Λίγες εβδομάδες μετά το μακελειό στη Λίμνη Βιστωνίδα
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
«Τα προβλήματα των λιμνοθαλασσών του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έμφαση στα ψαροφάγα πουλιά» είναι το θέμα της συνάντησης εργασίας που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρα 10.00 πμ. στην αίθουσα του Κέντρου Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας.
Ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Μάνος Κουτράκης σε δηλώσεις του στην XanthiNews αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα: «Θέλουμε να δούμε τα προβλήματα που έχουν οι ψαράδες που μισθώνουν λιμνοθάλασσες στα όρια του εθνικού πάρκου. Έχουμε κάνει ένα ερωτηματολόγιο και έχουμε μοιράσει μαζί με την πρόσκληση σε όλους τους συνεταιρισμούς. Μιλάμε για 22 λιμνοθάλασσες που μισθώνονται από 8 συνεταιρισμούς. Θέλουμε να καταγραφούν τα προβλήματα με κύρια: τα ψαροφάγα πουλιά που τρώνε την μισή παραγωγή των ψαράδων, τους κορμοράνους δηλαδή, τον παγετό, την διάθεση παραγωγής που έχουν δυσκολίες, τα ξενικά είδη, το παράνομο κυνήγι και παράνομο ψάρεμα.
Θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών αλιείας της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν ζητήσει να έρθουν από το Μεσολόγγι και τον Φορέα Διαχείρισης γιατί έχουν κοινά προβλήματα και να δούμε πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Το επόμενο στάδιο θα είναι να προσπαθήσουμε σαν Εθνικό Πάρκο να βοηθήσουμε τους ψαράδες, είτε με αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν, είτε να βρουν χρηματοδοτήσεις για τα δίχτυα για τα ψαροφάγα πουλιά, πώς οι συνεταιρισμοί θα έχουν καλύτερη διάθεση της παραγωγής τους με τη βοήθεια μας και πώς η Περιφέρεια θα μπορούσε να βοηθήσει με προγράμματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιλοτικά και γενικά θα δούμε τι θα προκύψει στη συνάντηση».
Πρόσφατα είχε έρθει στη δημοσιότητα η θανάτωση κορμοράνων και αργυροπελεκάνων στη Λίμνη Βιστωνίδα. Ένα μακελειό όπως χαρακτηρίστηκε από τον αρμόδιο δασολόγο που διενεργεί την προανάκριση και μάλιστα έφτασε το ζήτημα μέχρι και στη Βουλή.
Ο κ. Κουτράκης έδωσε μια άλλη οπτική γωνία: «Ψαροφάγα πουλιά είναι κυρίως οι κορμοράνοι. Στην περιοχή του Π. Λάγους κουρνιάζουν 4.000- 5.000 πουλιά που το καθένα από αυτά τρώει μισό κιλό ψάρια. Αυτός ο πληθυσμός θέλει την ημέρα δύο με δυόμισι τόνους ψάρια. Αυτό αφενός μπορούν να το πάρουν από τη Βιστωνίδα ή τις λιμνοθάλασσες αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε τεράστιο πρόβλημα γιατί όλα αυτά τα πουλιά προσπαθούν να τραφούν από τα κανάλια των ψαράδων που έχουν κοντά στο συνεταιρισμό, τα χειμαδιά όπως τα λέμε, όπου τον χειμώνα κρατούν τα ψάρια για να τα απελευθερώσουν την άνοιξη για να τα μεγαλώσουν.
Οι ψαράδες προσπαθούν να τα διώξουν με πυροβολισμούς στον αέρα. Είχαμε ένα άσχημο συμβάν…Βλέποντας κάποιοι ότι χάνουν την παραγωγή τους βρήκαν εξιλαστήρια θύματα τους πελεκάνους που και αυτοί τρώνε ψάρια και τα πυροβόλησαν. Δεν υπάρχει όμως τέτοιο έντονο πρόβλημα στην περιοχή. Οι ψαράδες επειδή είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς δεν κάνει καθένας του κεφαλιού του, τέτοια προβλήματα δεν έχουμε. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Με τους ψαράδες έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση. Θεωρούμε ότι είναι οι φύλακες των λιμνοθαλασσών. Προστατεύουν το περιβάλλον γιατί από αυτό ζουν. Είναι ο φυσικός πόρος τα ψάρια που αλιεύουν. Δεν είναι ιχθυοτροφεία όπως τα λέγαμε κάποτε. Όλες οι λιμνοθάλασσες αλιεύουν άγρια ψάρια που παίρνουν από τη θάλασσα και τα μεγαλώνουν στις λιμνοθάλασσες.
Τα ίδια πουλιά αν δεν είχανε να φάνε το χειμώνα θα είχαμε το χειμώνα θανάτους από ασιτία. Όπως παλιά βρίσκαμε στην Πρέσπα. Εδώ τα πουλιά βρίσκουν να φάνε, άρα είναι σε καλή κατάσταση, τρώνε από τα ψάρια των ψαράδων, δεν τρώνε από την ελεύθερη λιμνοθάλασσα ή λίμνη. Επομένως έχουμε σύγκρουση για την οποία πρέπει να βρούμε λύση και όχι να κατηγορούμε τους ψαράδες ως εγκληματίες. Παρόλα αυτά δεν θέλω να υποβαθμίζουμε το γεγονός και πρέπει να κάνουμε το παν για να το αποφεύγουμε».
Τέλος σημείωσε ο ίδιος πως ο Νόμος 1650 του 1986 προέβλεπε ότι από τις ζημιές που γίνονται από είδη ψαριών της άγριας πανίδας σε ψαράδες και γεωργούς πρέπει να αποζημιώνονται. Είκοσι πέντε χρόνια μετά δεν πήρανε ποτέ ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σταύρος Καρυπίδης
Εκδότης - Δημοσιογράφος μέλος της Έ.Ι.Η.Ε.Ε. Lead Digital Strategist - Διαμορφωτής κοινής γνώμης και βιντεογράφος με πιστοποίηση από την Google και το Υπουργείο Τουρισμού στο Digital Marketing "Grow Greek Tourism". Owner & Operator στην Drone Areo View εταιρίας αερο-βιντεοσκοπήσεων και αερο-φωτογραφήσεων (αδειούχος χειριστής ΣμηΕΑ UAS Pilot A & UAS Pilot B). Ceo & Founder της εταιρίας "Φυσικό Αέριο Ξάνθης".