fbpx
Γενική

Και θα πληρώνουν και θα γίνονται παρακρατήσεις εισφορών!!!

Έναν μήνα προθεσμία έδωσαν οι φαρμακοποιοί της επαρχίας για να μην αναγκαστούν οι ασφαλισμένοι επτά ταμείων να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, κάτι που ήδη γίνεται σε Αθήνα και Πειραιά από τις 1 Μαρτίου. Ο ΟΠΑΔ (ταμείου του Δημοσίου) χρωστάει τα περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες πλήρωσε εκατόν δέκα εκατομμύρια ευρώ, από τα 250 που οφείλει συνολικά. Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φυσικά για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων.

Από την 1 η Απριλίου θα πληρώνουν φάρμακα οι ασφαλισμένοι επτά ταμείων
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Από τις 1 Απριλίου θα πρέπει οι ασφαλισμένοι επτά ταμείων να πληρώνουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφεί ο γιατρός. Οι φαρμακοποιοί έδωσαν μια παράταση ενός μηνός για να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να διευθετήσει τα χρέη τους. Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα δήλωσε στην XanthiNews σχετικά με το ζήτημα: «Η μεν Αθήνα και Πειραιάς άρχισαν την διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από 1/3. Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι νομοί ή τουλάχιστον η δική μας η περιοχή, η Θράκη αρχίζει από 1 Απριλίου. Ο ΟΠΑΔ μας χρωστάει τα περισσότερα χρήματα. Από τον Μάιο, πληρωθήκαμε τώρα Ιούνιο και Ιούλιο. Είναι το ΤΥΔΚΥ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Δικηγόροι, ΤΣΜΕΔΕ. Είναι επίσης ΗΣΑΠ και ΟΣΕ.
Τα μικρά τα ταμεία έχουν να πληρώσουν το ελάχιστο έξι μήνες.
Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι γιατί είναι τέτοια η περίοδος που δεν έχουν χρήματα. Και αρκετά φάρμακα είναι ακριβά. Γιατί άλλο να πληρώνεις τη συμμετοχή 25% και άλλο να πληρώνεις το 100%.
Σίγουρα από 1 Απριλίου οι ασφαλισμένοι θα είναι δυσαρεστημένοι γιατί θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα φάρμακα τους, θα τους κόβουμε την απόδειξη και με αυτήν θα απευθύνονται στα ταμεία τους. Αλλά τα ταμεία έτσι όπως δεν πληρώνουν εμάς, δεν θα πληρώνουν και τους ασφαλισμένους. Θα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, για αυτό το τρενάραμε έναν μήνα, μήπως η κυβέρνηση βρει έναν τρόπο για να πληρώσει και να μας εξοφλήσει τουλάχιστον το 2010».
Ήδη αρκετοί φαρμακοποιοί καταφεύγουν σε τραπεζικά δάνεια γιατί οι υποχρεώσεις δεν περιμένουν. Η κ. Κάλφα σημείωσε: «Αυτά τα φάρμακα πρέπει να τα πληρώσουμε. Έχουμε κομμένες επιταγές. Υπήρχε φημολογία ότι χρέη του 2010 δεν θα μεταφέρονταν το 2011. Η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει νόμο ή ρύθμιση έτσι ώστε τα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς να μπορούν να τακτοποιηθούν μέσα στο 2011».
ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Πάρα πολλές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται. 28 ελλείψεις αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά απαγορεύεται να εξαχθούν μέχρι ωσότου να ομαλοποιηθεί η εγχώρια αγορά. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης επισήμανε επί του σημαντικού θέματος: «Είναι και άλλα για τα οποία έχει δοθεί ένα τηλέφωνο και επισημαίνουμε το κάθε φαρμακείο σε ποια φαρμακαποθήκη απευθύνθηκε και ζήτησε το φάρμακο, δεν το βρήκε και ποιο είναι. Για να γίνει έτσι στατιστική. Ορισμένα είναι μόνιμα σε έλλειψη που τα χρειάζονται οι ασθενείς.
Κοιτάζουμε να βολευτούμε από τα αποθέματα που έχουν συνάδελφοι. Απευθυνόμαστε στο γιατρό μήπως τυχόν αλλάξει το φάρμακο με κάποιο που κυκλοφορεί. Δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση.
Είναι μια εταιρεία η οποία παράγει ινσουλίνες και πριν βγει το νέο δελτίο τιμών που οι τιμές του 90% των φαρμάκων μειώθηκαν δεν έστελνε ινσουλίνες γιατί περίμενε να πάρει κάποια επιπλέον άνοδο στην τιμή. Καθώς βγήκε το νέο δελτίο τιμών έστειλαν ινσουλίνες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υπολογίζουν τον κάθε ασθενή που έχει ανάγκη το φάρμακο του. Εάν τυχόν η μειωμένη τιμή δεν τους συμφέρει, δεν την δίνουν στην ελληνική αγορά.
Αν τυχόν ο ΕΟΦ που ανέλαβε το πρόγραμμα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες που καταφεύγουν σε εξαγωγές και δεν τα δίνουν στην ελληνική αγορά, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Μόνιμα θα έχουμε τέτοιες ελλείψεις. Θα πρέπει να απαγορεύσει την εξαγωγή των φαρμάκων και να επιτρέπει τη διανομή των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία. Όσα φάρμακα ζητούνται τόσα να χορηγούνται».

Σχετικά Άρθρα