fbpx
Γενική

Δεν θέλουνε τον Καλλικράτη της εκπαίδευσης

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σε 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί, λόγω της μείωσης στις αποδοχές τους, αλλά και στις δαπάνες για την Παιδεία. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων δασκάλων και καθηγητών υπερψηφίστηκε από τους προέδρους των τοπικών ενώσεων των καθηγητών.
Νέα γενική συνέλευση ορίστηκε για τις 4 Μαρτίου, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Συγχρόνως αποφασίστηκε ενημερωτική εκστρατεία, με θέμα τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κ. Ευθύμιος Σκούπρας δήλωσε στην Xanthinews για τα αιτήματα τους: «Διεκδικούμε να μην συγχωνευτούν τα σχολεία, μια αλλαγή στον τρόπο που πληρωνόμαστε, τα εργασιακά μας δικαιώματα. Γι αυτούς τους λόγους κάνουμε απεργία σήμερα και αύριο.
Έχει έρθει μια εγκύκλιος που δίνει γενικές κατευθύνσεις στους Προϊσταμένους των διευθύνσεων και στον Προϊστάμενο της Περιφέρειας. Μέχρι τις 20 του μηνός ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ήταν υποχρεωμένος να κάνει μια εισήγηση. Και ο Προϊστάμενος της Περιφέρειας μέχρι τις 25 θα στείλει την τελική του πρόταση.
Εμείς διαφωνούμε με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολικών μονάδων. Θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι στην γειτονιά. Δεν πρέπει να γίνουν τα μεγάλα απρόσωπα σχολεία.
Δεν θα έχουμε δύο βάρδιες στα σχολεία. Θα υπάρξουν κάποια σχολεία των οποίων ο αριθμός των μαθητών θα είναι πάρα πολύ μεγάλος που εμάς μας βρίσκει αντίθετους.
Δεν ξέρουμε τι θα εφαρμοστεί. Όταν ο αριθμός των τμημάτων υπερβαίνει τα 9 τότε με βάση το νόμο 1566 πρέπει να γίνεται καινούργιο γυμνάσιο. Τώρα θέλουν να περάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με το γράμμα του νόμου.
Εμείς δεν θέλουμε να εφαρμοστεί ο Καλλικράτης της εκπαίδευσης.
Από ότι ακούγεται τα δύο γυμνάσια που συστεγάζονται, σύμφωνα με την πρόταση του Προϊσταμένου με βάση τη νέα εγκύκλιο, είναι να γίνουν ένα σχολείο. Αν γίνει αυτό θα γίνουν σχολικά συγκροτήματα με 600- 700 μαθητές που δεν συμφωνούμε».
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται να γίνει πειραματικό σχολείο στο Ν. Ξάνθης. Μια είδηση που επιβεβαίωσε ο κ. Σκούπρας: «Δεν υπάρχει κάτι επίσημο και συγκεκριμένο. Υπάρχει κάτι επίσημο ότι θα γίνει πειραματικό σχολείο στο Ν. Ξάνθης όπως και σε όλους τους νομούς. Υπάρχει μια σκέψη».
ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στην ερώτηση αν πιστεύει ο κ. Σκούπρας ότι θα είναι μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης, σημείωσε: «Η κινητοποίηση δεν είναι μόνο η συμμετοχή στην απεργία. Είναι και η σκέψη που κάνει κάθε εργαζόμενος. Και οι σκέψεις αυτόν τον καιρό δεν είναι καθόλου θετικές. Είναι υπέρ των κινητοποιήσεων. Άσχετα αν δεν μπορεί ένας εργαζόμενος επειδή έχει λογαριασμούς να πληρώσει, έχει υποχρεώσεις, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια απεργία. Στη συνείδηση του όμως είναι υπέρ της απεργίας. Και αυτό για εμάς έχει σημασία.
Το μήνυμα θα σταλεί. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα είναι μικρή η συμμετοχή».
Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ
Πάντως υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αντιδρούν με την απεργία της ΑΔΕΔΥ καθώς πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Να είναι δηλαδή οι εκλογές τους ακομμάτιστες για να διεκδικούν τα αιτήματα τους χωρίς να έχουν τα καπελώματα των πολιτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι είχε ερωτηθεί πρώην Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη για τις κινητοποιήσεις των δασκάλων και είχε προτάξει ως δικαιολογία ότι η παράταξη του κόμματος του είχε έρθει πρώτη στις εκλογές τους!!!

Σχετικά Άρθρα