fbpx
Γενική

Και άλλη επιβράβευση στο έργο του ΑΞΙΟΝ Ξάνθης

Στον 18ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων

«ΤΑ ΝΕΑ» βραβεύουν µαθητές λυκείων που διακρίθηκαν για τα ρεπορτάζ και το στήσιµο των εφηµερίδων τους Μπορεί να είναι οι µαθητές µε το πιο επιβαρηµένο πρόγραµµα, µιας και στο λύκειο οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις αυξάνονται, ωστόσο καταφέρνουν να βρουν χρόνο για να γράψουν στη σχολική εφηµερίδα. Εξάλλου, για τους περισσότερους η δηµοσιογραφία λειτούργησε ως ευχάριστο διάλειµµα από το διάβασµά τους.
Η ζωντάνια, ο αυθορµητισµός, το κέφι και το µεράκι είναι τα όπλα των νεαρών ρεπόρτερ, οι οποίοι φαίνονται πανέτοιµοι να ακολουθήσουν το επάγγελµα του δηµοσιογράφου. Αυτό άλλωστε φάνηκε από το υψηλό επίπεδο των εντύπων που έφτασαν στα γραφεία των «ΝΕΩΝ» για τον 18ο Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Μαθητικών Εντύπων. Οι εφηµερίδες και τα περιοδικά του λυκείου που θα βραβευθούν είναι οκτώ, καθώς σε κάποιες κατηγορίες το βραβείο µοιράζονται δύο σχολεία, γεγονός που δείχνει πως η επιλογή ήταν τελικά δύσκολη υπόθεση. Ηλικιακά είναι οι µεγαλύτεροι από τους ρεπόρτερ οι οποίοι πήραν µέρος κι ως εκ τούτου τα θέµατα που επέλεξαν να ασχοληθούν είναι σαφώς πιο σύνθετα: συγχωνεύσεις στον χώρο της παιδείας, γάµοι οµοφυλοφίλων, φανατισµός και βία στα γήπεδα, σεξουαλική ζωή και έκτρωση, µονογονεϊκές οικογένειες. Φυσικά από την πλούσια θεµατολογία τους δεν θα µπορούσε να λείπει το «µεγάλο θέµα» για τους τελειόφοιτους: οι Πανελλαδικές.
Σηµειώνεται πως η απονοµή των βραβείων θα γίνει στις 8 Μαΐου, στο Ιδρυµα Μιχάλη Κακογιάννη. Το «παρών» θα δώσουν άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσµο και τον χώρο των γραµµάτων. ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:
«ΜΑΘΗΤΟΦΡΕΝΕΙΑ» 2ο Γελ Γρεβενών
Το στήσιµό της θυµίζει µία κανονική εφηµερίδα αλλά η ποικιλία των θεµάτων τους είναι αυτή που κάνει την εφηµερίδα τους διαφορετική. Το θέµα όµως που κάνει τους συντάκτες από το Λύκειο Γρεβενών να ξεχωρίζουν είναι το αφιέρωµα στη θέση της γυναίκας, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας: ενδεικτικό χρονολόγιο των γυναικείων κατακτήσεων στην Ελλάδα αλλά και δηµοσκόπηση που πραγµατοποίησαν οι ρεπόρτερ για τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας.
«ΜΑΡΚΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ» Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος», Κύπρος Είναι µαθητές Λυκείου στην Κύπρο. Οι προβληµατισµοί, οι ανησυχίες και τα θέµατα που τους απασχολούν είναι κοινά µε τους συνοµηλίκους τους στην Ελλάδα. Παρακολουθούσαν την επικαιρότητα αλλά και πώς σχολιάζουν τα γεγονότα οι… συνάδελφοί τους σε εφηµερίδες και τηλεοπτικούς σταθµούς. Οι 20 σελίδες έγιναν 24 και οι 24 έγιναν 28. Η απήχηση της θεµατολογίας που επέλεξαν τούς δικαίωσε: Ανεργία, οικονοµική κρίση, έκτρωση, γάµοι οµοφυλοφίλων.
Καλύτερη εμφάνιση:
«της Γάτας το Κουδούνι» 4ο λύκειο Περιστερίου
