fbpx
Γενική

Τελικά τι άλλαξε στο ΙΚΑ;

Τι αναφέρει ο Διοικητής του ΙΚΑ σε επιστολή του και τι γίνεται;

Σε πύργο της Βαβέλ έχει μεταβληθεί το ΙΚΑ Ξάνθης και τελικά οι μόνοι ζημιωμένοι είναι οι ασφαλισμένοι που αναγκάζονται να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία περιμένοντας στην ουρά και νιώθοντας ότι τους κάνουν και χάρη που τους εγκρίνουν υλικά και φάρμακα που προηγουμένως τους συνταγογράφησαν γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ οι οποίοι είναι στις λίστες του Υπουργείου, καθώς τους παροτρύνουν να πηγαίνουν σε γιατρούς του ΙΚΑ!
Εμείς σε επικοινωνία με το ΙΚΑ στην Αθήνα και αφού πήραμε αρκετά τηλέφωνα από το γραφείο του Διοικητή, όπου έδειξαν έκπληξη για την κατάσταση που κυριαρχεί, μέχρι και σε άλλα τμήματα που μας παρέπεμπαν το ένα στο άλλο, τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι με τα νέα δεδομένα υπάρχουν πολλά τμήματα για να δίνουν τις απαραίτητες απαντήσεις.
Αφού τηλεφωνήσαμε σε αρκετά γραφεία τελικά λάβαμε τις εξής απαντήσεις:
«Για συνταγογράφηση οι ασθενείς μπορούν να επισκεφθούν γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Υπάρχουν πολλών ειδών υλικά που δεν τα χορηγεί όλα το ΙΚΑ για αυτά ο ασφαλισμένος πρέπει να πάει σε γιατρό του ΙΚΑ. Αν ο γιατρός του άλλου ταμείου γράψει κάτι που δεν χορηγείται από το ΙΚΑ θα ταλαιπωρηθεί ο ασφαλισμένος. Η εγκύκλιος 37 του 9 γράφει όλα τα είδη που χορηγούνται από το ΙΚΑ και πρέπει να την γνωρίζουν όλοι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ
Ο Διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε ανοικτή επιστολή του προς το σύνολο του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των νέων μέτρων και τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος: «Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ από 15/2/2011 για παροχές υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέπτονται τους γιατρούς του Ιδρύματος στις Μονάδες Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους.
Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων.
Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται : τα στοιχεία του ασφαλισμένου (Όνομα, Διεύθυνση , Τηλέφωνο ), ο ΑΜΚΑ Ιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή « ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ . Επίσης θα αναγράφεται η διάγνωση, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή και θα τίθεται υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
Η συνταγογράφηση θα γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις (πχ. αναγραφή φαρμάκων σχετικής με την ειδικότητα του γιατρού, για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, αναγραφή μέχρι τριών διαφορετικών φαρμάκων και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το χρονικό διάστημα για κάλυψη αγωγής έως ενός ( 1 ) μηνός, θεώρηση στις περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος κ.α).
Οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν κανενός είδους αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Το κόστος της επίσκεψης αυτής θα καταβληθεί από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που θα έχει αναδρομική ισχύ από 7/2/2011.
Οι γιατροί του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα. Η συνταγογράφηση αυτή θα γίνεται στα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων και όχι στα συνταγολόγια του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.
Οι παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. που αναγράφονται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς εγκρίνονται στη συνέχεια από τους ελεγκτές του Ιδρύματος, οι οποίοι ακολουθούν τις ισχύουσες στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ οδηγίες. Οι εξετάσεις εκτελούνται στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Η άρση του πλαφόν δεν ισχύει από 1/3/2011.
Για τις άδειες ανικανότητας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ».

Σχετικά Άρθρα