ανατροπής του «Εθνάρχη» Μακαρίου, που είχε σαν αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου του 74.
Αναφέρθηκε στην αρχή ο δημοσιογράφος, στον αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών) με Αρχηγό του Ένοπλου Αγώνα τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα (Διγενή) και Πολιτικό Αρχηγό τον Μακάριο και αποκάλεσε τους Κυπρίους αγωνιστάς «Αντάρτες εναντίον 40 χιλιάδων Αγγλικού Στρατού»!!!
Παρουσίασε ακολούθως άτομα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την εποχή εκείνη (Παλαΐνης, Σταύρος Σταύρου, Δημήτρης Χριστόφιας, Βάσσος Λυσσαρίδης, Βέρα Σαμψών κ.λ.ττ.), τα οποία είπαν τις απόψεις τους και αναφέρθηκαν στα γεγονότα με μεγάλη απόκλιση ο ένας από τον άλλον και επικαλέσθηκε έγγραφα απόρρητα και χρησιμοποίησε εκφράσεις που ελέχθησαν τότε.
«Η Χούντα των Αθηνών», το «Σχέδιο Άτσεσον», «Αυτός ο Κόκκινος Παπάς» (Κίσιγκερ), «Διαμάχη Ενωτικών-Μακαριακών», «Το ζητούμενο της Αμερικής ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου (Αρχεία της ΟΙΑ), «Η Αμερική υποστήριζε τα Τουρκικά συμφέροντα» (Δηλώσεις Παλάίνη), «Ο Μακάριος θεωρούσε την Ελληνική Μεραρχία ως μια διαρκή απειλή» (Κύπρος Λοχαγός Σταύρου) και άλλα πολλά…
Ελέχθη επίσης ότι «Ο Μακάριος από την αρχή είχε απεμπολήσει το όραμα της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα» και πως «τα σχέδια δολοφονίας του Μακαρίου καταστρώθηκαν στην Αθήνα το 1965».
Τέλος εμφανίσθηκε ένα δισέλιδο απόρρητο έγγραφο της ΚΥΠ, όπου αναφέρονταν τα ονόματα του Χρήστου Λαμπράκη (εκδότης ΝΕΩΝ- ΒΗΜΑΤΟΣ), Σωσίδη και Ποταμιάνου (εφοπλιστού), ως πρωταγωνιστών στην επιχείρηση δολοφονίας του Μακαρίου, το οποίο έγγραφο πιθανώς έστειλε ο Κ. Καραμανλής στον Μακάριο. Η προσπάθεια ήταν να αμφισβητηθεί η γνησιότητα του εγγράφου !!!
Τονίσθηκε από πολλούς ο ρόλος των Αμερικανών, του Ιωαννίδη, του Σαμψών, όμως κανείς δεν τόλμησε να αναφερθεί στον επτασφράγιστο φάκελο της Κύπρου που συνέταξε η περίφημη εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων μετά την «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
Κάποτε, για να μάθει ο ελληνικός και ο Κυπριακός Λαός την αλήθεια, πρέπει να «ανοίξει» αυτός ο φάκελος για να πληροφορηθούν όλοι τι είπε κι έκανε τότε ο παππούς Καραμανλής, ο Αβέρωφ, ο Κανελλόπουλος, ο Ράλλης, ο Ανδρέας ο Χαρισματικός, ο Μαύρος, ο Ζίγδης και ο Φλωράκης ακόμη!!
Έτσι όλα τα σενάρια «οι Αμερικανοί φταίνε», τα συνθήματα «Δώστε στον Λαό τον σκύλο της ΕΣΑ», «οι προδότες στο Γουδί» και οι άναρθρες κραυγές των «μουεζή-νηδων» της Δημοκρατίας θα αντικατασταθούν από άλλα πιο σύγχρονα, όπως αυτό που φωνάζει τακτικά ο εξοργισμένος Λαός «Να καεί, να καεί η που…να η Βουλή».
Αν λοιπόν τολμήσουν και «ανοίξουν» τον «Φάκελο της Κύπρου» δεν θα έχουμε ανάγκη ούτε την Πανδώρα ούτε το… κουτί της.

Σχετικά Άρθρα