fbpx
Γενική

Οι αγρότες της Ξάνθης είχαν ικανοποιητικές τιμές και περιμένουν αποζημιώσεις

Αντί να ενημερώνονται, τους βάζουν τρικλοποδιές

Δεν βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες της Ξάνθης, τηρώντας στάση αναμονής απέναντι στα όσα τους υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ περί απόδοσης αποζημιώσεων στις κατεστραμμένες βαμβακοκαλλιέργειες αλλά και γιατί είναι ικανοποιημένοι από τις τιμές των παραγωγών τους. Αυτά ανέφερε ο κ. Ντίνος Γλερίδης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ξάνθης μιλώντας στην XanthiNews. Ειδικότερα σημείωσε: «Δεν προχωρήσαμε σε αγροτικές κινητοποιήσεις γιατί οι παραγωγές και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές φέτος σε πρώτη φάση. Έχουμε το πρόβλημα με το βαμβάκι με την προσβολή που είχαμε από το πράσινο σκουλήκι, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Αλλά επειδή έχουμε τις διαβεβαιώσεις και της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ ότι θα πάρουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή θα πάρουμε κανονικά τις επιδοτήσεις. Και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν όσοι είναι από βροχόπτωση από τον ΕΛΓΑ και όσα είναι προσβεβλημένα από το πράσινο σκουλήκι από τα ΠΣΕΑ».
Όσον αφορά στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες από την αντιπολίτευση ο κ. Γλερίδης είπε: «Στο συνδικαλισμό χρώματα δεν χωράνε. Κάποιοι κρίνουν ότι αυτή την χρονική περίοδο και αυτή τη συγκυρία που περνάει η χώρα μας πρέπει να κλείνουν τους δρόμους και να ταλαιπωρούνε τους συμπολίτες μας για ζητήματα που όχι δεν είναι τόσο ουσιαστικά αλλά δεν μας έφτασαν στο σημείο να βγούμε στο δρόμο».
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ- ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο Ν. Ξάνθης που κάποτε είχε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και τώρα βυθίστηκε στην αποβιομηχανοποίηση ευθύνεται και το κλείσιμο των εργοστασίων συνεταιριστικών και άλλων, όπου δούλευαν χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και είχαν σύνδεση με αγροτικές καλλιέργειες, όπως τα καπνά, τα ζαχαρότευτλα, την τοματοκαλλιέργεια.
Ο κ. Γλερίδης συμφώνησε λέγοντας: «Έχει επέλθει μεγάλος μαρασμός με το κλείσιμο των εργοστασίων της Βιομηχανικής Ζάχαρης, της ΣΕΒΑΘ, της ΣΕΠΕΚ, της πώλησης της ΡΟΔΟΠΗΣ. Και στη ΣΕΚΕ και στον Μιχαηλίδη έκαναν κάποια ημερομίσθια και είχαν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη όλο το χρόνο. Τώρα ο τόπος όμως βλέπουμε πως έχει οικονομική καθίζηση που δεν έχει προηγούμενο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα εργοστάσια:
Για την ΕΒZ: «Έχει εκποιηθεί το 51% των δικαιωμάτων της δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει για επεξεργασία τεύτλων και παραγωγή ζάχαρης. Τους κορόιδεψαν και γι αυτό δεν κινητοποιήθηκαν οι αγρότες. Εγώ προσωπικά είχα συζητήσει με τον Υπουργό τον κ. Κοντό και μου διαβεβαίωνε ότι σε 2 χρόνια θα παράγει βιοαιθανόλη και ότι τα στρέμματα της Ξάνθης δεν θα φτάνουν να καλύπτουν την πρώτη ύλη, την παραγωγή που θα χρειάζεται αυτό το εργοστάσιο και θα υπάρξει μια μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή. Φάγαμε παραμύθι.
Το εργοστάσιο τελείωσε. Εκεί μόνο επιδρομές από αθίγγανους θα δει κάποιος και ένα βομβαρδισμένο κτήριο σαν το ανάκτορο του Σαντάμ Χουσεϊν».
Για τη ΣΕΒΑΘ: «Είναι αδύνατο να λειτουργήσει ξανά. Τώρα που οι τιμές της βιομηχανικής ντομάτας ανέβηκαν δυστυχώς εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα της καλλιέργειας».
Για τη ΡΟΔΟΠΗ: «Ο άνθρωπος που την πήρε είναι ένας σωστός επιχειρηματίας. Μακάρι να τα έπαιρναν τα άλλα εργοστάσια ιδιώτες και να λειτουργούσαν όπως λειτουργεί η ΡΟΔΟΠΗ. Ότι λειτουργεί στον τόπο μας είναι ζωή, ανάπτυξη, το μέλλον».
Για τα καπνεργοστάσια: «Τα καπνά είναι ένα προϊόν που έχει μπει στη μεταρρύθμιση. Οι τιμές δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια αλλά τι να κάνει ο κόσμος; Δεν έχει εναλλακτική λύση. Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι. Δούλευαν καπνεργάτες που έκαναν μεροκάματα και είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ
Για την ερήμωση της υπαίθρου έχουν τεράστια ευθύνη και οι αγρότες σημείωσε ο κ. Γλερίδης εξηγώντας: «Δεν συνδικαλιζόμαστε, δεν συνεταιριζόμαστε. Δεν μπορεί ο κάθε αγρότης μεμονωμένα να παρακολουθεί την παγκόσμια εξέλιξη, ποια προϊόντα θα προωθηθούν για να στρέψουμε την προσοχή μας». Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτόν τον ρόλο πρέπει να παίζει το Υπουργείο Γεωργίας και όσοι ασχολούνται με την ύπαιθρο: «Να γίνεται καταμερισμός για το τι πρέπει να παράγει κάθε περιοχή, πώς μπορούμε να περιορίσουμε το κόστος, πώς να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως προς τις πωλήσεις και στη διάθεση. Όλα αυτά ένας απλός αγρότης που μένει στο χωριό και μ αυτήν την ερήμωση που έχει επέλθει δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του.
Ο αγρότης υστερεί στην ενημέρωση, πληροφόρηση, καθοδήγηση. Επίσης κάποια προγράμματα τρέχουν. Αντί να μας βοηθήσουν, μας βάζουν συνεχώς αναχώματα και τρικλοποδιές. Πρέπει να γίνονται ημερίδες, σεμινάρια, να βγαίνουν έξω στα χωριά». Τέλος προτείνει στους νέους δήμους οι Δήμαρχοι να ιδρύσουν γραφεία όπου θα προσληφθούν γεωπόνοι οι οποίοι θα βγαίνουν στα χωριά και θα συζητούν με τους αγρότες.

Σχετικά Άρθρα