fbpx
Γενική

«Εμείς θα είμαστε εδώ, άλλοι θα φύγουν με ελικόπτερα!!!»

Οι γιατροί δεν δέχονται το νομοσχέδιο και ζητούν συζήτηση από μηδενική βάση

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που τους αφορά και την συζήτηση από μηδενική βάση ζητούν οι γιατροί, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ξάνθης. Ο νευρολόγος κ. Καραδέδος έκανε λόγο για νομοσχέδιο- έκτρωμα νομικό, θεσμικό και πολιτειακό και ζήτησε να μπει ένα νέο πλαίσιο ευθέως στο λαό και να πούνε τι σκοπεύουν να κάνουν.
Ο ορθοπεδικός κ. Ματθαίος Σαββίδης δήλωσε: «Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν θα περάσει μόνο πάνω από το πτώμα μας. Εμείς οφείλουμε σαν ιατρικός σύλλογος Ξάνθης να αγωνιστούμε όσο μας παίρνει σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην πόλη μας».
Η πρόεδρος της ένωσης γιατρών Ξάνθης κ. Θεοδώρα Λεπτίδου τόνισε ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τους γιατρούς: «Από τον Σεπτέμβριο που έγινε Υπουργός ο κ. Λοβέρδος το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε συνάντηση. Ορίστηκε στις 10 Ιανουαρίου. Στο ερώτημα εφόσον θα φέρνατε νέο νομοσχέδιο για την υγεία στον εκ του νόμου σύμβουλο σας, γιατί δεν το θέσατε υπόψη, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει στο διαδίκτυο, κατεβάστε το και διαβάστε το. Έτσι ήταν ο διάλογος!»
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε επίσης ότι με το νέο σύστημα που εφαρμόζεται: «Δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμβαση που να καλύπτει τον ασθενή, ούτε εμάς, ούτε την πληρωμή μας. Θα ήταν πιο ωραίο για εμάς να μας ζητήσει να βλέπουμε δωρεάν τον κόσμο κάνοντας λαϊκή ιατρική παρά να γινόμαστε απεργοσπάστες απέναντι στους συναδέλφους γιατρούς του ΙΚΑ.
Δεν υπάρχουν νομικό πλαίσιο, γραπτό κείμενο, ενημέρωση. Επομένως δεν μπορούμε να συνταγογραφούμε. Σύμφωνα με τις οδηγίες του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου εμείς θα συνεχίσουμε να συνταγογραφούμε τις επόμενες μέρες.
Το νόμο δεν τον γνωρίζει κανείς από εμάς. Εμείς διαφωνούμε ως προς την επικοινωνία μαζί μας. Δεν υπάρχει κανείς γιατρός που δεν θέλει να αλλάξει το σύστημα που υπάρχει και δεν περπατάει. Δεν έχουμε διαφωνία ως προς το νόμο που θα αλλάξει τα κακώς κείμενα. Το ΕΣΥ πάντα ήταν Διευθυντοκεντρικό.
…Έχω δει ότι φεύγουν με ελικόπτερα όπου πήγε το ΔΝΤ. Χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Όπως επίσης και με υποβαθμισμένο τον ρόλο τους και εξαθλιωμένους γιατρούς πάλι δεν μπορεί να λειτουργήσει.
…Εμείς θα είμαστε εδώ, άλλοι θα φύγουν με ελικόπτερα».
Ο νευρολόγος κ. Καραδέδος μίλησε για το πώς φτάσαμε στην κατάσταση αυτή και στην ευθεία σύγκρουση γιατρών και Υπουργείου:
«Τα προβλήματα εκφράστηκαν με την κατάρρευση των ταμείων: ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΤΕΒΕ. Εδώ και χρόνια βρίσκονται σε πορεία εκφύλισης. Για τα αιτία δεν έχει αναλυθεί επαρκώς ούτε έχει δημοσιευθεί το τι έφταιξε στα ταμεία. Αφήνουν να αιωρείται ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης μόνο των γιατρών και όχι οργάνωσης και λειτουργίας των δομών του κράτους.
Ανακοινώνεται ότι ενοποιούνται αυτά τα προβληματικά ταμεία, αυτοί οι χώροι παροχής υγείας σε ένα πλαίσιο και στο οποίο θα ενοποιήσει τα προβλήματα. Είναι σαν να δημιουργείται ένα νέο τέρας το οποίο θα ενώσει τα προβλήματα. Δεν ορίζεται πώς θα γίνει.
Δεν μας ενδιαφέρει το συνταγολόγιο. Μας ενδιαφέρει η σοβαρή παρουσία του ΙΚΑ ως μεγαλύτερου ταμείου που αναλαμβάνει να διοικήσει και να διαχειριστεί τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό δεν γίνεται με την απουσία του Διοικητή του ΙΚΑ επί ενάμισι χρόνο, να ορίζονται προϊστάμενοι και να μην μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους. Αυτή τη στιγμή τα ταμεία ήταν στον αυτόματο πιλότο.
…Οι Διευθυντές του ΕΣΥ βγήκαν και υποστήριξαν το νομοσχέδιο και για τους οποίους υπάρχουν χαριστικές ιδιαίτερες διατάξεις».
Και κατέληξε: «Προβλέπεται μεγάλη ιδιωτικοποίηση που θα οδηγήσει σε παροχή υγείας διαφοροποιημένη ανάλογα από το πού προέρχεται ο καθένας και τι δύναμη έχουν τα ταμεία. Αυτό θα αγγίξει τους ασφαλισμένους».

Σχετικά Άρθρα