Ένας έξυπνος τίτλος και ένα σκίτσο που… σκίζει: ∆ύο σχολικά συγκροτήµατα καταρρέουν και µπαίνουν στο χωνευτήρι, προκειµένου να γίνει η απαιτούµενη οικονοµία. Από κάτω ο τίτλος: «+Χωνεύσεις». Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν οι νεαροί συντάκτες του 4ου Λυκείου Περιστερίου για να µιλήσουν για το επίκαιρο θέµα των συγχωνεύσεων στον χώρο της Παιδείας. Φωτορεπορτάζ και συνεντεύξεις είναι το χαρακτηριστικό του ένατου τεύχους του σχολικού περιοδικού.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
«ΔΝΤ» Γελ Ποδοχωρίου Καβάλας
Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να µιλήσει για την εκπαίδευση; Μα φυσικά οι µαθητές. Η Φανή και ο Θόδωρος, τελειόφοιτοι µαθητές στο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Ποδοχωρίου στην Καβάλα, βρήκαν την ευκαιρία, να γράψουν για το σηµερινό σχολείο και πώς οι ίδιοι θα ήθελαν να είναι. Η στείρα αποστήθιση, η απουσία βασικών µαθηµάτων, αλλά και η µηδαµινή πρακτική εφαρµογή των όσων γράφουν τα βιβλία, είναι βασικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι µαθητές.
«ΑΔΡΑΞΕ» Εκπαιδευτήρια Ωθηση
Με το δοκίµιο «Χάσαµε το χρόνο µας. Στοπ» η µαθήτρια Φωτεινή Πουρνάρα κέρδισε την πρώτη θέση στον 8ο Ρητορικό ∆ιαγωνισµό που πραγµατοποιήθηκε το 2009 στα εκπαιδευτήρια «Ωθηση». Η µαθήτρια περιγράφει µία τυπική µέρα δύο εφήβων, οι οποίοι γυρνώντας από το σχολείο, η πρώτη τους κίνηση είναι να ανοίξουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να χαθούν σε έναν αλλιώτικο κόσµο, αυτόν των βιντεοπαιχνιδιών, των «add» και «like» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, των chat rooms.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ:
«ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ ΓΙΑ ΑΧΑΙΟΥΣ» Ιδιωτικά Σχολεία ΑΞΙΟΝ
Πώς θα ήταν µια συνέντευξη µε τη θεά Καλυψώ ή µε τη Ναυσικά, τη βασιλοπούλα των Φαιάκων; Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται στους περισσότερους εξωπραγµατικό, οι νεαροί δηµοσιογράφοι της εφηµερίδας «Κους – κους για Αχαιούς» τα κατάφεραν. Κι αυτό γιατί αφιέρωσαν ένα ολόκληρο τεύχος στην Οµήρου Οδύσσεια, µε φανταστικούς διαλόγους και συνεντεύξεις µε τα µυθικά πρόσωπα, ενώ συµπεριέλαβαν ακόµη και συνταγές για κοκτέιλ και χυµούς α λα… Οδυσσέας.
ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ
Μαθητές κατά του ρατσισµού και της βίας στα γήπεδα
«ΔΑΣΟΥΠΟΛΙΤΗΣ» Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Κύπρος
Στο τελευταίο τεύχος της εφηµερίδας τους ασχολήθηκαν µε ένα θέµα που… πονάει. Οι δηµοσιογράφοι της εφηµερίδας «Δασουπολίτης» αφιερώνουν σελίδες στο µεγάλο πρόβληµα του χουλιγκανισµού και τον φανατισµό στα γήπεδα. «Αδιάφοροι βλέπουµε καθηµερινά ανθρώπους που θέλουν να ονοµάζονται φίλαθλοι να συγκρούονται µεταξύ τους. Ο λόγος; Ούτε οι ίδιοι ξέρουν. Απλώς έτσι έχουν µάθει».
«ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» 2ο λύκειο Διαπολιτισµικής Εκπαίδευσης
Είναι όλα τους παιδιά από διάφορες χώρες, τα οποία ενώνουν τη δηµοσιογραφική τους πένα για να διαµαρτυρηθούν για το ενδεχόµενο «λουκέτου» στο σχολείο τους. Έτσι η Τζένιφερ, η Ντόινα, η Βιβή, ο Αντµιλιάν, η Κριστίνα και ο Εντουαρντ, µαθητές του 2ου Διαπολιτισµικού Λυκείου, είναι µερικά από τα παιδιά που γράφουν για τον πραγµατικό ρατσισµό που βίωσαν, βιώνουν και πρόκειται να βιώσουν.
Μπράβο στους μαθητές του ΑΞΙΟΝ Ξάνθης αλλά και στους δασκάλους τους.

Σχετικά Άρθρα