fbpx
Γενική

«Θέλουμε να πυροδοτήσουμε αναπτυξιακή προοπτική»

Δύο προγράμματα για 1500 ανέργους του Ν. Ξάνθης και 5.000- 6.000 ανέργους της Περιφέρειας ΑΜΘ εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ευρισκόμενη στο Επιμελητήριο Ξάνθης, όπου παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ και άλλοι παραγωγικοί φορείς. Έξω από το ΕΒΕ ήταν συγκεντρωμένο το ΠΑΜΕ με πανό και σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα που αφορούσαν στην ανεργία που μαστίζει την περιοχή μας.
Δύο νέα προγράμματα για ανέργους του Ν. Ξάνθης και της Περιφέρειας ΑΜΘ εξήγγειλε η Υπ. Εργασίας
«Η υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδιασμών είναι εθνικό στοίχημα. Θέλουμε, να κρατήσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, να έχουμε αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, να θέσουμε νέες αναπτυξιακές αρμοδιότητες» τόνισε η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στην αρχή της ομιλίας της στο Επιμελητήριο της Ξάνθης και πρόσθεσε: «Αυτός ο νομός με όλα τα προβλήματα έχει τεράστια αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Υπάρχει ένα ανθρωπινό δυναμικό και μπορεί να πάρει το μέλλον στα χέρια του και να προβεί σε νέες δράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έχετε το καλύτερο καρναβάλι μαζί με την Πάτρα. Υπάρχει κόσμος με φαντασία και δημιουργικότητα.
Ερχόμαστε να στηρίξουμε τις δικές σας δράσεις, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας να στηρίξουμε τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με νέα προγράμματα, αλλάζοντας τα εργαλεία, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το πρώτο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας η Υπουργός το χαρακτήρισε καινοτόμο και φιλόδοξο. Από το Ν. Ξάνθης θα ενταχθούν 1500 άνεργοι τους επόμενους 1- 2 μήνες. Θα είναι θέσεις κοινωφελούς χαρακτήρα όπως: μικρά κατασκευαστικά έργα, διαχείριση υδάτινων πόρων, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, προσωπικές φροντίδες, στήριξη ενώσεων καταναλωτών σε παράσταση σε ειρηνοδικεία κτλ. Θα καλύπτεται το μισθολογικό κόστος (600 ευρώ) και η ασφάλιση. Η κ. Κατσέλη σημείωσε σχετικά: «Επιδοτούμε έργα που πιάνουν τόπο. Όλοι οι δήμοι έχουν ανάγκη από προσωπικό . Θα είναι έως πέντε μήνες το χρόνο. Δεν είναι μόνιμη απασχόληση. Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και θα το διαχειρίζεται ένας ενδιάμεσος φορέας απασχόλησης, όπως το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και η τοποθέτηση τους θα γίνει με προτεραιότητα (όπως άνεργοι από νοικοκυριά με προστατευόμενα μέλη, με πολλούς ανέργους, απολυμένοι από επιχειρήσεις, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, επιχειρηματίες που διέκοψαν την δράση τους).
Να μην περιοριστούμε μόνο στους δήμους. Να κινητοποιήσουμε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου. Αυτό το πρόγραμμα να δημιουργήσει ερέθισμα για άτομα κυρίως νέα που δεν πάνε στον ΟΑΕΔ, που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους».
Το δεύτερο θα είναι τοπικό πρόγραμμα στήριξης της εργασίας για 2 χρόνια και ξεκινάει από το καλοκαίρι και μετά. Πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για την προετοιμασία ανέργων ωφελούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Η Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνει αναπτυξιακή σύμπραξη από: επιμελητήρια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες, κοινωνικούς φορείς που θα υποστηρίξουν το έργο της Περιφέρειας στις υπάρχουσες και νέες αναπτυξιακές δράσεις».
Είναι ανοιχτό πρόγραμμα που θα συνδράμει στην Περιφέρεια για: κατάρτιση, επιμόρφωση, συμβουλευτική, επαγγελματική εμπειρία, δικτύωση επιχειρήσεων, δημιουργία εκθέσεων. Και ανέφερε τα παραδείγματα: βιομηχανίας ξύλου (συγκεκριμένες ειδικότητες) οινοποιητικές επιχειρήσεις (νέα στελέχη με επαγγελματική εξειδίκευση) μελισσοκομία, στήριξη αγροτικού τομέα.
Προβλέπεται η ένταξη από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. «Είναι προάγγελος των κοινωνικών επιχειρήσεων» επεσήμανε η Υπουργός Εργασίας.
Πανελλαδικά το πρόγραμμα απευθύνεται σε 37.000 ανέργους και είναι προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας Υπουργείου με την Περιφέρεια ΑΜΘ έγινε χθες στο ΕΒΕ.
ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μετά την εξαγγελία των προγραμμάτων η Υπουργός Εργασίας τόνισε: «Δεν είναι πανάκεια τα προγράμματα. Δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην περιφέρεια. Είναι μια ένεση που αν την χρησιμοποιήσουμε σωστά και αν υλοποιηθούν αποτελεσματικά θα στηρίξουμε την εργασία στο νομό και θα βάλουμε τις βάσεις για την αυριανή μέρα.
Στόχος μας και επιδίωξη μας μέσα από αυτά τα προγράμματα είναι η αναπτυξιακή σύμπραξη, να τεθούν οι βάσεις, να υποστηριχθεί το αναπτυξιακό έργο. Έτσι ώστε να υπάρξει επόμενη μέρα. Να πυροδοτήσουμε αναπτυξιακή προοπτική».

Σχετικά Άρθρα