fbpx
Γενική

«Πώς μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ποιότητας»

Ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης στις ΘΛΕ

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κατά την διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Ο Διευθυντής κ. Σοφιανός Ουτατζής αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα μιλώντας στην XanthiNews:
«Οραματιζόμαστε και δημιουργούμε το αύριο επενδύοντας στον πολιτισμό και αναδεικνύουμε τις δυνατότητες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της πνευματικής δημιουργίας της περιοχής. Δεν ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης, δημιουργικότητας αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον, ιδιαίτερα απαραίτητος στις χαλεπές εποχές που ζούμε.
Στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που στόχο έχουν να ζωντανεύουν μνήμες και παραδόσεις αλλά και να γεννούν νέες δυνάμεις για μια συνέχεια δημιουργική και ζωντανή, διοργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων:
Καταρχήν έχουμε εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Στην καπναποθήκη Π, στην Καπνεργατών έχουμε την έκθεση: «Αειφορία, Κλιματικές Αλλαγές Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας», σε συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και την Γκαλερί Artis Causa. Είναι μια πολύ σημαντική έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας εγκαταστάσεων με την συμμετοχή οκτώ καλλιτεχνών, πέντε Ελλήνων και τριών Γερμανών.
Στο παλιό κτήριο στην 12 Αποστόλων και στην αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη έχουμε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Το όνειρο», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών «Η Γέφυρα» που θα είναι σε όλη την περίοδο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και την Καθαρά Δευτέρα.
Θα έχουμε δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά. Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου το πρωί με τίτλο: «Προσωπεία». Τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης του Ιδρύματος προσκαλούν όλους τους μικρούς φίλους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για να τολμήσουν τα παιδιά να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν την δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στην διαδικασία και προετοιμασία κατασκευής, διακόσμησης αποκριάτικης μάσκας.
Επίσης την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, παραμονή της Τσικνοπέμπτης θα κάνουμε ένα μεγάλο λάτιν πάρτυ. Θα έχουμε καλεσμένο το συγκρότημα Xanthis Brass Band Project για να μας ταξιδέψουν με ήχους Dixieland και Latin- Jazz στη Λατινική Αμερική και στη Νέα Ορλεάνη με το ιδιαίτερο προσωπικό τους στυλ. Θα έχουμε και χορευτική επίδειξη από τον Σύλλογο Fuego Latino.
Για όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι πολυσχιδείς εκδηλώσεις ανταποκρίνονται με σεβασμό σε κάθε επιλογή, ικανοποιώντας τις προτιμήσεις κάθε Θρακιώτη αλλά και όλων των επισκεπτών».
Στην ερώτηση αν έχει εμπορευματοποιηθεί ο θεσμός σημείωσε ο κ. Ουτατζής:
«Δυστυχώς όταν πολιτιστικές εκδηλώσεις παίρνουν μαζική έκταση σίγουρα σε κάποια φάση θα εμπορευματοποιηθούν. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Δηλαδή να κάνουμε κάποια πράγματα έστω και σαν παράλληλες δράσεις που να κρατούν ψηλά τον πήχη. Σε αυτή την κατεύθυνση όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι συνεισφέρουν. Οι δράσεις είναι πολυεπίπεδες και ικανοποιούνται οι επιθυμίες πολλών.
Δεν μπορείς να αποφύγεις την εμπορευματοποίηση. Το ευχάριστο για την πόλη είναι ότι διαφημίζεται και προβάλλεται πολύ μέσα από το καρναβάλι και αυτό είναι καλό για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά Άρθρα