fbpx
Γενική

«Μετά το Πάσχα φεύγω από την Στέγη»

Στον Καλλικράτη απέδωσε τα προβλήματα της Φιλαρμονικής Ξάνθης ο Τ. Θεοδωρίδης
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Εκατόν οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης θα βγει με δανεικά μουσικά όργανα τη Μ. Παρασκευή για να παιανίσει τα εγκώμια. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά αφού αναγκάζονται να αγοράζουν δικά τους μουσικά όργανα, οι ίδιοι ανέλαβαν τον καθαρισμό της αίθουσας που κάνουν πρόβες και με δωρεές πληρώνουν την θέρμανση. Επίσης δεν παίρνουν την ετήσια αποζημίωση που τους αναλογεί με αποτέλεσμα να σκέφτονται πολύ σοβαρά να απέχουν από τις εμφανίσεις μετά το Πάσχα.
Ο κ. Τάσος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Στέγης Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Μπένης» κληθείς να απαντήσει επί του κρίσιμου θέματος τα απέδωσε όλα στον Καλλικράτη και είπε πως και ο ίδιος θα απέχει, αφού θα αλλάξει πόστο. Λες και δεν θα είναι μέλος της διοίκησης του Δήμου και κάτοικος της Ξάνθης…
Πάντως είπε πως καθαριότητα και πράσινο δεν έχουν χρήματα να βάλουν βενζίνη. Μιλάμε δηλαδή για κατάντια πλέον…
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Χάλασαν δύο μουσικά όργανα. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ο Καλλικράτης δεν πληρώνει τίποτα σήμερα. Από τα Χριστούγεννα έχουν να πληρωθούν οι επαγγελματίες από το Δήμο. Έχουν να πάρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τον προϋπολογισμό τον ψηφίσαμε προχθές. Δεν ήταν δυνατόν να πληρωθούν. Ούτε βενζίνη στα αυτοκίνητα δεν μπορούμε να βάλουμε. Το ξέρετε; Η καθαριότητα και το πράσινο δεν πληρώνουν τα αυτοκίνητα τους. Σοβαρά προβλήματα προκαλούνται από τον Καλλικράτη. Στα όργανα κολλήσαμε; Και τη Μ. Παρασκευή μια χαρά θα βγούνε.
Μετά το Πάσχα θα φύγω και εγώ. Και εγώ θα απέχω. Φεύγω από την Στέγη. Τελείωσε η θητεία μου. Πάω σε άλλο πόστο. Μετά το Πάσχα θα πληρωθούν όλοι».
Τέλος ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης προσφέρει έργο και είναι υπ αριθμόν ένα». Και κατέληξε: «Ας αναλάβει η νέα διοίκηση, να πάρει νέα όργανα, αν έχει χρήματα. Γιατί η λιτότητα, η κρίση και ο Καλλικράτης τα παγώνουν όλα».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
Η Φιλαρμονική Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κωνσταντίνος Μπένης» ιδρύθηκε το 1903 από τον ξανθιώτη Καλευρά που στην αρχή ξεκίνησε σαν αθλητικό σωματείο και στην συνέχεια δημιούργησε το πρώτο μουσικό τμήμα με αρχιμουσικό τον Κωνσταντίνο Σπάθη.Το 1912 το τμήμα αυτό διαλύθηκε και ανασυστάθηκε το 1919 από τον Ευστάθιο Ρομποτή που στην συνέχεια τον αντικατέστησε και πάλι ο Σπάθης.
Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν πολλοί Ξανθιώτες που αγαπούσαν την μουσική, όπως οι αρχιμουσικοί Μαργαρίτης Στεργιώτης, Μιχακόπουλος, Κουρσουμτζόγλου και υπαρχιμουσικοί Παπαλεξανδρίδης και Χιώτης.Το 1925 ο Σπάθης εγκαταλείπει τη μουσική και τον διαδέχεται ο Χατζηνάσιος.
Το 1930 ιδρύθηκε ο καθαρά μουσικοερασιτεχνικός σύλλογος ΠΑΝ. Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται μεγάλα βήματα προόδου για το καλλιτεχνικό επίπεδο των Ξανθιωτών με διάφορες συναυλίες και έτσι ο Δήμος Ξάνθης με Δήμαρχο τον Πειγμαλίωνα Χρηστίδη τον εντάσσει στον Δήμο, με την ονομασία Δημοτική Φιλαρμονικής. Στην συνέχεια με την ίδρυση του Δημοτικού Ωδείου το 1972 και με την συμπαράσταση του Γρηγόρη Λεοντιάδη θα υπαχθεί σε αυτό.Το 1940 στην περίοδο του πολέμου η Φιλαρμονική διαλύεται και ξαναοργανώνεται μετά την απελευθέρωση το 1947 από τους αρχιμουσικούς Κων/νο Κουρσουμτζόγλου και Κων/νο Μιχακόπουλου.
Στην συνέχεια με την βοήθεια πολλών Ξανθιωτών τα στελέχη της αυξήθηκαν και η φιλαρμονική οργανώθηκε καλύτερα.Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα, με αρχιμουσικούς τον Κων/νο Μιχακόπουλο, Βασίλειο Φουρνογεράκη, Νικόλαο Κουρσουμτζόγλου, Αναστάσιο Ασλανίδη και Γεώργιο Ηλιάδη η Φιλαρμονική με την συνδρομή της Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κων/νος Μπένης» και των Ξανθιωτών μουσικών συνεχίζει το έργο της με επιτυχία.

Σχετικά Άρθρα