fbpx
Γενική

Οι μηχανικοί μπλόκαραν την δημοπράτηση της επέκτασης της οδού Σάρδεων

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χθες οι διπλωματούχοι Μηχανικοί της Ξάνθης, μπλοκάροντας την δημοπράτηση της επέκτασης της οδού Σάρδεων. Συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτηρίου της Στέγης Πολιτισμού «Κώστας Μπένης» όπου στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης αναρτώντας πανό όπου αναγραφόταν: «Καμία μείωση των αποδοχών μας και περαιτέρω υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Θράκης». Οι κύριοι Κώστας Βαρελάς και Αλέξανδρος Κηπουρός αναφέρθηκαν στα αιτήματα τους μιλώντας στην XanthiNews.

Στα πλαίσια της τρίωρης στάσης εργασίας που έκανε πανελλαδικά ο κλάδος τους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Συμμετέχουμε στην πανελλαδική στάση εργασίας, από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 10:30 το πρωί και μπλοκάρουμε ανά την Ελλάδα δημοπρατήσεις έργων. Σίγουρα περνάμε μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο και όπως βέβαια ολόκληρη η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες του ΔΝΤ. Μέσα στα πλαίσια αυτά κατεβήκαμε σε αγώνες» δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Βαρελάς και τόνισε: «Ο στόχος δεν είναι να σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος με το μπλοκάρισμα των έργων. Απλώς και μόνο να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ο κλάδος: μείωση κατά 30% των μισθών σε πρώτη φάση, μείωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και στη συνέχεια επέρχεται το ενιαίο μισθολόγιο που θα είναι η ταφόπλακα των δημοσίων υπαλλήλων και των μηχανικών».
Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε για το μπλοκάρισμα της δημοπράτησης του έργου της επέκτασης της οδού Σάρδεων: «Ζητάμε συγγνώμη από τους εργολάβους που τους ταλαιπωρήσαμε. Αυτό που είπαμε και στον κ. Δήμαρχο είναι ότι εμείς δεν είμαστε ενάντια στο να γίνει το έργο αυτό. Εμείς το προετοιμάσαμε, εμείς το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και φυσικά θα υλοποιηθεί, αλλά με κάποια καθυστέρηση προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα μας. Είναι ένα σημαντικό έργο. Και εμείς την πονάμε την πόλη, δουλέψαμε γι αυτό το έργο αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν γνωστά τα προβλήματα μας».
ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ του τμήματος Ξάνθης και μέλος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ κ. Αλέξανδρος Κηπουρός αναφερόμενος στο άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών σημείωσε: «Το επάγγελμα του μηχανικού, ως προς την πρόσβαση, είναι από τα πλέον ανοικτά μεταξύ όλων των επαγγελμάτων στην Ελλάδα και μεταξύ των μηχανικών σε όλο τον κόσμο. Το 35% των μηχανικών που εγγράφονται στο ΤΕΕ κάθε χρόνο έχει σπουδάσει στο εξωτερικό. Αυτό, έχει σαν συνέπεια να έχουμε 150000 μηχανικούς, 112000 εξ αυτών διπλωματούχοι. Σε αναλογία κατοίκων 3,5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όταν η παραγωγική διαδικασία είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κατάργησης ελάχιστων αμοιβών ο κ. Κηπουρός επεσήμανε: «Όταν οι τιμές πέσουν χαμηλότερα με την επίσημη κατάργηση των ελάχιστων τους, τότε, σύμφωνα με τα πορίσματα της ΕΕ, οι πρώτοι που αποχωρούν από το επάγγελμα είναι οι καλύτεροι και πιο συνεπείς επαγγελματίες, δεν εισέρχονται νέοι και συνθλίβονται συνολικά οι μηχανικοί (υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων)».
Κλείνοντας ο κ. Κηπουρός καταδίκασε ως Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ τμήματος Ξάνθης την υποκρισία και το ψέμα, ενώ παράλληλα κάλεσε τις δυνάμεις του Τεχνικού Κόσμου της εργασίας και τους πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες οι οποίες αντιστέκονται ακόμα, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να αντεπιτεθούν με ριζοσπαστικές προτάσεις και υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων».

Σχετικά Άρθρα