fbpx
Γενική

Μαρουλοντολμάδες

για μια κατσαρόλα μαρουλοντολμάδες:
½ κιλό ανάμεικτο κιμά
2 μαρούλια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
αλάτι και πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι

για τη σάλτσα:

2 φλ. τσαγιού αλεύρι
2 αβγά
χυμό από 3 λεμόνια
2 ποτήρια ζωμό από το βράσιμο των ντολμάδων

Διαδικασία

Ζεματάμε τα μαρουλόφυλλα. Προσοχή! Χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλιώς θα διαλυθούν. Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη, μαζί με τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τον χυμό από 1 λεμόνι και ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε στον πάτο μια μεγάλης κατσαρόλας μερικά από τα μαρουλόφυλλα (εκείνα που δεν είναι κατάλληλα για τύλιγμα είναι τέλεια για τον πάτο!). Σε κάθε φύλλο μαρουλιού βάζουμε γέμιση στο μέγεθος ενός καρυδιού, τα τυλίγουμε σφιχτά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Μόλις τελειώσουν τα μαρουλόφυλλα (ή η γέμιση…), τα βάζουμε να βράσουν για 3 τέταρτα της ώρας μαζί με 2½ φλ. νερό. Από πάνω τους τοποθετούμε ένα πιάτο που τα πατάει κι έτσι δεν κολυμπάνε μέσα στην κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε με την σάλτσα. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι, του ανοίγουμε μία τρύπα και περιχύνουμε το ζωμό. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε αμέσως για να μη σβολιάσει. Προηγουμένως έχουμε χτυπήσει τους κρόκους των αβγών με το χυμό των λεμονιών, τα οποία προσθέτουμε μέσα στο κατσαρολάκι, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Μόλις η σάλτσα πήξει, είναι έτοιμη να συνοδεύσει τους μαρουλοντολμάδες μας.

Καλή μας όρεξη!

Σχετικά Άρθρα