Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι δικηγόροι της Ξάνθης οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα μας μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση τους για τις ρυθμίσεις που- με το πρόσχημα της δήθεν «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων»- προωθούνται σε βάρος του δικηγορικού λειτουργήματος, όπως υποστηρίζουν.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων έξω από τα δικαστήρια
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν κατά του νομοσχεδίου για το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος τους, που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, αναφέρθηκε η κ. Κυριακή Κιούση, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης σε δηλώσεις της στην XanthiNews, ευρισκόμενη μαζί με τους συναδέλφους της, έξω από τα δικαστήρια, κάνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας:
«Διαδηλώνουμε μπροστά στο δικαστήριο, στον φυσικό μας χώρο την αντίθεση μας στο σχέδιο του νόμου, το οποίο ψηφίζεται από τη Βουλή. Με αυτό το νομοσχέδιο που είναι στα πλαίσια του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, είμαστε αντίθετοι γιατί στην ουσία το επάγγελμα μας είναι κλειστό που ανοίγει τώρα. Υπάρχουν πενήντα χιλιάδες δικηγόροι που εργάζονται στην Ελλάδα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και με την ψήφιση του νομοσχεδίου η δικηγορική ύλη θα μεταφερθεί στα χέρια λίγων μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Δηλαδή γίνεται προσπάθεια επιχειρηματοποίησης του δικηγόρου. Επίσης είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, κάτι που θεσμοθέτησε η πολιτεία για την αξιοπρεπή διαβίωση του δικηγόρου και την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Θα έχει τη δυνατότητα κάθε τράπεζα και κάθε ασφαλιστικός οργανισμός να ορίζουν τις αμοιβές των δικηγόρων, που θα μας οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ένδεια. Ακόμη είμαστε αντίθετοι στην υπέρογκη αύξηση δικαστικών εξόδων που γίνεται στα ποινικά και στα διοικητικά δικαστήρια, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Εμείς είμαστε μαζί με τον πολίτη και προσπαθούμε μέσα από τα δικά μας αιτήματα να προωθήσουμε και «τα δικά του αιτήματα» που θα προκύψουν στο μέλλον. Για παράδειγμα για μια μήνυση σήμερα χρειάζεται κατάθεση παραβόλου 10 ευρώ, με την ψήφιση του νομοσχεδίου το παράβολο γίνεται 100 ευρώ. Έτσι ο κάθε πολίτης θα σκέφτεται αν θα αποταθεί στη δικαιοσύνη, καθώς θα αυξηθούν και οι άλλες αμοιβές στα ποινικά και στα διοικητικά. Και αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό γιατί μόνο οι έχοντες χρήματα θα μπορούν να προασπίζονται τα δικαιώματα τους».
ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ
Σε πολλούς κλάδους επαγγελμάτων επιχειρούνται με βίαιο τρόπο ριζικές αλλαγές. Κληθείς η κ. Κιούση να σχολιάσει αυτό το γεγονός τόνισε: «Εμείς απέχουμε εδώ και έναν μήνα και ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Είναι μια βίαια προσπάθεια αλλαγής πραγμάτων που ισχύουν επί σειρά ετών. Με τον τρόπο όμως που γίνονται δεν προστατεύονται οι εργαζόμενοι στον κάθε κλάδο, γιατί έχουμε τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους. Εμείς ασκούμε λειτούργημα που πρέπει να έχουμε αξιοπρέπεια που θα την χάσουμε αν γίνει νόμος. Την επιστημονική, την επαγγελματική αξιοπρέπεια».