fbpx
Γενική

«Σε δέκα χρόνια θα ερημώσει εντελώς ο τόπος»

Μετά από 99 χρόνια το ελληνικό κράτος αποφάσισε να συνενώσει την πόλη με το βουνό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Σταυρούπολης- κατά 80% είναι ηλικιωμένοι- να είναι απελπισμένοι και απογοητευμένοι. Εξάλλου, λόγω της οικονομικής κρίσης, εδώ και έναν χρόνο έχει μειωθεί αισθητά η τουριστική κίνηση του Σαββατοκύριακου. Ευτυχώς προσφέρουν σημαντική βοήθεια η γειτονιά και η εκκλησία!
Απογοήτευση στη Σταυρούπολη λόγω του Καλλικράτη και της κρίσης
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ενάμισι μήνας συμπληρώθηκε από τότε που άρχισε να λειτουργεί ο Καλλικρατικός Δήμος Ξάνθης Σταυρούπολης και μια επίσκεψη στην ορεινή περιοχή σου δίνει την αίσθηση ότι άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αρνητικά του. Καταρχήν, ανεστάλη η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των δράσεων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και του ΚΑΠΗ. «Σαν ενορία της Σταυρουπόλεως μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή έχουμε σε προτεραιότητα στην περίπτωση που αυτά τα προγράμματα καταργηθούν πώς μπορεί να βοηθήσει στην απάρνηση των όποιων δυσκολιών προκύψουν», μας είπε ο π. Σωφρόνιος, εφημερεύων του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.
ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οι κάτοικοι της Σταυρούπολης είναι δεμένοι και τα καλά της γειτονιάς δίνουν δραστικές λύσεις στα προβλήματα. Ο εφημερεύων της εκκλησίας τόνισε περί αυτού: «Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί απαιτείται μια ιδιαίτερη μέριμνα ειδικά για τους ανθρώπους που είναι σε ευπαθή κατάσταση και είναι μόνοι. Χρειάζεται η συνδρομή ολόκληρης της κοινωνίας για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αφορούν στην περίθαλψη, την θέρμανση, το θέμα να έχουν κάποια παρέα στο σπίτι, να μην αισθάνονται μοναξιά και απομόνωση. Εδώ λειτουργεί στα όρια της Σταυρούπολης η αίσθηση της γειτονιάς. Ο ένας γείτονας συμπαραστέκεται στον άλλο. Και ξεπερνιούνται έτσι οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν σε ένα οργανωτικό σχήμα που μπορεί να μην λειτουργεί σωστά».
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ειδικά για την Σταυρούπολη έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα από τη Μητρόπολη Ξάνθης. Ο π. Σωφρόνιος εξήγησε συγκεκριμένα για την έμφαση που δίνεται από τον Επίσκοπο προς την ορεινή περιοχή: «Το Επισκοπείο της Σταυρουπόλεως ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος για περισσότερα από 40 χρόνια και ο Σεβασμιότατος τον αξιοποίησε, τον επισκέπτεται και μένει εδώ και βλέπει τους ανθρώπους της περιοχής. Λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σταυρούπολης. Και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στη μέριμνα της Μητροπόλεως για την ευρύτερη περιοχή και τη λειτουργία σιγά σιγά και την λειτουργία της Ιεράς Μονής των Κομνηνών που κι αυτή μπορεί να καταστεί σταδιακά ένας πόλος έλξης των προσκυνητών και να αναθερμανθεί αυτό που λέγεται προσκυνηματικός τουρισμός».
ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Πολλοί έφυγαν από την Σταυρούπολη ως μετανάστες εντός και εκτός Ελλάδος. Πριν 20 ημέρες ο π. Σωφρόνιος είχε παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Σταυρουπολιτών της Αθήνας, όπου όπως υπογράμμισε: «Εκεί υπάρχει μια δεύτερη Σταυρούπολη και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την πορεία του τόπου και για την λειτουργία της ενορίας». Και πρόσθεσε ο ίδιος: «Σιγά σιγά προσπαθούμε να συντονίσουμε όλους τους απόδημους Σταυρουπολίτες να συμπαρασταθούν στον τόπο ακόμη πιο ενεργά. Το έχουν πράξει ήδη κατά πολύ στο παρελθόν αλλά από εδώ και πέρα υπάρχει ένα ευρύτερο πεδίο δράσης, λόγω και της απορφανίσεως της Σταυρούπολης από την έδρα του Δήμου. Ήταν μια αδικία αυτή που έγινε για τον τόπο. Ήταν δήμος από το 1912 που απελευθερώθηκε, μέχρι τώρα. Και θα έπρεπε να παραμείνει».
ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Από τους λίγους νέους που ζούνε με την οικογένεια τους στη Σταυρούπολη είναι ο κ. Χαράλαμπος Γκυβρακίδης. Όπως λέει «είναι δύσκολη εδώ για τους νέους γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Πρέπει να δίνονται κίνητρα για να μείνουν. Αναγκαστικά φεύγουν. Το 80% των κατοίκων είναι πάνω από 70 χρόνων. Ποιος θα ασχοληθεί με την γεωργία και την κτηνοτροφία; Ο κλήρος κάθε οικογένειας ανέρχεται στα 5 στρέμματα το πολύ. Και δεν είναι ενωμένα. Ήταν μια ζωντανή κωμόπολη με τον Δήμο της και τις υπηρεσίες της. Είχαμε πολύ στρατό εδώ».
Δεν πιστεύει ότι θα αναβαθμιστεί η ορεινή περιοχή, λόγω του Καλλικράτη: «Προς το παρόν παίρνουν, δεν φέρνουν. Από ότι ακούω κάποιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν στην Ξάνθη. Το τελευταίο χωριό της Σταυρούπολης έχει απόσταση 40 χλμ από εδώ. Από την Ξάνθη απέχουμε 60 χλμ. Μένουν και εκεί κάποιοι άνθρωποι. Πώς θα λύνονται τα προβλήματα τους από την πόλη; Είχαμε τον Δήμο και ξέραμε πού θα απευθυνθούμε. Τώρα υπάρχει ένας Αντιδήμαρχος για όλη την περιοχή.
Πριν την οικονομική κρίση είχε τουρισμό. Κάθε Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτα τα καταλύματα της Σταυρούπολης. Εδώ και έναν χρόνο δεν έχουμε επισκέπτες. Θα έρθουν τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα».
ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ!
Στο καφενείο της πλατείας συγκεντρωμένοι οι συνταξιούχοι κοιτάζουν το πρώην Δημαρχείο της Σταυρούπολης και το χαρακτηρίζουν μουσείο! Ο κ. Παναγιώτης Μετοικίδης νιώθει απελπισία για την ερήμωση του τόπου του: «Πεθαίνουν και δεν γεννιούνται εδώ. Κουκουβάγιες θα λαλάνε. Γιατί η πολιτεία έτσι το θέλησε. Απελπισία εντελώς».
Ο κ. Γεώργιος Αβτζόγλου απογοητευμένος για το μέλλον: «Σίγουρα θα ερημώσει εντελώς ο τόπος μας σε 10 χρόνια. Πριν 40 χρόνια έπρεπε να σκεφτεί το κράτος την παραμεθόριο περιοχή ότι θα αδειάσει. Όλη η περιοχή μας είχε επτάμισι χιλιάδες κατοίκους. Και σήμερα μείναμε 350 άτομα.
Θα ήταν καλύτερο να είχαμε εδώ το Δήμο μας. Τώρα πού να πάμε να πούμε τα παράπονα και τις ιδέες μας;»
Λαογραφικό μουσείο: Πόλος έλξης επισκεπτών
