fbpx
Γενική

«Ποια καλλιέργεια προτείνουν στα ορεινά; Χασίς;»

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης για τα αγροτικά θέματα

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης του συνεταιριστικού κινήματος (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δόθηκε σε διαβούλευση μετά την έγκριση της εισήγησης του κ. Σκανδαλίδη στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτό, οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας ΑΕ- ΕΠΕ και οι ομάδες παραγωγών (ΟΠ) που προβλέπονται από το Κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο δημιουργούν τη νέα. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κατά τόπους Ενώσεων.
Ο κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews: «Χρειάζονται εξυγίανση οι συνεταιρισμοί αλλά το θέμα είναι τι προτείνει ο Υπουργός. Θα το δούμε μέσα από τη διαβούλευση. Και η κ. Μπατζελή είχε κατεβάσει έναν νόμο τον οποίο δεν αποδέχθηκε ο συνεταιριστικός χώρος. Τώρα αν έχει βελτιωθεί αυτό και σε ποια σημεία θα το δούμε στη συνέχεια».
Οι τρεις κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρούνται στο «Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων», που δημιουργείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε δύο διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το τζίρο τους (ενεργοί και μη ενεργοί που ονομάζονται όσοι δεν έχουν τζίρο. Σε περίπτωση που οι μη ενεργοί για δύο εταιρικές χρήσεις δεν έχουν τζίρο, διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή η οποία θα αξιολογεί, εποπτεύει και ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.
Εκτός από τις οργανώσεις, αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία «Διατροφική Σύμπραξη».
ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Επερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη σχετικά με την αποζημίωση εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες του Ν. Ξάνθης. Ο βουλευτής ρωτά τον κ. Σκανδαλίδη αν θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για την μείωση της παραγωγής των βαμβακιών στον Νομό της Ξάνθης και πότε. Και αν θα προχωρήσει στην αναγνώριση των συνθηκών που προκάλεσαν τις καταστροφές ως εξαιρετικών, προκειμένου να χορηγηθεί το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να επισκεφθεί τη Θράκη το άμεσο χρονικό διάστημα όπως είπε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ σε πρόσφατη σύσκεψη στην Ξάνθη. Κληθείς να αναφερθεί ο Πρόεδρος ΕΑΣ Ξάνθης στα θέματα πρώτης γραμμής που θα του θέσει, τόνισε: «Θα πρέπει να δούμε αναπτυξιακά έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, θέματα αναδασμών, αρδευτικού δικτύου, αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών. Σαφέστατα υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες και είναι δαπανηρές και θα πρέπει να ενισχυθούν οι παραγωγοί για να πάνε σε δενδρώδεις καλλιέργειες, να επιδοτηθούν οι εγκαταστάσεις».
ΧΑΣΙΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ;
Ερωτηθείς ο κ. Χατζηελευθεριάδης σχετικά με το παρόν και το μέλλον των καπνοπαραγωγών του νομού μας απάντησε: «Κάνουμε το Μέτρο 44 από το οποίο μπορούν να πάρουν κάποια επιστροφή. Διότι από το 2010 παρακρατείται το 50% των επιδοτήσεων. Ο καπνοκαλλιεργητής μπορεί να πάρει πίσω μέχρι 9.000 ευρώ στην τριετία που μας έρχεται. Δηλαδή για φέτος θα πάρει 4.500 ευρώ και για τα επόμενα δύο έτη τα υπόλοιπα 4.500 ευρώ.
Τους προτείνουν να πάνε στον δεύτερο πυλώνα. Εκεί στα ορεινά ποια καλλιέργεια μπορεί να αναπτυχθεί; Προτείνουν να καλλιεργήσουν χασίς;»
Πριν από μια πενταετία περίπου είχε επισκεφθεί τον καποδιστριακό Δήμο Βιστωνίδας η Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρωθυπουργού ως εισηγήτρια ημερίδας για τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών ως εναλλακτικές, για τους καπνοπαραγωγούς. Ο κ. Χατζηελευθεριάδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του: «Για τα αρωματικά φυτά ακούμε εδώ και μια εικοσαετία. Θα πρέπει να δεις πως θα εξασφαλιστεί η διάθεση. Χρειάζονται οι ανάλογες υποδομές. Ποια αρωματικά φυτά θα βάλουν; Πρέπει να δούνε αν θα γίνουν στην περιοχή λόγω του κλίματος. Πρέπει να γίνουν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα για να δούνε τι μπορεί να υλοποιηθεί».

Σχετικά Άρθρα