Γενική

Πρασοπιτάκια με γιαούρτι και προσούτο

για 12 πιτάκια:

20 γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φέτες προσούτο κομμένες σε μικρά κομμάτια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 πράσα (το λευκό κομμάτι) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 φύλλο σφολιάτας
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αβγά
40 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σκεύος 1: Μια ελαφρώς ζεστή κατσαρόλα πάνω στο μάτι περιμένει το βούτυρο και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ακολουθεί το προσούτο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν περίπου για 8-10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σκεύος 2: Ένα βαθύ μπολ “φιλοξενεί” τα σοταρισμένα υλικά ώσπου να κρυώσουν.
Σκεύος 3: Δεύτερο μπολ, βαθύ και μεγαλούτσικο, υποδέχεται το γιαούρτι μαζί με τα αβγά. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ξανά. Το σκεύος 2 αδειάζει στο σκεύος 3 και μετά από γερό ανακάτεμα έχουμε τη γέμιση έτοιμη και μοσχοβολιστή.
Σκεύος 4: Πλάστης για να ανοίξουμε το φύλλο σφολιάτας μαζί με λίγο αλεύρι.
Σκεύος 5: Τσέρκι ή μεταλλική φόρμα αν προτιμάτε (δ. 8-10 εκ) κόβει το φύλλο σε 6 ή 12 στρογγυλά κομμάτια.
Σκεύος : Μια αντικολλητική φόρμα-ταψί με 6 ή 12 ατομικές θήκες για πιτάκια λαδώνεται, αλευρώνεται και υποδέχεται ένα ένα τα κομμάτια φύλλου που κόψαμε πριν. Στρώνουμε και τη γέμιση (όχι μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Μοσχοβολάει! Καλή όρεξη!

Σχετικά Άρθρα