fbpx
Γενική

Τα Τρακτέρ με τους Αγρότες στους δρόμους από Δευτέρα

Με την απόφασή να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις 7 Φεβρουαρίου, αποφάσισαν οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, μετά και την «άκαρπη», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη και τους υφυπουργούς, Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννη Κουτσούκο, στη Θεσσαλονίκη. Παρά το ότι η συνάντηση τους διήρκησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, οι αγρότες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, «δεν έλαβαν καμία δέσμευση πάνω στα ζητήματα που τους απασχολούν». Συγκεκριμένα κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε να τεθεί ξανά σε ισχύ το αγροτικό πετρέλαιο, κάτι στο οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι «υπάρχει ρήτρα από το μνημόνιο και ότι εάν θα εφαρμοστεί φέτος η εξίσωση με το πετρέλαιο θέρμανσης τότε θα δώσουν «μάχη» με την επιστροφή του φόρου έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ). Ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η «τρόικα» ζήτησε όχι να πουληθεί αλλά να κλείσει και τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει στο δημόσιο και στην υπηρεσία των αγροτών». Αυτό θα ήταν μια από τις πιο αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στον Αγροτικό Κόσμο αλλά και σε όλη την χώρα. Για τις αποζημιώσεις για το βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και τις έντονες βροχοπτώσεις, ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι θα γίνει εξατομίκευση ανά παραγωγό. Από την πλευρά τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη δήλωσαν ότι ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση και τόνισαν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από Μακεδονία και Θράκη, όπου συμφώνησαν από κοινού να στήσουν μπλόκα στις κεντρικές εθνικές οδούς, αλλά και στα όρια των συνόρων με όμορες χώρες.
Ο Κύριος Σκανδαλίδης τοποθετήθηκε αναλυτικά στα παρακάτω θέματα :
«Είχα δεσμευτεί απέναντι στους Έλληνες αγρότες ότι τα προβλήματα των αποζημιώσεων για το βαμβάκι θα τα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, μετά τις 31 Ιανουαρίου με το τέλος της συγκομιδής, όπου θα αποφασίζαμε και τον τρόπο αποζημίωσης τους. Θέλω να πω ότι απόφασή μας είναι ο τρόπος αποζημίωσης να είναι μεικτός, δηλαδή η ζημιά από τη βροχή μέσω του ΕΛΓΑ και η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι μέσω των ΠΣΕΑ. Για το πρωτόκολλο το συγκεκριμένο και τα χρήματα που θα χρειαστούν, πρόκειται να περιμένουμε λίγο γιατί ζήτησαν ορισμένες περιοχές παράταση της συγκομιδής μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και την τελική μας απόφαση για το πόσοι θα πληρωθούν και πόσο, θα την ανακοινώσουμε αμέσως μετά.
Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω ότι όλες οι θεομηνίες που έπληξαν μέσα στο 2010 την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφική παραγωγή, θα προσπαθήσουμε να τις αποζημιώσουμε με βάση τους κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα και ότι όποιες καταστροφές γίνουν από την 1/1 του 2011 και μετά, θα γίνουν μέσα από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους αγρότες να καταθέσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τη δήλωση καλλιέργειας, προκειμένου το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν και που ήδη εμείς έχουμε δρομολογήσει να υλοποιηθούν.
Για το αγροτικό πετρέλαιο δεν μπορώ εγώ να δεσμεύσω την Κυβέρνηση. Όπως ξέρετε υπάρχει μια καταρχήν απόφαση για εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αν το Υπουργείο Οικονομικών την αποφασίσει, είναι φανερό ότι στην εφαρμογή της κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Εμείς απλά θα προστατέψουμε τους αγρότες από περαιτέρω επιβάρυνση. Και αυτό μέσω της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει την εξίσωση, εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση για τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου. Επιφυλάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών να μελετήσει τα στοιχεία και να μας απαντήσει.

Σχετικά Άρθρα