Για τις εξευτελιστικές τιμές του γάλατος και του κρέατος και τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών διαμαρτυρήθηκαν οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης το Σάββατο το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, όπου και μοίρασαν έναν τόνο γάλα σε κόσμο που συγκεντρώθηκε. Μαζί τους ήταν και οι αγρότες που τους συμπαραστάθηκαν αλλά και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων ξεκίνησαν στις 1 Μαρτίου στην Κομοτηνή και θα ολοκληρωθούν στις 6 Απριλίου στην Πρέβεζα και στο Ν. Ηλείας. Το Σάββατο 12 Μαρτίου βρέθηκαν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους στην Ξάνθη. Ο Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων δήλωσε στους δημοσιογράφους για την διαμαρτυρία τους: «Τα προβλήματα μας υπάρχουν από το 2006 εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών στο γάλα και στο κρέας και στην τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η κτηνοτροφία αφανίζεται. Καταγγέλλουμε τις γαλακτοβιομηχανίες, τους μεγαλέμπορους των κρεάτων, τα καρτέλ και ζητούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης και στήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ζητάμε ένα επίπεδο τιμών (1.30 για το πρόβειο, 90 λεπτά για το κατσικίσιο και 60 λεπτά για το αγελαδινό) που να εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή διαβίωση για τον Έλληνα κτηνοτρόφο, μείωσης της ψαλίδας ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, μπορούν να στηρίξουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο, από αυτόν ζούνε όλοι και στηρίζει την ελληνική ύπαιθρο, την ελληνική περιφέρεια.
Η αιχμή του δόρατος όλων των κινητοποιήσεων μας ήταν πάντοτε: 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα.
Ζητάμε να ενταθούν οι έλεγχοι και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία στα γαλακτοκομικά».
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ»
Ο κ. Αθανάσιος Λουκουμακιάς Αντιπρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου εξέφρασε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων του: «Δεν μπορεί να επιβιώνουν οι γαλακτοβιομηχανίες που είναι στον δευτερογενή τομέα και εμείς στον πρωτογενή τομέα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε.
Σήμερα θα δώσουμε έναν τόνο γάλα στον κόσμο. Εμείς δεν το χύνουμε, ξέρουμε τον πόνο και τον ιδρώτα που βγάζουμε για να το παράγουμε».
ΣΦΑΖΟΥΝ ΚΟΠΑΔΙΑ- ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ένας μεγαλοκτηνοτρόφος από την Γαλάνη του Δήμου Τοπείρου, ο κ. Ευθύμιος Γίδαρης σημείωσε σχετικά με την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν: «Η κτηνοτροφία είναι ο εθνικός πλούτος και αν δεν κρατάς αναπαραγωγή δεν πολλαπλασιάζεται η κτηνοτροφία. Οι ζωοτροφές δεν αγοράζονται με τίποτα. Πολλά κοπάδια πάνε στο σφαγείο από τους Νομούς Καβάλας και Δράμας.
Οι νέοι κτηνοτρόφοι μπήκαν στα νέα προγράμματα, βάλανε συμμετοχή 60% και οι αντιπροσωπείες που πήραν τα τρακτέρ δεν τους έδωσαν το υπόλοιπο 40% για να τα δώσουν στις υποχρεώσεις και πέσανε στο λάκκο.
Δεν γίνεται με 3 και 4 ευρώ να πουλάμε κρέας και να το πουλάει ο έμπορος 10 και 12 στην Αθήνα».
ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Οι αγρότες συμπαραστάθηκαν στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων. Ο κ. Κώστας Δαλάτσης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Η ΕΝΟΤΗΤΑ επεσήμανε: «Οι κτηνοτρόφοι πλήττονται εξαιτίας των αυξημένων τιμών των ζωοτροφών και πληρώνονται από τις γαλακτοβιομηχανίες μετά από 4- 5 μήνες Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή συνεργασία και εμείς οι αγρότες που παράγουμε τις πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων.
Έχουμε κοινά συμφέροντα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής μας το απορροφούν οι κτηνοτρόφοι.
Εμείς πρέπει να δούμε το κόστος παραγωγής που ανεβαίνει επικίνδυνα. Ιδιαίτερα με την αύξηση της τιμής των καυσίμων έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».