Πριν δυόμισι χρόνια ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης με Πρόεδρο την κ. Αναστασία Σαρνεσλίδου και αριθμεί 80 μέλη. Η Πρόεδρος ανέφερε για τις δραστηριότητες τους: « Έχουμε ένα τμήμα χορού. Κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια των Γιορτών Δημήτρεια στο Δαφνώνα κάνουμε την ετήσια γιορτή χωριάτικης πίτας. Επίσης είμαστε μέλη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ και διοργανώνουμε δύο αιμοδοσίες τον χρόνο.
Κάθε Καθαρά Δευτέρα έχουμε πολλούς επισκέπτες. Έρχονται να δουν το έθιμο της καμήλας, να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, δωρεάν κρασί, το γλέντι με ζωντανή μουσική».
Πόλος έλξης για τους επισκέπτες είναι το Λαογραφικό Μουσείο. Έχει παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων περιοχών και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ο αείμνηστος καφετζής της Σταυρούπολης Σταύρος Καραμπατζάκης τα είχε στην προσωπική του συλλογή. Έπειτα ο Δήμος έδωσε το κτήριο όπου στεγαζόταν η εφορεία καπνού και εκτίθενται εκεί.
Η κ. Σαρνεσλίδου σαν νέος άνθρωπος έχει αισιοδοξία για το μέλλον και πιστεύει ότι είναι νωρίς για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της συνένωσης. Θέλει να δοθεί πάντως προτεραιότητα στην καθαριότητα.
ΕΙΠΑΝ
Γιάννης Μετοικίδης Οδηγός στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης:
«Είχαμε προβλήματα και ξεπεράστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Είναι επαρκής η υγειονομική περίθαλψη για τα δεδομένα της περιοχής. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους. Έχω παιδιά που τελείωσαν πανεπιστήμιο και ΙΕΚ και υπομένουν την ανεργία.
Ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος το 1998 και είχαμε δώσει βαρύτητα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, η οποία υπάρχει.
Στην πράξη θα φανεί ο Καλλικράτης. Σαν αυτοτελής Δήμος είχαμε και τις υποδομές και τις δυνατότητες να λειτουργήσουμε. Έχουμε μια περιοχή που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα οικονομίας, με μικρό πληθυσμό και ενωθήκαμε με την Ξάνθη, με αστικό περιβάλλον».
ΕΙΠΑΝ
Καλλιόπη Παπαδοπούλου Υπάλληλος στο φούρνο
«Το χειμώνα είναι δύσκολα. Έχει λιγότερη δουλειά και λιγότερες θέσεις εργασίας. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε ακόμη έναν υπάλληλο. Η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και το βλέπουμε από τη δουλειά μας. Το καλοκαίρι έχει κίνηση και έρχονται παιδιά και νέοι. Τα αποτελέσματα του Καλλικράτη είναι νωρίς για να τα δούμε. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η Σταυρούπολη έχει γλυκύτατους ανθρώπους. Εδώ στην περιοχή μας κάνουμε ωραίες χωριάτικες πίτες! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι επισκέπτες για τις πολλές δραστηριότητες στο ποτάμι με τα κανό καγιάκ. Αξίζει ένας επισκέπτης να απασχοληθεί με αυτές και να θαυμάσει τα Τέμπη του Νέστου».

– Ο κ. Στέφανος Παπουτσόγλου, συνταξιούχος τσαγκάρης είχε 55 χρόνια το μαγαζί του.

– Τελικά κανένας δεν το λειτουργεί, αν και έδινε τον εξοπλισμό.Η Σταυρούπολη έχει πολλές φυσικές ομορφιές: το δασικό χωριό, τους καταρράκτες του Λειβαδίτη, αλλά χρειάζονται χρήματα και νέοι για να αξιοποιηθούν.

– Η παράνομη υλοτομία είναι πληγή για την περιοχή και το Δασαρχείο οφείλει να είναι σε επιφυλακή και να εντοπίζει τους επιτήδειους.

Σχετικά Άρθρα