fbpx
Γενική

«Ο αγράμματος θα κινηθεί με άγριες διαθέσεις σε όσους δεν τον αντιλαμβάνονται»

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμπόρων και των μικροπωλητών και παραγωγών του παζαριού της Ξάνθης για την λειτουργία λαϊκής για δεύτερη μέρα στην πόλη μας, πέρα από το Σάββατο. Πιθανόν, αύριο πρόκειται να γίνει σύσκεψη επιτροπής με την συμμετοχή υπηρεσιών και φορέων (Διοικητής Τροχαίας, Εμπορικός Σύλλογος, Πολεοδομία, ΤΕΔΚ, Σύλλογοι Μικροπωλητών) και ίσως να λάβουν απόφαση που θα είναι γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για την έγκριση ή όχι του αιτήματος.

Το αίτημα για παζάρι και δεύτερη μέρα άναψε φωτιές στην Ξάνθη
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης προς το Δήμαρχο πριν λίγες μέρες γνωστοποίησε την αρνητική του γνώμη για τη δημιουργία δεύτερης λαϊκής στην πόλη μας, αναφέροντας ότι απευθυνόμενος στους Δήμους του Νομού μας, στο Τμήμα Εμπορίου , στον Αστυνομικό Διευθυντή, ζήτησε να προασπισθούν τα σύννομα συμφέροντα των Ξανθιωτών μικροπωλητών και κατ επέκταση και δικά τους, όπως αυτά προέκυψαν, τονίζοντας: «Η μαζική είσοδος παράνομων ανεξέλεγκτων μικροπωλητών ημεδαπών και αλλοδαπών αφαιρεί εισόδημα από όλους μας , κυρίως δε από του Ξανθιώτες Νόμιμους Μικροπωλητές , με αποτέλεσμα να μην αρκεί η μία ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς».
Οι παραγωγοί του νομού μας συντάσσονται με τους μικροπωλητές και ζητούν να προχωρήσουν στη δημιουργία δεύτερου παζαριού γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Παραγωγών δήλωσε στην XanthiNews: «Εμείς είμαστε σε έναν κοινό χώρο και προσπαθούμε να έχουμε κοινές δράσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Θέλουμε δεύτερο παζάρι στην Ξάνθη. Με βάση τον πληθυσμό, δικαιούται μέχρι επτά. Κάθε Τρίτη ή Τετάρτη σκεφτόμαστε να γίνει».
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κ. Ηλίας Συμεών σημείωσε από την πλευρά του: «Μόνο οφέλη θα έχει η δημιουργία της δεύτερης λαϊκής αγοράς. Θα μαζεύονται χιλιάδες κόσμου από όλο το νομό και θα κατεβαίνουν μέσα στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι θα βοηθιέται και οι επαγγελματίας της πόλης. Δεν καταλαβαίνω την αντίδραση τους.
Οι Δήμοι Κατερίνας, Βέροιας, Λάρισας, Βόλου, Ηρακλείου έχουν λαϊκές δύο και τρεις ημέρες την εβδομάδα μέσα στο κέντρο της πόλης. Η Ξάνθη γιατί να μην έχει;
Από το 2006 οι μικροπωλητές που πήγαιναν σε όμορους νόμους εκ του νόμου απαγορεύεται να πάνε. Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν δουλεύοντας τέσσερις μέρες τον μήνα; Ντρέπομαι που θα το πω ο αγράμματος άνθρωπος θα κινηθεί με άγριες διαθέσεις απέναντι σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τον αντιληφθούν».
Στο σχετικό κοινό δελτίο τύπου τους επισημαίνουν:
«Από πότε έχει αντικατασταθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης;
Από πότε μπορεί να αποφασίζει το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου για τους μικροπωλητές;
Τον Αύγουστο του2009 οι μικροπωλητές σε συνεργασία με μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης έδωσαν βροντερό παρών στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή ΔΕΡΑΣ και κατάφεραν μετά από ψηφοφορία με διαφορά μίας ψήφου, να μην περάσει το θέμα Βέβαια, στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα πέρασε επειδή απουσιάζαμε.
Εσείς κύριοι του Εμπορικού Συλλόγου δεν ξεσηκωθήκατε εναντίον των Νομαρχιακών Συμβούλων, οι οποίοι στην πρώτη ψηφοφορία ήταν αρνητικοί και στην δεύτερη ψηφίσαν υπέρ της δημιουργίας του εμπορικού κέντρου;
Εσείς κύριοι του Εμπορικού Συλλόγου που ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς οι μικροπωλητές δεν υπερασπιστήκαμε και τα δικά σας συμφέροντα; Γιατί δείχνετε τόσο ζήλο για τη μη δημιουργία της δεύτερης λαϊκής; Μήπως επειδή θεωρείτε ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος; Έχετε ρωτήσει τους πολύτεκνους; Έχετε ρωτήσει την ομοσπονδία ΤΑΞΙ; Έχετε ρωτήσει τους συνταξιούχους; Έχετε ρωτήσει την ΕΑΣ; Έχετε ρωτήσει το εργατικό κέντρο; Έχετε ρωτήσει τους εστιάτορες και τους κατόχους καφετεριών; Έχετε ρωτήσει τους οικοδόμους; Έχετε ρωτήσει τις οικογένειες των ανέργων;
Γνωρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος ότι πληρώνουμε τα ίδια χρήματα με αυτούς για την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. ενώ δουλεύουμε 4 μέρες και αυτοί 26; Γνωρίζει ότι 350 οικογένειες μικροπωλητών δεν μπορούν να επιβιώσουν;
Το θέμα θα φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε με τον ένα είτε με τον ΑΛΛΟ τρόπο».

Σχετικά Άρθρα