fbpx
Γενική

Πρωτοφανής η συμμετοχή των νέων στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Παρά την οικονομική κρίση, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είχε την τιμητική του και φέτος. Επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα νέοι ήρθαν στην πόλη μας και χάρηκαν το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. Στο Δήμο Ξάνθης υπάρχει σχετική ικανοποίηση, όπως είπε στην XanthiNews ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης. Εξάλλου για πρώτη φορά φέτος κατασκευάστηκε εδώ η μεγαλύτερη μάσκα του κόσμου που είχε την μορφή του Καραγκιόζη, που ήταν το κεντρικό πρόσωπο των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.

Απολογισμός των φετινών ΘΛΕ από το Δήμαρχο: «Σχετική ικανοποίηση»
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Οι νέοι από διάφορες περιοχές της χώρας ήρθαν και διασκέδασαν στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι και φέτος, παρά την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά στην εξαθλίωση. Για την μεγάλη προσέλευση των νέων συντέλεσαν οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής (ο σύλλογος «Η Γέφυρα» πούλησε 620 στολές!!!) και οι Σύλλογοι των Κρητικών και των Κυπρίων φοιτητών. Βέβαια να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν οι σύλλογοι στους 34, μεταξύ αυτών και γειτονικών νομών.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των φετινών ΘΛΕ δήλωσε στην XanthiNews: «Λόγω των ειδικών συνθηκών και του καιρού αλλά και της οικονομικής κατάστασης η συμμετοχή του κόσμου αναμφισβήτητα ήταν μειωμένη. Παρόλα αυτά η συμμετοχή των καρναβαλιστών και στην βραδινή καρναβαλική παρέλαση αλλά και στην μεγάλη της Κυριακής ήταν πάρα πολύ μεγάλη και δη των νέων ήταν πρωτοφανής.
Οι γιορτές είναι ο μεγαλύτερος θεσμός όχι μόνο για το Δήμο Ξάνθης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει σχετική ικανοποίηση και η προσπάθεια μας θα είναι να δυναμώσουμε τις γιορτές παρά τα όποια προβλήματα».
ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΚΑ
Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπήκε η μάσκα του Ξανθιώτικου καρναβαλιού που είχε την μορφή του Καραγκιόζη, του γνωστού ήρωα του θεάτρου Σκιών και κεντρικού προσώπου του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Η μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα στον κόσμο ζυγίζει 2.000 κιλά, είναι εξολοκλήρου από φελιζόλ, έχει ύψος 12 μέτρα, πλάτος 8,5 μέτρα και καταλαμβάνει εμβαδόν 75 τετραγωνικών μέτρων. Την επίβλεψη είχε ο Πατρινός γλύπτης Φώτης Στεργίου.
Ο Δήμαρχος μιλώντας για το ρεκόρ τόνισε: «Δυστυχώς δεν δόθηκε η ανάλογη δημοσιότητα, ίσως επειδή λόγω των καιρικών συνθηκών η κατασκευή και η παρουσίαση της μεγαλύτερης καρναβαλικής μάσκας στον κόσμο δεν έγινε στην κεντρική πλατεία, αλλά στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης. Ήταν ένα σημαντικό γεγονός για το Δήμο μας και για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Έγινε δεκτό το αίτημα μας από τους αρμόδιους του βιβλίου Γκίνες που ήρθαν από την Αγγλία. Το καρναβάλι της Ξάνθης με αυτόν τον τρόπο έχει περάσει στα ρεκόρ Γκίνες».
Στην ερώτηση μας ποιος ήταν ο προϋπολογισμός δεν θέλησε να μας πει, σημειώνοντας: «Δεν ήταν μεγάλος πάντως». Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος: «Το κόστος της, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διοργανωτών, ανήλθε στο ποσό των 50.000 ευρώ»!!!
Η γιορτινή εκδήλωση με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και δεκάδες μικρούς καρναβαλιστές, έγινε το Σάββατο με την παρουσία της εκπρόσωπου των Guinness World Records Β.Χάμινγκς και των συνεργατών της από τη Μεγάλη Βρετανία.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΚΕΞ
Αίτημα κάποιων εκπροσώπων συλλόγων είναι να γίνει μια δεύτερη βιοτεχνία κατασκευής αποκριάτικων στολών προκειμένου να μένουν τα χρήματα εδώ αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Στο ερώτημα μας αν θα μπορούσε η ΔΗΚΕΞ να επενδύσει σε κάτι τέτοιο ο Δήμαρχος φανερά ενοχλημένος επεσήμανε: «Να κάνει βιοτεχνία για 15 μέρες και μετά τι να κάνει; Να κλείσει το μαγαζί; Αυτές είναι δουλειές των ιδιωτών. Θα το πείτε στην ΟΕΒΕΞ, στο Επιμελητήριο, στους Βιοτέχνες. Τι δουλειά έχει ο Δήμος; Με το Δήμαρχο μιλάτε».
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο δήμος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη λειτουργεί βιοτεχνία παρασκευής αποκριάτικων στολών τις οποίες δίνει σε διάφορους δήμους της Ελλάδας. Το εργαστήρι κατασκευής στολών διαθέτει βεστιάριο με περισσότερες από 15.000 στολές, τις οποίες ενοικιάζει ή πωλεί σε Δήμους σε όλη τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα