Πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, είχε σταθμούς στα βουλευτικά γραφεία των κ.κ. Ξυνίδη, Τσετίν και Κοντού και κατέληξε στην Αγροτική Τράπεζα που την έκλεισαν συμβολικά, πραγματοποίησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ οι οποίοι κατέθεσαν το ψήφισμα της συνέλευσης της 19 ης Μαρτίου 2011. Σε αυτό αναφέρουν ότι απαιτούν άμεσα: αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, άμεση καταβολή της επιδότησης από την επένδυση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καταβολή της επιδότησης εργασίας 12% και μείωση του ληστρικού επιτοκίου 11,6% από την ΑΤΕ, συνέπεια του οποίου είναι
η καταβολή τόκων 4.500.000 ευρώ ετησίως (σύνολο όλα μαζί 9 εκατ. ευρώ).
Χθες έκαναν πορεία και κατέθεσαν ψήφισμα σε βουλευτές, Εργατικό Κέντρο και ΑΤΕ
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και κυρίως της ΑΤΕ ζητούν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ για να διατηρηθεί η συνεταιριστική μορφή της ΣΕΚΑΠ που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της και την διατήρηση των θέσεων εργασίας για την δοκιμαζόμενη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σημειώνεται στο ψήφισμα της συνέλευσης της 19 ης Μαρτίου το οποίο κατέθεσαν στους βουλευτές του Ν. Ξάνθης, στο Εργατικό Κέντρο και στην ΑΤΕ χθες το πρωί.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων δήλωσε στην XanthiNews για τα μηνύματα που έλαβαν από τους βουλευτές: «Από το γραφείο του κ. Ξυνίδη μας είπαν τις επαφές που κάνει ο Υπουργός εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κανένας βουλευτής δεν θέλει να χαθούν θέσεις εργασίας».
Ο κ. Ιωάννης Ζάπτης, Πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης για τις τέσσερις απανωτές αυξήσεις του φόρου κατανάλωσης του καπνού και σημείωσε: «Ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες με ευκολία απορροφούν τη ζημιά. Αναγκάζοντας και τις μικρές ελληνικές καπνοβιομηχανίες να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, προκειμένου να κρατήσουν τα μερίδια αγοράς στην ελληνική αγορά. Έτσι καταγράψαμε πρόσκαιρες ζημιές».
Ακολούθως αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΣΕΚΑΠ: «Στη συνέχεια ήρθε το ληστρικό επιτόκιο 11,4%. Και ακολουθεί η μη χρηματοδότηση της ΑΤΕ σε μια εποχή που πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Γιατί υπάρχουν στα σκαριά πολλές εξαγωγές. Μπορούμε να κλείσουμε πολλές παραγγελίες. Συν το ότι μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό, λόγω των συνταξιοδοτήσεων έχουμε και ένα επενδυτικό με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και δυνατότητα διπλάσιας και τριπλάσιας παραγωγής. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τις επιδοτήσεις που χρωστάει το κράτος τα 6 εκατ. 700 χιλ. συν την επιδότηση εργασίας 12%, αρκεί βέβαια να τα δώσουν όλα αυτά τα χρήματα και να μπορέσουμε να κινηθούμε».
Κλείνοντας ο κ. Ζάπτης επεσήμανε ότι «το κράτος έχει μεγάλο όφελος από την ΣΕΚΑΠ και δεν πρέπει να μας απαξιώσει», εξηγώντας: «Το 2010 έχει εισπράξει 250 εκατ. ευρώ από τους φόρους. Πέρυσι η ΑΤΕ πήρε από τους τόκους 4,5 εκατ. ευρώ. Συν το ότι είμαστε στην ακριτική και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Πρέπει να δώσουν λύση. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό».