fbpx
Γενική

Παρά την έλλειψη προσωπικού πιάνουν λαυράκια

Οι θηροφύλακες εντόπισαν δύο όπλα λαθροθηρών στην Ηλιόπετρα
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Δύο λαθροθήρες εντόπισαν οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης που βρισκόταν σε τακτική περιπολία μέσα στο καταφύγιο του Νέστου (Κοτζά Ορμάν) στην περιοχή Ηλιόπετρας στις 27 Απριλίου στις 20:30. Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Καραγιάννης δήλωσε στην Xanthinews: «Κατά την διάρκεια της περιπολίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια μηχανή εντούρο μεγάλου κυβισμού, όπου πάνω στην μηχανή υπήρχαν 2 άτομα με όπλα, που μόλις αντιλήφθηκαν το όχημα της θηροφυλακής τράπηκαν σε φυγή και ακολούθησε καταδίωξη, μετά από λίγα λεπτά ξέφυγαν μέσα σε δύσβατη περιοχή όπου δεν μπορούσε πλέον να ακολουθήσει το όχημα και πέταξαν τα 2 όπλα.
Οι θηροφύλακες βρήκαν τα 2 αεροβόλα όπλα μεγάλων δυνατοτήτων, το ένα μάλιστα είχε και φακό ενσωματωμένο στην κάνη του, τα οποία παραδόθηκαν στο Δασαρχείο Ξάνθης και υποβλήθηκε μήνυση κατ αγνώστων».
Ο κ. Καραγιάννης είναι νέος Πρόεδρος αλλά όπως σημείωσε παλαιότερα έχουν ξανασυμβεί παρόμοια περιστατικά. Έχουν γίνει καταγγελίες και η θηροφυλακή έχει κάνει συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΩΝ ΑΛΟΓΩΝ
Αναφορικά με τις δολοφονίες των σπάνιων πουλιών στη Λίμνη Βιστωνίδα και των άγριων αλόγων στα Κομνηνά ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου δήλωσε ότι τις καταδικάζει και πρόσθεσε: «Είναι μεμονωμένα περιστατικά που έγιναν από ανθρώπους της περιοχής. Από ότι έχω διαβάσει για την περιοχή της Βιστωνίδας τα σπάνια πουλιά τα σκότωσε ένας ψαράς από αγανάκτηση που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες ψαριών. Όπως επίσης και στην περιοχή της Σταυρούπολης με τα άγρια άλογα που δεν έχουν καταλήξει ακόμη για το τι έγινε».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η έλλειψη προσωπικού της θηροφυλακής αποτελεί πάγιο πρόβλημα. Ο κ. Καραγιάννης τόνισε: «Εμείς έχουμε τέσσερις θηροφύλακες, τους δύο τους πληρώνει ο σύλλογος μας και τους άλλους δύο η Ομοσπονδία μας. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όμως όλο το νομό».
Όσο για τους στόχους που θέτει ως νέος Πρόεδρος επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να φέρουμε τους κυνηγούς κοντά στον Σύλλογο. Έχουμε ήδη 3.000 μέλη. Θέλουμε την πάταξη της λαθροθηρίας γενικά στην περιοχή μας. Συμβάλλουμε εθελοντικά στις δράσεις του Νομού όπως την πυροπροστασία και όπου άλλου ζητηθεί η βοήθεια μας από την Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας».
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Λαθροθηρία συνιστά η παράνομη κάρπωση και/ή κατοχή θηραμάτων και οποιουδήποτε άγριου είδους, προστατευόμενου ή μη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ανά θήραμα.
Κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι.
Κυνήγι βράδυ με φώτα.
Κυνήγι μη επιτρεπόμενες ημέρες ή σε μη επιτρεπόμενη περιοχή.
Κυνήγι μη επιτρεπόμενων ειδών.
Χρήση ηχομιμητικών συσκευών.
Κυνήγι από μηχανοκίνητα μέσα.
Κυνήγι χωρίς έγκυρη άδεια κυνηγίου.
ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ: Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Με αυτόν τον τίτλο σε άρθρο της η κ. Θωμαή Αμοιρίδου, Επιμελήτρια Κυνηγετικής Επιμόρφωσης Κ.Σ. Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης υπογραμμίζει: «Πρέπει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να τονίζεται από την πλευρά των κυνηγών ότι τόση σχέση έχουν οι λαθροθήρες με το κυνήγι, όση και οι χούλιγκαν με το αθλητικό πνεύμα, οι λαθρέμποροι με το εμπόριο, αυτοί που μεταφέρουν λαθρομετανάστες με τα… ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.ο.κ.
Θα πρέπει ωστόσο να καταστήσουμε σαφές ότι η ιδιότητα του κυνηγού δεν καθορίζεται απλά και μόνο από την απόκτηση κυνηγετικής άδειας, αλλά προϋποθέτει την αποδοχή και τήρηση των γραπτών και άγραφων κανόνων που διέπουν την άσκηση της θήρας. Κάποιοι λαθροθήρες ενδεχομένως είναι κάτοχοι άδειας κυνηγιού για να έχουν άλλοθι, να «θολώνουν τα νερά», αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τους κατατάσσει στην κατηγορία των νόμιμων και συνειδητοποιημένων κυνηγών. Κατ’ αυτή την έννοια, μέσα στην κυνηγετική οικογένεια «κρύβονται» ίσως κάποιοι από αυτούς».

Σχετικά Άρθρα