fbpx
Γενική

Δύσκολα θα ενταχθούν Ξανθιώτες αγρότες στα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης

Δηλώσεις του πολιτικού Μηχανικού Κώστα Ζαγναφέρη

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης με την δημοσιοποίηση της πρόσκληση για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007- 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που θα προσφέρουν τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.
Από τον προϋπολογισμό του προγράμματος τα 50 εκατ. θα πάνε αποκλειστικά σε νέους αγρότες, τα 135 εκατ. θα πάνε σε γεωργούς από καπνοπαραγωγικές περιοχές και άλλα 100 εκατ. ευρώ γενικότερα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Οι αιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 18 Φεβρουαρίου ως 18 Απριλίου του 2011.
Τα προβλήματα
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά όσο θέλησε να τα παρουσιάσει η Κυβέρνηση με την εξαγγελία του προγράμματος μιας και υπάρχει σειρά από κολλήματα τα οποία είναι αδύνατον να ξεπεράσουν οι αγρότες της Ξάνθης στα χρονικά όρια που ορίζει η προκήρυξη.
Μιλήσαμε για το θέμα με τον Γραμματέα του περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστα Ζαγναφέρη ο οποίος κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός ήταν για τις διαδικασίες. «Τα Σχέδια Βελτίωσης πρέπει να προωθηθούν προς παραγωγικές ουσιαστικές επενδύσεις που θα ενισχύουν την αγροτική παραγωγή και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα όσο αφορά τους χρόνους μέσα στους οποίου καλούνται οι συμπολίτες μας αγρότες να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά τους» μας είπε και συμπλήρωσε. «Έχουν παρακινήσει όλους τους αγρότες και πάνε στα λογιστικά γραφεία να κάνουν μελέτες, όμως προϋπόθεση να ενταχθεί κάποιος είναι να εκδώσει πρώτα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με παράλληλη έκδοση άδειας ίδρυση κτηνοτροφικής μονάδας. Σήμερα τα ζητήματα περιβαλλοντικών όρων χωρίς να υπάρχει λόγος και χωρίς να είναι μεγάλης σπουδαιότητας τα έχουν εκχωρήσει στην περιφέρεια και υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία. Το 8μηνο είναι de facto και δεν έχει φιλοτιμηθεί κανένας να αναθέσει το αντικείμενο αυτό σε ειδικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να λιμνάζουν παλιές και νέες αιτήσεις».
Δεν έχει συσταθεί ακόμη η επιτροπή
Ακόμη ο κ. Ζαγναφέρη που είναι και πολιτικός μηχανικός και ξέρει από κοντά τα προβλήματα των δημοσίων υπηρεσιών μας ανέφερε ότι η άδεια ίδρυσης βγάνει από περιφέρεια, όμως δεν έχει συσταθεί ακόμη η αρμόδια επιτροπή σταβλισμού για να συνεδριάσει. Εκτός αυτού η παλιότερη εμπειρία από την νομαρχία Ξάνθης δείχνει ότι μια επιτροπή 12 ατόμων, μόνο απόφαση δεν μπορεί να πάρει και είναι ανελαστική και χρονοβόρα. Τα πολύ βασικά αυτά προβλήματα καλούνται να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αγρότες μαζί βέβαια και με όλες τις άλλες υπηρεσίες που υπεισέρχονται στην έκδοση άδειας όπως το δασαρχείο, η αρχαιολογία και άλλες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους χρόνους.
Εκτός οι τευτλοπαραγωγοί
«Παρά τους ασφυκτικούς χρόνους θα απαιτούνται πολλές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη σύνταξη των μελετών όπως π.χ. πως καθορίζονται οι «νέες τεχνολογίες» κ.α. θέματα που έχουν σημαντικό ρόλο στην μοριοδότηση των υποψηφίων δικαιούχων» μας λέει ο κ. Ζαγναφέρης. Εκτός των άλλων η περιοχή της Ξάνθης περιορίζεται ακόμη περισσότερο από την εφαρμογή του Μέτρου 121 «Εκσυγρονισμός γεωργικών εκμεταλλέυσεων» ,γιατί σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος «Δεν χορηγείται καμία ενίσχυση στους πρώην τευτλοπαραγωγούς των περιοχών που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα και Ξάνθη δικαιούχους της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης βάσει του Καν.(ΕΚ) 320/ 2006 άρθρο 3,όπως ισχύει κάθε φορά». Συνεπώς κάποιος Ξανθιώτης τευτλοπαραγωγός που έχει λάβει την προαναφερθείσα ενίσχυση ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξαρτήτου ποσού και επιθυμεί να επενδύσει σε κάποια άλλου είδους καλλιέργεια, είτε στην καθετοποίηση της παραγωγής είτε σε οποιαδήποτε μορφής εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης αποκλείεται στο να ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης.
Τα χαρτιά
Όλες τις λεπτομέρειες με το τι δικαιολογητικά και έντυπα πρέπει να περιλαμβάνει ο κάθε φάκελος υποψηφιότητας αγρότη-επενδυτή στα νέα Σχέδια Βελτίωσης αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής που δημοσιεύτηκε με τη μορφή υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Ιανουαρίου.
Οι δικαιούχοι
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, οι παρακάτω:
− Γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο γεωργό.
− Συστεγαζόμενη γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο γεωργό.
− Γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο νέο γεωργό.
− Συστεγαζόμενη γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο νέο γεωργό.
− Γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει σε νομικό πρόσωπο.
− Γεωργική εκμετάλλευση συνεργασίας προσφάτως συσταθέντος νομικού προσώπου.
− Γεωργική εκμετάλλευση συνεργασίας υπό σύσταση νομικού προσώπου.
Επιλέξιμες επενδύσεις
Ανάμεσα στις επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 121, περιλαμβάνονται οι εξής:
– Επενδύσεις συμμόρφωσης με τα κοινοτικά πρότυπα (π.χ. εκσυγχρονισμός υφιστάμενων σταβλικών εγκαταστάσεων), που μπορεί να έχουν σκοπό είτε την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων στον κτηνοτροφικό τομέα, είτε την προμήθεια ενός νέου ψεκαστικού μηχανήματος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 12761, στον τομέα φυτικής παραγωγής.
– Επενδύσεις απλής αντικατάστασης, δηλαδή η επένδυση με την οποία αντικαθίσταται απλώς υφιστάμενο γεωργικό κτίριο ή κατασκευή ή μηχάνημα ή εξοπλισμός ή μέρη αυτών, από νέο γεωργικό κτίριο ή κατασκευή ή μηχάνημα ή εξοπλισμό ή μέρη αυτών χωρίς να αυξάνεται η ικανότητα παραγωγής κατά τουλάχιστον 25% ή χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η φύση της παραγωγής ή της σχετικής τεχνολογίας.
Αυτές αφορούν τους εξής τομείς: Σταβλικές – μελισσοκομικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις καθετοποίησης της παραγωγής, αποθήκες – αποθηκευτικούς χώρους και θερμοκήπια
– Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών (π.χ. τρακτέρ).
– Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούργιου εξοπλισμού αρδευτικών συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται: α) σύγχρονα, καινούργια αρδευτικά συστήματα χαμηλών και μεσαίων πιέσεων (η συνιστώμενη από την κατασκευάστρια εταιρεία πίεση λειτουργίας δεν είναι μεγαλύτερη των 5 bar),
β) αρδευτικές υδατοδεξαμενές και γ) εγκαταστάσεις μεταφοράς αρδευτικού νερού μέσω κλειστών αγωγών.
– Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούργιου εξοπλισμού για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας [ΑΠΕ] με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κατασκευών.
– Δαπάνες αγοράς μεταφοράς και εγκατάστασης πολυετών φυτειών (π.χ. πυκνή φύτευση ελιάς).
– Δαπάνες αγοράς καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου.
Αίτηση ενίσχυσης
Η αίτηση ενίσχυσης περιλαμβάνει:
α) την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και
β) τον φάκελο υποβολής της επενδυτικής πρότασης.
Ο φάκελος υποβολής της επενδυτικής πρότασης, περιλαμβάνει:
α) τον πίνακα των συνοπτικών στοιχείων της αίτησης ενίσχυσης,
β) την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986,
γ) το δελτίο τεκμηρίωσης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας της αίτησης ενίσχυσης,
δ) το επενδυτικό Σχέδιο Βελτίωσης,
ε) το δελτίο τεκμηρίωσης της βαθμολογίας της αίτησης ενίσχυσης, και
στ) τα δικαιολογητικά και τις προσφορές (προτιμολόγια) της αίτησης ενίσχυσης.
Η αίτηση ενίσχυσης δύναται να περιλαμβάνει και επιπλέον στοιχεία που κατά την κρίση του δυνητικού δικαιούχου ή/και του συντάκτη διευκολύνουν την αξιολόγησή της.
Προδιαγραφές επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης
1. Το επενδυτικό Σχέδιο Βελτίωσης περιλαμβάνει με την ακόλουθη σειρά:
α) τα στοιχεία του δυνητικού δικαιούχου,
β) την συνοπτική περιγραφή του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης,
γ) την αναλυτική περιγραφή των αιτούμενων επενδύσεων του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης,
δ) τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης και για την νόμιμη λειτουργία της εκμετάλλευσης του δυνητικού δικαιούχου,
ε) τον τυποποιημένο χρηματοδοτικό πίνακα, και
ε) τους τυποποιημένους πίνακες του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης.
Αναλυτική τεχνική περιγραφή
Για κάθε κατηγορία δαπάνης, εκτός των γενικών δαπανών, καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση και αναλύονται οι αιτούμενες επενδυτικές δαπάνες παραθέτοντας αναλυτική τεχνική περιγραφή και τεκμηριώνοντας, όπου απαιτείται: i) την σκοπιμότητά τους (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΥΑ 11308/16−11−2010), ii) την παραγωγική τους ικανότητα (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 της ΥΑ 11308/16−11−2010), iii) το ρεαλιστικό τους κόστος, iv) τη συμμόρφωσή τους με τα κοινοτικά πρότυπα και τις εθνικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται σε αυτές (σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 της ΥΑ 11308/16−11−2010), v) τη συμμόρφωσή τους με την εθνική νομοθεσία που εφαρμόζεται σ’ αυτές (σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΥΑ 11308/16−11−2010) και τέλος vi) τις λοιπές προϋποθέσεις, περιορισμούς και όρους.

Σχετικά Άρθρα