fbpx
Γενική

«Δεν έχετε το δικαίωμα να παίζετε με τις ζωές των Ξανθιωτών»

Η απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης να καταργήσει τις εφημερίες ετοιμότητας νευραλγικών τμημάτων όπως η Παιδιατρική και η Παθολογική, οδηγεί σε σαφή παραβίαση της νομοθεσίας για τη διακομιδή των ασθενών: οι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν θα διακομίζονται πλέον συνοδεία ειδικού γιατρού, τονίζει η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης με επιστολή της προς το Διοικητή και τονίζει: «Με την ενέργειά σας αναλαμβάνετε πλέον το 100% της ευθύνης για την επιβίωση ή όχι των ευρισκομένων σε άμεσο κίνδυνο ασθενών». Η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Δώρα Λεπτίδου έκανε δηλώσεις στην XanthiNews για το ζήτημα ζωής και θανάτου.

Επιστολή γιατρών στο Διοικητή του Νοσοκομείου

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Εσείς μπορεί να αψηφάτε το ενδεχόμενο να καταδικαστείτε για θανάτους ασθενών, εμείς όμως όχι απλώς δεν θα συνδράμουμε σ αυτές τις άκρως επικίνδυνες πρακτικές, αλλά θα προσφύγουμε οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη για κάθε ατυχές περιστατικό (πράγμα που απευχόμαστε). Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παίζετε με τις ζωές του Ξανθιώτικου λαού. Σας γνωρίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε μέσο την υγεία των συμπολιτών μας», τονίζει σε επιστολή της η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
Αναφέρονται μάλιστα τρία περιστατικά του Μαΐου, του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου που κινδύνευσαν ασθενείς και χάρη στον παράγοντα τύχη σώθηκαν. Η κ. Θεοδώρα Λεπτίδου, Πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε στην XanthiNews σχετικά με το θέμα που πρέπει άμεσα να επιληφθεί κάποιος αρμόδιος: «Ήταν επιλογή του Διοικητή και όσο πάει περιορίζει ακόμη περισσότερο τις εφημερίες και ζητάει περισσότερα καθήκοντα από το ίδιο άτομο. Η εφημέρευση έχει φτάσει σε επίπεδο επικινδυνότητας.
Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν χάρη στο θέμα τύχης και ότι είμαστε υποψιασμένοι και διαρκώς ανήσυχοι. Διότι δεν είναι κανένας χθεσινός. Ξέρουμε τι μπορεί να ξημερώσει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Μέχρι στιγμής αφήνουν την κατάσταση να πορεύεται έτσι. Και πολύ φοβάμαι ότι αν συμβεί κάτι μοιραίο, τότε θα αρχίσουν να ψάχνονται και να αποδίδουν ευθύνες κατά πρώτον στους γιατρούς. Αυτή είναι η πάγια τακτική.
Έχουμε την εξής δυσκολία: Είχαμε αποταθεί στην Εισαγγελία και η απάντηση ήταν ότι όταν θα γίνει αξιόποινη πράξη θα παρέμβουμε για να κάνουμε την ανάκριση και να δούμε ποιος φταίει. Έτσι δεν προχωράει το πράγμα. Σκοπός είναι να προλαμβάνουμε, όχι εκ των υστέρων να επιδικάζουμε ευθύνες».
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία «η διασωλήνωση ασθενών γίνεται από Αναισθησιολόγο ή γιατρό ΜΕΘ και ελλείψει αυτών από γιατρό άλλης ειδικότητας που γνωρίζει διασωλήνωση. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνοδεύονται από Αναισθησιολόγο ή γιατρό ΜΕΘ και μόνο αν η στελέχωση των εν λόγω τμημάτων δεν το επιτρέπει από ιατρό άλλης ειδικότητας που έχει την ικανότητα και την εμπειρία».
Δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ του γενικού νοσοκομείου με το στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κ. Λεπτίδου σημείωσε: «Οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου δεν ξέρω πού απασχολούνταν. Τέσσερις εβδομάδες που διήρκησε υποτίθεται πιλοτικά αυτή η ιστορία, την πρώτη εβδομάδα ήρθαν συνάδελφοι έκαναν εξωτερικά ιατρεία, βλέποντας δικούς τους ένστολους. Από εκεί και πέρα χάσαμε τα ίχνη τους. Ίσως να έχουν και άλλα καθήκοντα σαν στρατιωτικοί. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εμείς βλέπαμε τους ασθενείς. Έναν μόνο στρατιώτη χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε».
Η έλλειψη ειδικοτήτων στο Νοσοκομείων ενδεχομένως να φέρει προ τετελεσμένων κάποιες βασικές κλινικές και ενδεχομένως να κλείσουν. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών είπε σχετικά: «Σχόλια επίσημα και καταγεγραμμένα δεν έχουμε. Υποβολιμαία σχόλια όμως γίνονται για τον παιδίατρο, τον οφθαλμίατρο, τον ωτορινολαρυγγολόγο. Όλα αυτά σαν φήμες. Οπότε δεν μπορώ να τα στηρίξω με στοιχεία. Ότι οι γιατροί είναι λίγοι, η δουλειά που βγαίνει είναι λίγη και έχω ακούσει από αρκετά επίσημα χείλη σε διάφορες συναντήσεις: «Και τώρα με την Εγνατία οι αποστάσεις είναι τόσο κοντινές μεταξύ των πόλεων της Θράκης».
Όταν τα μετράς όλα με χρήμα και λες: «Πληρώνω τόσα και αν μετακινήσω αυτό το προσωπικό θα γλιτώσω τόσες εφημερίες, άρα με συμφέρει να το κάνω». Πρυτανεύει η χρηματική δαπάνη. Λέγεται ότι θα έχουμε εξελίξεις τον Απρίλιο. Καμιά φορά όμως καταμετρούνται αντιδράσεις. Λένε 100 να δούνε τις αντιδράσεις για να κάνουν τα 70. Ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα.
Ο πνευμονολόγος βγήκε σύνταξη τον Σεπτέμβριο. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των πνευμονολογικών ασθενειών».

Σχετικά Άρθρα