Στάση εργασίας και μπλοκάρισμα του σημαντικού έργου της οδού Σάρδεων από την Περικλέους μέχρι την Εκτενεπόλ, προϋπολογισμού 3 εκατ. 400 χιλ. ευρώ, έκαναν οι μηχανικοί του δημοσίου χθες το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για την μείωση των εισοδημάτων τους και για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική εις βάρος του κλάδου τους. Παρούσα ήταν η κα Ζωή Κοσμίδου, Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, η οποία προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για τις κινητοποιήσεις τους και για την φωνή τους που απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων.
Μπλοκάρισαν για δεύτερη φορά το έργο της οδού Σάρδεων οι μηχανικοί του δημοσίου
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
«Ο στόχος μας δεν είναι να δράσουμε κατά των έργων. Αντιθέτως είναι να δείξουμε ότι το δημόσιο έργο παράγεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από τους μηχανικούς του δημόσιου τομέα», σημείωσε η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) κ. Κοσμίδου και πρόσθεσε για τους λόγους της διαμαρτυρίας τους και τα αιτήματα τους: «Στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας και οι δημόσιες επενδύσεις είναι ένα μεγάλο κομμάτι από την αναπτυξιακή δομή της χώρας μας και το διακινούμε εν πολλοίς εμείς και δεν δεχόμαστε πλέον να είμαστε ισοπεδωμένοι, πολύ συχνά απαξιωμένοι και διωκώμενοι.
Αυτή η πράξη μας είναι παρουσίας και μεγάλης αποφασιστικότητας ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν πρώτον: για να κατοχυρώσουμε τη θέση μας γιατί είναι προφανές ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να υποβαθμιστεί ο ρόλος των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και του μηχανικού στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι εμφανές από την κίνηση που έχει γίνει για να δοθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των έργων στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. που έχουμε καταγγείλει.
Δεν δεχόμαστε να αμειβόμαστε ανάξια με το τεράστιο προϊόν που παράγουμε και θέλουμε να το μάθει ο κόσμος, να συνειδητοποιήσει ότι στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου έχουμε πρωταρχικό ρόλο.
Ζητάμε κλαδικό μισθολόγιο για όλους τους μηχανικούς, την εδραίωση του ρόλου των μηχανικών και των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στους εργαζόμενους αφορούν και εμάς απολύτως. Έχουμε αποφασίσει μια σειρά δράσεων που σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο έχει το μπλοκάρισμα στις δημοπρασίες των δημοσίων έργων».
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αν και δεν υπάρχει διάθεση, ούτε συνεννόηση, ούτε καν πρόσκληση για συζήτηση όπως διαμηνύει το Γενικό τους Συμβούλιο πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα έχουν πεδίο επικοινωνίας: «Θα αντιληφθούν ότι ο ρόλος μας είναι σημαντικός και θα έχουμε επιτυχία στην προσπάθεια μας», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, λέγοντας επίσης ότι αύριο θα γίνει η Γενική τους Συνέλευση στην Κομοτηνή με την παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσουν να χαθούν χρήματα από την Ελλάδα, όπως δεν άφησαν ποτέ και συμπλήρωσε: «Εμείς ήμασταν εκείνοι που ήμασταν πρωτοπόροι στο να γίνουν όλα αυτά τα έργα και με το Γ ΚΠΣ και με άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες. Στο τέλος πάντα την δουλειά την βγάζουμε εμείς αλλά κανένας δεν το καταλαβαίνει. Και φυσικά την βγάζουμε φθηνότερα από ότι οι ιδιώτες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τύπου ΕΓΝΑΤΙΑ.
Οι όποιες απορροφήσεις γίνονται μέσω των δικών μας υπηρεσιών».
Το προσεχές χρονικό διάστημα στη Θράκη θα μπλοκάρουν το έργο που αφορά στον ΧΥΤΑ και έργο για την ορεινή Ροδόπη.
«ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»
Ο κ. Αλέξανδρος Κηπουρός Γ.Γ. ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης επεσήμανε σχετικά με τη δύναμη της συνδικαλιστικής ένωσης τους: «Οι μηχανικοί του δημοσίου προηγούμαστε της ΑΔΕΔΥ σαν σωματείο. Δεν ανήκουμε στην ΑΔΕΔΥ αλλά συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της. Γι αυτό λειτουργούμε αυτόνομα πολλές φορές.
Έχουμε συμμάχους στον τεχνικό κόσμο. Είχαμε μπλοκάρει το ΤΣΜΕΔΕ για να αναδείξουμε τα προβλήματα στον ασφαλιστικό μας τομέα».
Όσο για τις υποσχέσεις και τη σιωπή του κ. Ρέππα σημείωσε ο κ. Κηπουρός: «Ο Υπουργός είπε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση συναδέλφου. Για το εισόδημα μας και για τα επιδόματα μας δεν έχει εγγυηθεί τίποτα στις τελευταίες συναντήσεις».
Επίσης έχουν καταγγείλει τα Προεδρικά Διατάγματα της κας Διαμαντοπούλου η οποία όπως αναφέρουν: «προσπαθεί να εξισώσει τους τεχνολόγους μαζί με τους διπλωματούχους μηχανικούς της πενταετούς φοίτησης της Πολυτεχνικής Σχολής και θέλουμε να αποσυρθούν. Επίσης αυτά που αναγνωρίζονται ως μάστερ από τα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια το ίδιο να ισχύει και με τους διπλωματούχους μηχανικούς του δημοσίου: να αναγνωριστούν τα διπλώματα μας ως μάστερ».