Προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έτους 2011
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης έχοντας υπόψη το άρθρο 266 παρ.1 Ν.3852/2010 περί του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης των Δήμων και το άρθρο 86 παρ. 4 Ν.3852/2010 περί Συμμετοχής της Δημοτικής Κοινότητας στην Κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου εισηγείται με σειρά προτεραιότητας τις παρακάτω δράσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν :
ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
1) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Ανάπλαση οδού Ανδρ. Δημητρίου» (κωδ. Έργου 30.7323.54 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι από τη συμβολή Ανδρ. Δημητρίου και 40 Εκκλησιών έως τη συμβολή Ανδρ. Δημητρίου και Περικλέους για τη δημιουργία πεζοδρομίων ικανού πλάτους για την ασφαλή διέλευση των πεζών, των μητέρων με παιδικό καρότσι και των αναπηρικών καροτσιών ή οχηματιδίων. 2) Στο παραπάνω έργο προτείνεται η δενδροφύτευση των πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της Ανδρ. Δημητρίου, από τη συμβολή της με τη 40 Εκκλησιών μέχρι και το Φόρο. Στο ίδιο έργο θα πρέπει να προβλεφθούν επεμβάσεις στα πεζοδρόμια για πρόσβαση ΑΜΕΑ. 3) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Ενοποίηση πλατειών και χώρων πρασίνου κέντρου πόλεως Ξάνθης» (κωδ. Έργου 30.7322.03 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου και στο ενοποιημένο τμήμα των πλατειών και στους γύρω χώρους.
4) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Αντικατάσταση φωτιστικών οδών» (κωδ. Έργου 30.7335.03 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές Ρέμβη, Δροσερό, Καλλιθέα, Νεάπολη. Επιπλέον, θα πρέπει να ρυθμιστούν όλοι οι χρονοδιακόπτες των φωτιστικών όλων των οδών, ώστε να ανάβουν και να σβήνουν τις κατάλληλες ώρες. Θα πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση των χρονοδιακοπτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αμέσως πριν ή αμέσως μετά τις αλλαγές της ώρας κατά το θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο. 5) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Κυκλοφοριακή μελέτη Δήμου Ξάνθης» (κωδ. Έργου 30.7413.09 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) θα μπορούσε να προβλεφθεί μελέτη για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των οδών Πυγμαλίωνος Χρηστίδη και Φίλιππου Αμοιρίδη, δύο παράλληλων οδών μεταξύ τους, ως οδών ανόδου προς την παλιά πόλη. Η κοινή λογική θα προέβλεπε η μία να λειτουργεί ως οδός ανόδου και η άλλη ως οδός καθόδου προς την πλατεία Αντίκα. 6) Από τη ΣΑΤΑ σχολείων προτείνεται να εξασφαλιστεί κάποιο ποσό για την επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το 8ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Χρύσας), το οποίο χρήζει βελτιώσεων, αν και η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου θα ήταν η καλύτερη λύση. Η προσφορότερη λύση θα ήταν η ενσωμάτωση του 8ου Νηπιαγωγείου στο 8ο Δημοτικό, που βρίσκεται 50μ. μακρύτερα, αν και το ιδανικό θα ήταν η μεταστέγαση Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σε νέο κτίριο. 7) Στα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ-ΟΣΑΑ έργα «Αξιοποίηση περιοχής Λιμνίου» και «Βελτίωση και ανάδειξη προαύλιου χώρου κολυμβητηρίου» προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα των χώρων και στον ευπρεπισμό τους ώστε ο χώρος να γίνει ελκυστικότερος στους νέους, αλλά και πιο χρηστικός για υπαίθριες εκδηλώσεις. Θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη μελέτη ώστε να μπορεί ο χώρος του Λιμνίου να αποκτήσει πολυχρηστικό χαρακτήρα, ενδεχομένως και να αποτελέσει αργότερα χώρο για πηγή εσόδων για το Δήμο. 8) Στο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-ΟΣΑΑ έργο «Έργα αναβάθμισης Δημοτικής Αγοράς» προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επισκευή της οροφής και σε έργα μόνωσης / στεγανοποίησης, αλλά και στην επισκευή του εσωτερικού της δημοτικής αγοράς καθώς παρατηρούνται ρωγμές σε διάφορα σημεία της. 9) Στο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-ΟΣΑΑ έργο «Επέκταση οδού Σάρδεων από την οδό Περικλέους έως την οδό Εθ. Αιμοδότη» προτείνεται να υπάρχει πρόβλεψη για ποδηλατόδρομο