fbpx
Γενική

Ο Καραγκιόζης το πρόσωπο του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού

Στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει η επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και ήδη δόθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη δημοσιότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης αναφέρθηκε στο σκεπτικό των φετινών γιορτών που έχουν ως επίκεντρο τον Καραγκιόζη.

Συνέντευξη του Μανώλη Φανουράκη

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Το φετινό πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι χαμηλού κόστους αλλά φροντίσατε να περιλαμβάνει γνωστά ονόματα καλλιτεχνών και εκδηλώσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Τι θα λέγατε για την παρουσίαση του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού;
Μανώλης Φανουράκης: Είπαμε από την αρχή ότι το κόστος θα είναι πιο χαμηλό και περιορισμένο, αλλά κάναμε προσπάθειες να έχουν την αίγλη και τη φήμη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Ξάνθης προσπαθεί να δώσει διέξοδο στους πολίτες αυτής της πόλης και τους επισκέπτες, ώστε για λίγες μέρες να ξεχαστούν, να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν, να χαρούν και να νιώσουν την ξανθιώτικη φιλοξενία. Η θεματολογία έχει εμπνευστεί από τον λαϊκό ήρωα τον Καραγκιόζη. Δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αγνοήσει τις λαϊκές ρίζες, την αγάπη, την εξυπνάδα, το ηθικό του, που χρειάζεται ο πολίτης και σε αυτά επενδύουμε.
ΧΝ: Μετά από εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρισμού πέρυσι στην Ουνέσκο, ο Καραγκιόζης περιλήφθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της γειτονικής χώρας.
Μ.Φ.: Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο γιατί ο Καραγκιόζης είναι ένας χάρτινος λαϊκός ήρωας που τον θυμάμαι από πολύ μικρός και πιστεύω και οι μεγαλύτεροι. Ήταν μια αδράνεια δική μας, δεν ξέρω αν έχει ενεργήσει το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού. Στις καρδιές των Ελλήνων ξέρουμε ότι είναι ο δικός μας αγαπητός ήρωας, γιατί πιστεύω ότι με το ηθικό και το κέφι του μας δίνει να καταλάβουμε πολλές αξίες, άσχετα αν εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει μόνο τα αρνητικά και χρησιμοποιούμε το όνομα του μόνο σαν ύβρη.
ΧΝ: Ο Καραγκιόζης αντιπροσωπεύει τον Έλληνα που ζει στην εποχή του ΔΝΤ;
Μ.Φ.: Ο Καραγκιόζης λέει πολλές αλήθειες, έχει φοβερό ηθικό, είναι τίμιος (το πιο βασικό) και του αρκούν τα απαραίτητα και γεμίζει με αγάπη. Μέσα στην κρίση το μόνο θετικό που βλέπω- όπως και όλοι- είναι ότι σαν άνθρωποι ερχόμαστε ο ένας κοντά στον άλλο.
ΧΝ: Ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός των φετινών εορτών;
Μ.Φ.: Θα κλείσει με το τέλος των γιορτών. Πάντα υπάρχουν έξοδα της τελευταίας στιγμής, κάποια εξτρά που δεν έχουμε υπολογίσει. Σίγουρα είναι ένας προϋπολογισμός κάτω από 60- 70% του περσινού. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσει γύρω στις 200- 250 χιλιάδες ευρώ.
ΧΝ: Είχατε χορηγίες από το κράτος ή ιδιωτών;
Μ.Φ.: Δυστυχώς το κράτος απέχει παρασάγγας από τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι απών. Τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες με τον κ. Νικητιάδη και τον κ. Ξυνίδη. Δεν μας ενδιαφέρει να μας χρηματοδοτήσει μια συναυλία 30- 40 χιλιάδες ευρώ. Να γίνουν κάποιες επενδύσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να υπάρχει μια απόσβεση. Δηλαδή εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε σε εξέδρες για τους πολιτιστικούς μας θεσμούς, κάποιο σημαντικό ποσό. Το να μας αγοράσει το Υπουργείο Πολιτισμού μια εξέδρα πιστεύω ότι θα κάνει μια απόσβεση σε πέντε χρόνια το πολύ και θα μείνει στην πόλη της Ξάνθης. Αυτό επιδιώκουμε.
Υπάρχουν ελάχιστοι χορηγοί. Δυστυχώς όλοι βαδίζουν στο πνεύμα του καιρού.
ΧΝ: Έχουμε μια πρωτοτυπία φέτος και αναφέρομαι στην μεγαλύτερη μάσκα του κόσμου που θα καταγραφεί από το βιβλίο Γκίνες το Σάββατο 5 Μαρτίου.
Μ.Φ.: Πιστεύω ότι και το Δ.Σ. και η Οργανωτική Επιτροπή θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε ακόμη πιο γνωστό το καρναβάλι της πόλης. Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ σημαντική ιδέα. Ταυτόχρονα θα είναι μια καλή βάση για το όνομα και για την ιστορία της πόλης μας, για τα επόμενα χρόνια.
Είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες, γιατί υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές και ευτυχώς εμείς θα τις πληρούμε. Θα είναι και εκπρόσωπος από το βιβλίο Γκίνες που θα πιστοποιήσει το παγκόσμιο ρεκόρ. Θα είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας.

Σχετικά Άρθρα