fbpx
Γενική

Τα Ξανθιωτάκια μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά

Πληθαίνουν τα λουκέτα επιχειρήσεων και η ανεργία καλπάζει στην Ξάνθη

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Το τεράστιο πρόβλημα εξεύρεσης εργασίας κάνει όλο και περισσότερους νέους Ξανθιώτες να παίρνουν των… ομματιών τους, αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό, αφού στην Ξάνθη οι ευκαιρίες για ένα μεροκάματο είναι πλέον ελάχιστες έως μηδαμινές! Υπολογίζουμε ότι τους τελευταίους έξι μήνες, μόνο στο νομό Ξάνθης, σχεδόν 500 συνάνθρωποί μας έχασαν τη δουλειά τους!
Στο μεταξύ τα λουκέτα στην αγορά της Ξάνθης αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μειώνουν προσωπικό. Από την άλλη, με μεγάλη δυσκολία οι εργοδότες πληρώνουν τα ανελαστικά έξοδα (ενοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα, Εφορίες, Ταμεία, έκτακτη εισφορά, περαίωση κ.α.), αλλά και τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Μόνη λύση για να ξεπεράσουν τον… Γολγοθά της ανεργίας οι νέοι μας είναι, δυστυχώς, η «φυγή» στο εξωτερικό ή τουλάχιστον σε κάποια άλλη πόλη με περισσότερες προοπτικές. Κι αν πριν μερικά χρόνια μετανάστευαν για να κάνουν σπουδές, σήμερα φεύγουν αναζητώντας εργασία και όπως όλα δείχνουν θα κουνήσουν οριστικά το μαντήλι στην Θράκη.
«Μιλάνε» τα λουκέτα και οι πωλήσεις επιχειρήσεων
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα τουλάχιστον 300 λουκέτα σε καταστήματα της Ξάνθης τα οποία μπήκαν από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, ότι κάθε ημέρα και επί 7- 8 μήνες, έκλεινε και από ένα μαγαζί και έχαναν τη δουλειά τους 2 εργαζόμενοι!
Δεν υπάρχει διέξοδος
Δυσοίωνο προβλέπεται το 2011 και για το εμπόριο της Ξάνθης, καθώς οι πτωχεύσεις και η συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων έχουν λάβει διαστάσεις… επιδημίας. Με μία βόλτα, ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης, βλέπει κανείς πολλά λουκέτα και άδεια καταστήματα. Τα τελευταία στοιχεία από το Επιμελητήριο δείχνουν ότι στην περιοχή μας μία επιχείρηση ανοίγει και δυο κλείνουν! Χαρακτηριστική είναι η διαφήμιση που κυκλοφόρησε στον τοπικό τύπο αυτές τις μέρες και αφορά στην πώληση του μαγαζιού της United Colors of Benetton στην Μιχ. Καραολή με αντίτιμο μόνο 15.000 ευρώ, όταν άλλοτε θα χρειαζόσουν τουλάχιστον 100- 150 χιλιάδες για το ίδιο κατάστημα. Όσοι έμποροι δεν πουλούν τις επιχειρήσεις τους προβλέπουν ότι οι απολύσεις μέσα στο 2011 θα αυξάνονται συνεχώς, αφού πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σταδιακά σε μειώσεις προσωπικού. Το αρνητικό κλίμα φαίνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους και περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών τους.
Και έξω είναι δύσκολα
Μ αυτές τις προϋποθέσεις είναι εύλογο οι νέοι μας, μην βρίσκοντας άλλη λύση να εγκαταλείπουν την Ξάνθη και να ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό είτε σε νησιωτικές περιοχές, όπου βέβαια βοηθάει την απασχόληση η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού. Το πόσο εύκολο είναι να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είτε σε κάποιο από τα νησιά μας είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Κι αυτό γιατί η κατάσταση κι εκεί δεν είναι τόσο εύκολη, όσο αρχικά φαίνεται. Ειδικά για όσους φεύγουν στο εξωτερικό τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι η αγορά εργασίας για τους νέους στην Ε.Ε. εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικές εξελίξεις, γιατί η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα. «Ότι κι αν είναι σίγουρα θα είναι καλύτερα από την Ελλάδα», είναι η αφοπλιστική απάντηση 25άχρονου επιστήμονα, που βλέπει ότι τα όνειρα του δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Επειγόντως ανάπτυξη
Και ενώ η ακριτική Θράκη και η Ξάνθη βρίσκεται μέσα σ αυτό στο κλίμα αβεβαιότητας, λόγω και της συνεχούς επιδείνωσης της επιχειρηματικότητας η Κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής! Η αλήθεια είναι ότι και οι «παράγοντες της αγοράς» δεν έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αγορά, ούτε ζήτησαν σοβαρά την άμεση λήψη μέτρων, εκκλήσεις που πιθανότατα θα ταρακουνούσαν τους κυβερνώντες. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κίνητρα σε επιχειρήσεις για άμεσες προσλήψεις, θα μπορούσαν κάπως να βάλουν «φρένο» στην ξέφρενη πορεία που έχει πάρει η ανεργία στην βόρειο Ελλάδα και ειδικότερα στην Θράκη. Αλλά βλέπετε εδώ και 15 μήνες όλο συζητούν περί νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τα… βιολιά στον τόπο. Ώσπου αυτός να μπει μπροστά (μόλις προχθές γινόταν συζήτηση στη Βουλή) και να λειτουργήσουν νέες επιχειρήσεις που θα εξασφαλίζουν κάποιες θέσεις εργασίας θα περάσει τουλάχιστον ένα δυο χρόνια ακόμη. Αν λοιπόν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς και των νοικοκυριών, οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ ότι στο τέλος του 2011 οι άνεργοι θα φτάσουν στην χώρα μας το 1.150.000, θα επιβεβαιωθούν, δυστυχώς, πανηγυρικά.
Οι περικοπές και στους μισθούς
Αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού σύμφωνα με Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις, προβλέπονται για το 1 ο Εξάμηνο του 2011 τα παρακάτω: Όσον αφορά την πρόβλεψη της γενικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων επιδείνωση προβλέπει το 68% των επιχειρηματιών. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει: Στον κύκλο εργασιών το 70%, στη ρευστότητα το 74,3%, στη ζήτηση το 70,5%, στις παραγγελίες το 70,8%, στις επενδύσεις: αύξηση προβλέπει μόνο το 3,2%, μείωση το 43,2% και στασιμότητα το 37,9%. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι και στον ιδιωτικό τομέα αν δεν θέλουμε να έχουμε λουκέτα και ομαδική μετανάστευση όλων μας, θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις μισθών τουλάχιστον 30% και οπωσδήποτε κατάργηση του 13 ου και 14 ου μισθού. (Η ασφάλεια της εργασίας είναι πολυτιμότερη από τα 200- 300 ευρώ που θα παίρνει ο εργαζόμενος παραπάνω αλλά για πεπερασμένο αριθμό μηνών!!!)

Σχετικά Άρθρα