fbpx
Γενική

ΙΚΑ Ξάνθης: Άλυτα βασικά προβλήματα εδώ και καιρό

Οι γιατροί αντιδρούν στις αλλαγές του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Υγείας

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Νέες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών γιατρών ΙΚΑ και νοσοκομειακών γιατρών. Ήδη σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται ο χώρος της Υγείας και με τη συμμετοχή των φαρμακοποιών και του υγειονομικού προσωπικού του ΙΚΑ. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κάλεσαν τους γιατρούς να μη συμμετάσχουν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό, που, όπως είπαν, επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για πειθαρχικό έλεγχο.
ΠΟΛΛΑ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΞΑΝΘΗΣ
Στο ΙΚΑ της Ξάνθης υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και αν και έχουν κατατεθεί επερωτήσεις από βουλευτές δεν έχει δοθεί καμία λύση. Σύμφωνα με την Πρόεδρο των Γιατρών του ΙΚΑ Ξάνθης κ. Σοφία Παπαγεωργίου μόνο 25 γιατροί μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκ των οποίων οι 20 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ 9 ήταν με συμβάσεις έργου και δεν ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο έντονα τα προβλήματα. Δερματολόγος δεν υπάρχει ενώ μία παιδίατρος είναι επιφορτισμένη να εξυπηρετεί τα παιδιά, ουσιαστικά δηλαδή μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμούς. Πολλοί γιατροί μεταξύ αυτών και ο χειρούργος θα συνταξιοδοτηθούν και είναι ανάγκη να αναπληρωθούν τα κενά.
Επειδή απουσιάζουν βασικές ειδικότητες οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς και έπειτα παίρνουν δαπάνη 20 ευρώ. Με το σύστημα δηλαδή που επικρατεί, ουσιαστικά το κράτος δίνει χρήματα μέσα σε διάστημα τριών ημερών που θα έδινε κάθε μήνα σε έναν γιατρό που δεν τον προσλαμβάνει!!! (με σύμβαση έργου πληρώνεται με 1500 ευρώ). Δηλαδή μια μεγάλη σπατάλη!!!
Στον μεγάλο όγκο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ προστέθηκαν πολλοί άνεργοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής και αν και υπάρχει όριο οι γιατροί να δέχονται μόνο τρία επείγοντα περιστατικά κάθε μέρα κάνουν υπερβάσεις και δέχονται έως και δέκα. Η Πρόεδρος των Γιατρών του ΙΚΑ Ξάνθης σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με το κλείσιμο των ραντεβού. Γίνεται από ιδιωτική εταιρεία. Εμείς βλέπουμε τις λίστες και εξυπηρετούμε και τα επείγοντα. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε.
Έρχονται πολλοί άνεργοι που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα με τη συμμετοχή 25% και παραπονιούνται. Βλέπουμε καθημερινά πολλούς συνανθρώπους μας που δεν έχουν χρήματα και εμείς δεν ξέρουμε τι να κάνουμε πραγματικά για όλη αυτήν την κατάσταση που βλέπουμε».
Όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ ήταν η «απάντηση» των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ. Η θέση του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης συμβαδίζει με αυτή του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου: «Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης δεν κάνουν απεργοσπαστική κίνηση βλέποντας ασφαλισμένους του ΙΚΑ».
Στον ΟΠΑΔ Ξάνθης πάντως δεν έχει έρθει καμία ειδοποίηση για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από συμβεβλημένους γιατρούς του.
ΑΠΤΟΗΤΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αξίζει να τονιστεί ότι δεκάδες γιατροί παρέμεναν επί ημέρες στο αμφιθέατρο του υπουργείου, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο συνολικά και να ξεκινήσει διάλογος. Ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Θανάσης Κατσίκης, εξέφρασε τη στήριξή του στους απεργούς γιατρούς, ζητώντας να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
ΛΕΙΠΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ
Δεκάδες φάρμακα ευρείας χρήσης λείπουν από τα ελληνικά φαρμακεία. Οι ελλείψεις οφείλονται στην κερδοσκοπία, λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων, τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι αρκετά από τα φάρμακα που λείπουν είναι αναντικατάστατα και αφορούν σοβαρές παθήσεις. Μεταξύ αυτών είπε περιλαμβάνονται σκευάσματα για τη στεφανιαία νόσο, τη νόσο Πάρκινσον, την υπέρταση, την ψωρίαση, την ψύχωση, τις νεφροπάθειες, ουρολογικά και νεφρολογικά φάρμακα για μεταμοσχευθέντες.

Σχετικά Άρθρα