fbpx
Γενική

Διαμαρτυρία μηχανικών στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ

Σε συμβολική κατάληψη των τοπικών γραφείων του Τομέα Ασφάλισης μηχανικών και εργολάβων του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ) προχώρησαν χθες οι μηχανικοί της Ξάνθης, αντιδρώντας στην προσπάθεια κατάργησης των αμοιβών, με αρνητικές συνέπειες στους πολίτες για τις οποίες μίλησε στην XanthiNews ο Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Κώστας Βαβάτσικος.

Κ. Βαβάτσικος: «Απαξίωση του ρόλου μας»

Πανελλαδική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες οι μηχανικοί της χώρας στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ξάνθης. Στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ παρέστησαν αρκετοί με πρώτο τον Πρόεδρο τους κ. Βαβάτσικο ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για τον λόγο της αντίδρασης τους:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων συντελείται μια απαξίωση του ρόλου των μηχανικών. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζεται σαν μια κλειστή ομάδα που επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο, ενώ την ίδια χρονική στιγμή όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα τεχνικά έργα για δεκαετίες ολόκληρες διατήρησαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Οι μηχανικοί είναι αυτοί που όταν έχουν κάτι να πουν, το υπολόγισαν και το μέτρησαν στο χαρτί και όχι απλά για να το πουν. Μηχανικοί είναι οι άνθρωποι που με τις μελέτες τους αναδεικνύουν και κατοχυρώνουν την ατομική περιουσία, καθορίζουν την ανάπτυξη του τόπου και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν συντεχνιακή συμπεριφορά. Το επάγγελμα του μηχανικού είναι ανοιχτό. Οποιοσδήποτε μπορεί να το ασκήσει, σε οποιοσδήποτε σημείο της χώρας, αρκεί να είναι μηχανικός και να έχει δώσει εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Από την άλλη μεριά οι αμοιβές καθορίζουν την σωστή εκτέλεση και διασφαλίζουν την ποιότητα των εργασιών. Θα αντιδράσουμε σε κάθε προσπάθεια μείωσης και κατάργησης αυτών των αμοιβών. Αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους κατασκευής των έργων και είναι από τις πιο χαμηλές που ισχύουν στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες μηχανικοί είναι ήδη ανταγωνιστικοί και δεν αποτελούν επιβάρυνση».
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο κ. Βαβάτσικος μίλησε για τις συνέπειες που θα υποστούν οι πολίτες από την απόφαση της κυβέρνησης για το επάγγελμα τους: «Ο μηχανικός όταν πρέπει για μια εργασία να δαπανήσει πολλούς μήνες και στη μελέτη και στην επίβλεψη των εργασιών, πώς θα το κάνει αυτό όταν δεν πρόκειται να αμειφθεί αντίστοιχα; Δεν θα μπορέσει να το κάνει. Την ίδια χρονική στιγμή περνάει μια αντίληψη ότι οι μηχανικοί φοροδιαφεύγουν κτλ. Και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν ότι ο μόνος που δεν μπορεί να φοροδιαφύγει είναι ο μελετητής μηχανικός, ειδάλλως δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Το ελληνικό κράτος αν θέλει να ελέγξει την φοροδιαφυγή στα τεχνικά έργα πρέπει να το κάνει στην κατασκευή και όχι στην μελέτη. Στο 90% του κόστους του τεχνικού έργου και όχι στο κόστος της μελέτης».

Σχετικά Άρθρα