fbpx
Γενική

Παρουσίαση δυο βιβλίων του συγγραφέα Χ. Μιχαλόπουλου

Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης
Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτη Ξυνίδη παρουσιάστηκαν τα δυο εξέχοντα βιβλία του συγγραφέα Χρήστου Μιχαλόπουλου, Προέδρου των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θράκης τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 20:00, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟ», των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη» το παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός ο κ. Ξυνίδης που τόνισε και την πολλών ετών σχέση που είχε με τον συγγραφέα.
Ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό αναφέρεται στην δημιουργία, συγκρότηση και ολοκλήρωση του νεοελληνικού δικαίου από την έναρξη της επανάστασης του 1821 μέχρι σήμερα. Εμβόλιμα παρουσιάζει, επικεντρώνοντας στα ειδικά νομοθετήματα, την εμφάνιση των κρατικών οργάνων που ονομάσθηκαν κλητήρες, την προαγωγή τους σε δικαστικούς έμμισθους ή άμισθους κλητήρες και τέλος σε Δικαστικούς Επιμελητές, σε βάθος χρόνου 190 περίπου ετών. Το θέμα του βιβλίου είναι εξειδικευμένο, παρουσιάζεται όλη η ιστορία και ο θεσμός από νομοθετική και κλαδική σκοπιά, ενώ απευθύνεται περισσότερο στους νομικούς και τους μελετητές της δικαιϊκής ιστορίας της χώρας μας.
Το δεύτερο βιβλίο «ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΩΡΟ (3ΟΣ Π.Χ. ΑΙ.)» του εκδοτικού οίκου «Αδελφών Κυριακίδη», το παρουσιάσε, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γλωσσών Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ηλίας Πετρόπουλος.
Στο δεύτερο αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας ιστορεί την γαλατική εισβολή στον θρακομακεδονικό χώρο, κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα, εισβολή η οποία υπήρξε η δεύτερη στον ελλαδικό χώρο μετά από εκείνη των Περσών του 5ου αιώνα. Η αναφορά του επικεντρώνεται στο πέρασμά τους και την βραχύβια εγκατάστασή τους στην Θράκη, μετά την εισβολή τους στην νότια Ελλάδα και πριν την εγκατάστασή τους στην Μικρά Ασία, καθώς και στον διασκορπισμό των υπολειμμάτων τους στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και ασιατικό χώρο. Το βιβλίο αυτό είναι μία θρακική ιστορία, η οποία συμβάλει, έστω και στο ελάχιστο, στην μελέτη της ιστορίας της Θράκης κατά τους αρχαίους χρόνους, περίοδο αρκετά παραμελημένη και σχετικά άγνωστη στους νέους αναγνώστες.
Συγχαρητήρια στο συγγραφέα για τις άριστες εργασίες.

Σχετικά Άρθρα